Άδεια για την εκταφή του λείψανου του επιστήμονα και καλλιτέχνη Leonardo Da Vinci, από το Κάστρο Amboise στην κοιλάδα Loire όπου αναπαύεται, ζήτησαν επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν ότι αν έχουν στα χέρια τους το κρανίο του διάσημου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, θα είναι σε θέση να αναπαράγουν το πρόσωπό του και έτσι, να το συγκρίνουν με αυτό της Μόνα Λίζα.

Ads

Η πραγματική ταυτότητα της Mona Lisa αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και έρευνας εδώ και αιώνες και δεν είναι λίγοι οι μελετητές του Da Vinci που εικάζουν ότι ο Homo Universalis της Αναγέννησης στο περιβόητο πορτρέτο απεικονίζει τον ίδιο τον εαυτό του, υπό γυναικεία αμφίεση, λόγω της αγάπης που έτρεφε για τους γρίφους στα έργα του. Οι υποθέσεις για την ταυτότητα της Μόνα Λίζα περιλαμβάνουν είναι πολυάριθμες, άλλοι εικάζουν ότι πρόκειται για την Lisa Gherardini, σύζυγο εμπόρου από την Φλωρεντία, ενώ άλλοι ότι είναι η ίδια η μητέρα του Da Vinci.

Ομάδα Ιταλών μελετητών θεωρεί πως αν είχε στα χέρια της το κρανίο του Leonardo Da Vinci, θα ήταν σε θέση να αναπαράγουν τα χαρακτηριστικά του και έτσι να προχωρήσουν σε σύγκριση με την Τζοκόντα.

Οι ερευνητές λένε πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με Γάλλους αξιωματούχους καθώς και τους ιδιοκτήτες του Κάστρου Amboise, στην κοιλάδα Loire της Γαλλίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του Da Vinci. Η πρόταση φέρεται να έχει γίνει αποδεκτή, αλλά η επίσημη έγκριση αναμένεται να δοθεί το καλοκαίρι.

Ads

O Leonardo Da Vinci είχε αρχικά ταφεί σε μια εκκλησία η οποία καταστράφηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση του 1789, και το λείψανο του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στο μικρό παρεκκλήσι του Saint-Hubert το 1874. Στον τάφο υπάρχει μια επιγραφή που αναφέρει ότι «εκτιμάται» ότι τα λείψανα ανήκουν στον μεγάλο δάσκαλο της Αναγέννησης. Ο Leonardo Da Vinci πέθανε το 1519, σε ηλικία 67.

Το πρώτο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση ότι τα οστά είναι πράγματι του Da Vinci, χρησιμοποιώντας τη χρονολόγηση με άνθρακα καθώς και δείγματα DNA και οδοντοστοιχιών από άρρενες απόγονούς του στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η πρόταση έχει προκαλέσει και αντιδράσεις μεταξύ των μελετητών του έργου του μεγάλου δασκάλου, οι οποίοι είναι κατά της εκταφής των οστών του Da Vinci. «Ακούγεται λίγο φαντασιόπληκτο, λίγο τρελό, λες και το μικρόβιο του Leonardo του έχει γραπώσει για τα καλά το μυαλό. Αν ο ίδιος τα άκουγε όλα αυτά, θα έριχνε ένα καλό γέλιο» λέει ο πρώην έφορος των σχεδίων του μεγάλου καλλιτέχνη στο μουσείο Getty, Nicholas Turner.