Το Sport24.gr αποκρυπτογραφεί τα στρατόπεδα στο νέο «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό μπάσκετ με αφορμή τη … μεσογειακή λίγκα. Στο ελληνικό μπάσκετ έχει ξεσπάσει… πόλεμος! Ένας ακόμη, από τους πολλούς, που κατά καιρούς έχουν ταλαιπωρήσει το σπορ εν Ελλάδι.

Ads

Οι επίσημοι φορείς που διακονούν το άθλημα έχουν πάρει θέσεις στα χαρακώματα, η Α1 υποφέρει όσο ποτέ, η «Μεσογειακή Λίγκα» βρίσκεται προ των πυλών και οι «αιώνιοι» Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός νίπτουν –ως συνήθως- τας χείρας τους αναμένοντας τις εξελίξεις, που τρέχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και… Κατάρ! Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο της λυσσαλέας κόντρας.

Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) και ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών) χτυπούν αδυσώπητα η μια την άλλη. Αυτή τη φορά, όμως, το παιχνίδι «χόντρυνε» και οι μέχρι πρότινος αγαστές σχέσεις του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου με τον ομόλογό του στον ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη, πάνε από το κακό στο χειρότερο, μόνο που αμφότεροι δεν έχουν αντιληφθεί ότι η μονομαχία τους διεξάγεται στο ταλαιπωρημένο, χιλιοφθαρμένο και καταχρεωμένο «ρινγκ» της Α1.

Φανέλες, πιστωτικές κάρτες και … δροσερές μονομαχίες

Ads

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συνέβησαν σημεία και τέρατα σε δύο γήπεδα της Α1. Δεν αναφερόμαστε στην απίστευτη κίνηση των παικτών του Ηρακλή να αφήσουν τις φανέλες τους στο παρκέ και να αποχωρήσουν ημίγυμνοι στα αποδυτήρια, ούτε στο πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστές (ήρωες) τον φυσικοθεραπευτή και τον μάνατζερ του Περιστερίου, που πλήρωσαν με τις πιστωτικές κάρτες τους για να ταξιδέψει και να διαμείνει η αποστολή στην Καβάλα.

Άλλα ήταν τα… δροσερά! Το Σάββατο (29/12), ο πρόεδρος της ΚΑΕ Καβάλας Κώστας Παπακωνσταντίνου φιλοξενήθηκε από την ΕΡΤ στο ημίχρονο της αναμέτρησης και μίλησε για την υπό σύσταση «Μεσογειακή Λίγκα», ή όποιο τέλος πάντων είναι θα είναι το όνομά της.

Και κατέθεσε τη γνώμη του υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν αποχωρήσουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα απαξιωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα, έστω και αν οι «αιώνιοι» θα συμμετέχουν στα πλέι οφ.

Την Κυριακή (30/12), όμως, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα Ηρακλή – ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο, από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα μάλιστα, ακούστηκε η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη δια στόματος του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιώργου Προεστού. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική εφήβων στο Μουντομπάσκετ του 1995, σχολιάζοντας την προοπτική της υπό σύσταση Λίγκας, έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Βασιλακόπουλου, χαρακτηρίζοντας μεγαλεπήβολο το σχέδιό του και τον ίδιο ως τον άνθρωπο που έχει οδηγήσει στην κορυφή το ελληνικό μπάσκετ.

Όψιμος ο ένας, βαλτός ο άλλος;

Τι ήθελαν αμφότεροι και άνοιξαν το στόμα τους; Ο μεν χαρακτηρίστηκε «όψιμος παράγοντας, που δεν είχε καμία δουλειά να πάρει θέση υπέρ της Λίγκας του Οικονομίδη», ο δε «βαλτός για να μιλήσει υπέρ της Μεσογειακής Λίγκας του Βασιλακόπουλου». Αυτά και άλλα χειρότερα εκστομίστηκαν και για τους δύο, οι οποίοι –είτε ηθελημένα είτε άθελα, μόνο οι ίδιο το γνωρίζουν- έγιναν πρωταγωνιστές στη διαμάχη των δύο προέδρων.

Η δημόσια τοποθέτηση του Βασιλακόπουλου δεν άργησε να έλθει. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra» ο πρώην πρόεδρος της FIBA Europe θέλησε να… μαλώσει τον Οικονομίδη για τη συμπεριφορά του απέναντι στον Προεστό (λέγεται ότι ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ έγινε έξαλλος με τα σχόλιά του και ότι προκάλεσε σαματά κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο).

«Η δουλειά του κυρίου Οικονομίδη είναι να κάνει καλό πρωτάθλημα, όχι να σχολιάζει τα όσα λέει ο κύριος Προεστός και ο κάθε κύριος Προεστός. Και ο Προεστός άνθρωπος του μπάσκετ είναι. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, είναι θέμα που οι εξελίξεις το απαιτούν. Η πορεία προς το αύριο το απαιτεί. Δεν είναι θέμα δικό μου. Αν θέλαμε να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα θα έπρεπε να έχουμε ιδέες για αυτό. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, στην Τουρκία, στην Ιταλία κλπ», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, ο οποίος έκανε αρκετές αναφορές για την υπό σύσταση Λίγκα.

Μεταξύ άλλων, ο ισχυρός παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε κάνει επίδειξη δύναμης «αδειάζοντας» τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ και αναλαμβάνοντας τα κλειδιά με τις ευλογίες των μεγαλομετόχων των ΚΑΕ της Α1 (του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δηλαδή, που έχουν την οικονομική ευρωστία και μπορούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις), έβγαλε δύο σημαντικές ειδήσεις.

Από τον Λίβανο στο Κατάρ

«Υπήρχε ένα ενδιαφέρον κάποιου οικονομικού κολοσσού, να δημιουργήσει στον Λίβανο μία σπουδαία ομάδα και ένα μεγάλο γήπεδο. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουν “παγώσει” οι συζητήσεις, διότι εκεί υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας, από πλευράς εσωτερικής πολιτικής», ήταν η πρώτη, που έχει μεγάλη σοβαρότητα, ενώ η δεύτερη αφορά στην εμπλοκή του Κατάρ: «Υπάρχει, εξάλλου και μία κίνηση από το Κατάρ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ετοιμάζει τις επόμενες ημέρες ταξίδι στο Κατάρ, όπου θα έχει σημαντικές συζητήσεις για τη νέα Λίγκα. Κάποιοι, πάντως, εκφράζουν την επιφύλαξη, ίσως και τον φόβο, ότι η απαίτηση των υπευθύνων στο Κατάρ να ταξιδεύουν εκεί οι ευρωπαϊκές ομάδες, ίσως να αποτελεί τροχοπέδη για το όλο εγχείρημα, οπότε ώσπου να διαλευκανθεί το μυστήριο με τους επενδυτές, τη δομή του πρωταθλήματος, τις ομάδες που θα συμμετάσχουν (στις αναφορές εμπλέκεται και ο Αρης, ίσως άλλη μια ελληνική ομάδα), τους κανόνες που θα τηρηθούν, τη σύσταση του προεδρείου και πολλά άλλα, καλό θα ήταν να κάνουμε υπομονή.

Αναλόγως πράττουν και οι ισχυροί του ελληνικού μπάσκετ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με τη γνωστή ουδετερότητα που τους διακρίνει. Και για να μην δώσουν πάτημα στην Ευρωλίγκα, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο με αξιώσεις (αγωνιστικές και οικονομικές) αποτελώντας ισχυρά θεμέλια του οικοδομήματος, αλλά και για να μην δείξουν ότι «καίγονται» να απαγκιστρωθούν από τη φτωχή Α1, έστω για τους πρώτους μήνες ως τα πλέι οφ, και χρεωθούν την απαξίωση του πρωταθλήματος.

Και ξαφνικά λεφτά!

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα πληροφοριών, ακούστηκε και ένα καλό νέο. Η μάλλον… δύο, που αναμένεται να δώσουν βαθιά ανάσα στις περισσότερες ομάδες της Α1! Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3/2 και στις 15/2 θα καταβληθούν ισάριθμες δόσεις της τηλεοπτικής συμφωνίας της ΕΡΤ με τις 11 ομάδες (πλην Αρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που έχουν τηλεοπτική στέγη στη Nova), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκταμιευθούν 800.000 ευρώ από τη χορηγία του ΟΠΑΠ. Ισως με αυτά τα χρήματα, να περιοριστούν τα συχνά φαινόμενα αφερεγγυότητας, που κάνουν τον γύρο της Ευρώπης και δυσφημίζουν την ταπεινή Α1.

Πηγή: Sport24.gr