Ένα από τα ερωτήματα που ψάχνει απάντηση σε συζητήσεις ποδοσφαιρόφιλων είναι πιο πρωτάθλημα θεωρείται το καλύτερο. Παραδοσιακά τα καλύτερα πρωταθλήματα θεωρούνται της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ads

Ο ανεπίσημος κάτοχος του τίτλου έχει αλλάξει πολλές φορές με το πέρασμα των χρόνων. Την δεκαετία ’80 καλύτερα πρωταθλήματα θεωρούνταν η “Bundesliga” με την “Serie A”. Το Ισπανικό πρωτάθλημα κυριάρχησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000 ενώ η Πρέμιερ Λιγκ στα μέσα του 2000 μέχρι σήμερα.

Από την ίδρυση του Τσάμπιονς Λιγκ, ομάδες που προέρχονται από τα παραπάνω πρωταθλήματα έχουν κατακτήσει τις περισσότερες φορές το βαρύτιμο τρόπαιο και μόνο δύο χρονιές ο Άγιαξ το 1995 και η Πόρτο το 2004, έσπασαν την παράδοση.

Η Γαλλία έχει να επιδείξει μόνο την Μαρσέιγ ως πρωταθλήτρια Ευρώπης το μακρινό 1993. Τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν με την είσοδο των Αράβων στην Lique 1 και την ενίσχυση της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ads

Εκτός Ευρώπης, η οικονομική άνθιση της Βραζιλίας βελτίωσε το ποδόσφαιρο της χώρας. Οι σύλλογοι δεν πουλάνε πλέον τους ταλαντούχους παίκτες με την πρώτη ευκαιρία.

Αντιθέτως, προσελκύουν τους Βραζιλιάνους αστέρες που αγωνίζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, υπογράφοντας υψηλά συμβόλαια.

image

 
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης  Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία επιδρούν αρνητικά στο ποδόσφαιρο. Ο πακτωλός χρημάτων που προσφέρουν οι Ρώσοι και Άραβες μεγιστάνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Επίσης, σημαντική άνοδος παρουσιάζουν τα πρωταθλήματα MLS στις ΗΠΑ όπως και του Μεξικού, για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Το περιοδικό “World Soccer” βάση αριθμών, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα ποιο είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Χρησιμοποίησε διαφορετικά κριτήρια και ανέλυσε τα πρωταθλήματα όχι μόνο από οικονομικής πλευράς.

Η έρευνα δίνει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, ποιο πρωτάθλημα έχει των μεγαλύτερο μ.ο εισιτηρίων, τα περισσότερα κέρδη, τον καλύτερο μ.ο γκολ, ποιο διαθέτει τους καλύτερους παίκτες, τους ποιο πετυχημένους προπονητές και τα πιο σύγχρονα γήπεδα.

Μέσο όρο εισιτηρίων

Το πρώτο κριτήριο είναι ο μ.ο εισιτηρίων. Η “Bundesliga” είναι το πρωτάθλημα με την μεγαλύτερη πληρότητα. Ο μέσος όρος εισιτηρίων την σεζόν 2011-12 έφθασε τις 45.116 ανά παιχνίδι. Τουλάχιστον 10.000 εισιτήρια περισσότερα από το αμέσως επόμενο πρωτάθλημα την Πρέμιερ Λιγκ. H Nτόρτμουντ έχει την μεγαλύτερη προσέλευση με 80.521 θεατές στο “Signal Iduna Park”.

Στην Ιταλία, η Μίλαν, διατήρησε τον υψηλό μ.ο έχοντας 49.000 εισιτήρια ανά παιχνίδι ενώ στην Ισπανία, τόσο η Ρεάλ όσο και η Μπαρτσελόνα, έκοψαν περισσότερα από 74.000 εισιτήρια στις έδρες τους. Ωστόσο, η Χετάφε είχε λιγότερο από 10.000 εισιτήρια όπως η Κιέβο και η Λέτσε στην Ιταλία, μειώνοντας τον μέσο όρο.

Στις ΗΠΑ ο κόσμος που παρακολουθεί το πρωτάθλημα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αντίθετα, στην Γαλλία ο μ.ο εισιτηρίων το 2007 έφθανε τις 22.000 και από τότε κάθε χρόνο υπάρχει σταδιακή μείωση.  
                                           

Πρωταθλήματα Μ. Ο εισιτηρίων
Γερμανία 45.116
Αγγλία 34.600
Ισπανία 28.796
Ιταλία 22.466
Μεξικό 21.500
Ολλανδία 19.466
Γαλλία 18.860
ΗΠΑ 18.801
Κίνα 18.702
Αργεντινή 18.000
Ιαπωνία 17.566
Σκωτία 13.865
Βραζιλία 13.004
Ρωσία 12.903
Τουρκία 12.600
Ελβετία 12.253
Βέλγιο 11.726
Ουκρανία 11.309
Πορτογαλία 10.957
Αυστραλία 10.819

*Τα στοιχεία αφορούν την σεζόν 2011-12

Oικονομικός παράγοντας

Όταν μιλάμε για λεφτά η Πρέμιερ Λιγκ υπερέχει όλων των υπολοίπων πρωταθλημάτων στον κόσμο. Είναι μακράν το πιο κερδοφόρο πρωτάθλημα εξαιτίας του υψηλού τηλεοπτικού συμβολαίου που θα αυξηθεί κι’ άλλο τη νέα σεζόν.

Η Πρέμιερ Λιγκ εξασφαλίζει πολλά λεφτά από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τόσο στην Αγγλία όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes” η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αξίζει 3 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Μπουντεσλίγκα. Επίσης, εντυπωσιακή είναι η άνοδος του πρωταθλήματος στην Βραζιλία. Η οικονομική άνθιση της χώρας έχει φέρει νέα δυναμική στο ποδόσφαιρο. Αυξήθηκε το τηλεοπτικό συμβόλαιο όπως και οι σπόνσορες, βελτιώνοντας την θέση της στην παγκόσμια κατάταξη.

Ανοδική πορεία εμφανίζει και το Μajor League Soccer στις ΗΠΑ. Παρότι, δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστές λεπτομέρειες αναφορικά με τα συμβόλαια του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται στα 390 εκατ. Ευρώ.

Αντίθετα, τα χρέη συσσωρεύονται και “πνίγουν” το πρωτάθλημα της Ισπανίας. Η κυβέρνηση και η ΟΥΕΦΑ πιέζουν τους συλλόγους ώστε να μειώσουν τις δαπάνες και να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Πρωτάθλημα Έσοδα (σε ευρώ)
Αγγλία 2,5 δισ.
Γερμανία 1,741 δισ.
Ισπανία 1,718 δισ.
Ιταλία 1,533 δισ.
Γαλλία 1,040 δισ.
Βραζιλία 650 εκατ.
Ρωσία 614 εκατ.
Μεξικό 580 εκατ.
Τουρκία 515 εκατ.
Ολλανδία 431 εκατ.
ΗΠΑ 390 εκατ.

Μ.Ο γκολ
Η συχνότητα των γκολ είναι ένας χρήσιμος οδηγός για την έρευνα του “World Soccer”. Ο αριθμός των γκολ που επιτυγχάνονται σε έναν αγώνα αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την διασκέδαση των φιλάθλων.

Το περιοδικό επέλεξε 17 πρωταθλήματα απ’ όλο τον κόσμο. Δεν συμπεριλήφθηκαν πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικότητας όπως το πρωτάθλημα της Εσθονίας, το οποίο την σεζόν 2011-12 είχε τον υψηλότερο μ.ο γκολ στην Ευρώπη (3,41) ανά αγώνα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Πριμέρα Ντιβιζιόν είναι το πιο παραγωγικό πρωτάθλημα. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αγωνίζονται η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Στους αγώνες τους ο μέσος όρος φθάνει τα 3,89 γκολ.

image

 
Σύμφωνα με την έρευνα, το Ολλανδικό πρωτάθλημα είναι το πιο παραγωγικό καθώς σημειώνονται 3,26 γκολ ανά αγώνα. Την φετινή σεζόν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο μέσος όρος έφθασε τα 2,65 γκολ.

Πρωτάθλημα Μ.Ο γκολ
Ολλανδία 3.26
Βέλγιο 2.88
Γερμανία 2.86
Αγγλία 2.81
Ιαπωνία 2.79
Ισπανία 2.76
Αυστραλία 2.70
ΗΠΑ 2.64
Πορτογαλία 2.64
Μεξικό 2.63
Κίνα 2.62
Τουρκία 2.58
Ιταλία 2.56
Γαλλία 2.52
Βραζιλία 2.47
Ρωσία 2.37
Αργεντινή 2.20

*Τα στοιχεία αφορούν την σεζόν 2011-12

Πρωταθλήτριες ομάδες

Σε ένα πρωτάθλημα η ανταγωνιστικότητα αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν το κατακτούν διαφορετικές ομάδες. Αυξάνει το ενδιαφέρον του κόσμου και μεγαλώνει η δυναμική του πρωταθλήματος.

Πλεονέκτημα έχουν οι χώρες που διεξάγονται δύο πρωταθλήματα την σεζόν όπως στην Αργεντινή και το Μεξικό (Απερτούρα και Κλαουζούρα). Κάθε χρόνο αναδεικνύονται δύο πρωταθλητές εκτός και αν κάποια ομάδα κατακτήσει και τα δύο πρωταθλήματα.

Στα πρωταθλήματα με μία ομάδα πρωταθλήτρια, η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή με 7 διαφορετικές πρωταθλήτριες ομάδες την περασμένη δεκαετία και ακολουθούν οι Βραζιλία 6, Γερμανία 5 και Γαλλία 5.

Αντίθετα, η Ιταλία έχει μόνο τρεις διαφορετικές πρωταθλήτριες ομάδες ενώ στην Ισπανία, με εξαίρεση την Βαλένθια το 2004, τα υπόλοιπα πρωταθλήματα τα έχουν κατακτήσει η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ.

Χώρα Aριθμός ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα
Αργεντινή 11
Μεξικό 10
Ιαπωνία 7
Σουηδία 7
ΗΠΑ 7
Βραζιλία 6
Κίνα 6
Γαλλία 5
Γερμανία 5
Αγγλία 4
Ρωσία 4
Τουρκία 4
Ιταλία 3
Ισπανία 3

Πετυχημένοι προπονητές

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι το πρωτάθλημα με τους περισσότερους πετυχημένους προπονητές. Αν ένας προπονητής θεωρείται πετυχημένος όταν κατακτά τίτλους, τότε στην Αγγλία πέντε διαφορετικοί προπονητές έχουν κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ ή το πρωτάθλημα την τελευταία δεκαετία.

Πρόκειται για τους σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Αντρέ Βίλας-Μπόας, Αρσέν Βενγκέρ, Ρομπέρτο Μαντσίνι και Ράφα Μπενίτεθ. Ακολουθεί η Γερμανία με τρεις προπονητές (Γιούργκεν Κλοπ, Τόμας Σαφ, Άρμιν Βεχ) όπως και η Βραζιλία με τον ίδιο αριθμό. (Στην Λατινική Αμερική αντί για το Τσάμπιονς Λιγκ υπολογίζεται η αντίστοιχη διοργάνωση το Κόπα Λιμπερταδόρες).

Στην Ισπανία μόλις δύο προπονητές ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Ντιέγκο Σιμεόνε (ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν συμπεριλαμβάνεται καθώς από την επόμενη σεζόν αναλαμβάνει την Μπάγερν), έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο ενώ στην Ιταλία ο Μάσιμο Αλέγκρι της Μίλαν και ο Αντόνιο Κόντε της Γιουβέντους, έχουν στεφθεί πρωταθλητές.

Χώρες Προπονητές
Αγγλία 5 (Φέργκιουσον, Αντρέ Βίλας-Μπόας, Βενγκέρ, Μαντσίνι, Μπενίτεθ)
Βραζιλία 3 (Αμπέλ Μπράγκα, Ραμάλο, Τίτε)
Γερμανία 3 (Γιούργκεν Κλοπ, Τόμας Σάαφ, Άρμιν Βεχ)
Ιταλία 2 (Μάσιμο Αλέγκρι, Αντόνιο Κόντε)
Ουκρανία 2 (Μιρτσέα Λουτσέσκου, Χουάντε Ράμος)
Ισπανια 2 (Ζοσέ Μουρίνιο, Ντιέγκο Σιμεόνε)
Αργεντινή 1 (Κάρλος Μπιάνκι)
Κίνα 1 (Μαρτσέλο Λίπι)
Εκουαδόρ 1 (Εντγκάρδο Μπαούζα)
Γαλλία 1 (Κάρλο Αντσελότι)
Ολλανδία 1 (Ντικ Αντβοκατ)
Ρωσία 1 (Βαλερί Γκαζάεφ)
ΗΑΕ 1 (Κίκε Σάντσεθ Φλόρες)

Γήπεδα

Η κατασκευή ενός γηπέδου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την βιωσιμότητα ενός συλλόγου. Τα κέρδη είναι αγωνιστικά, οικονομικά ενώ ανεβάζει και το πρεστίζ της ομάδας. Τα κριτήρια κατασκευής δεν είναι άλλα από την ικανοποίηση και την άνεση που μπορούν να προσφέρουν οι λειτουργίες του στους θεατές.
Στις ΗΠΑ κατασκευάστηκαν 13 γηπέδα από το 2000, τα περισσότερα με προδιαγραφές για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η Γερμανία χρησιμοποίησε τρία νέα γήπεδα για τις ανάγκες του Μουντιάλ 2006 (Μόναχο, Αμβούργο, Γκέζελκίρχεν).

Επίσης, ιδιόκτητα γήπεδα κατασκεύασαν οι Βόλφσμπουργκ, Γκλάντμπαχ, Μάιντζ και Χόφενχάιμ, ενώ άλλες ομάδες ανακαίνισαν τις έδρες τους όπως η Ντόρτμουντ και η Λεβερκούζεν.

image

 
Στην Λατινική Αμερική η Βραζιλία κατασκευάζει και ανακαινίζει τα γήπεδα της λόγω του Μουντιάλ 2014. Η Ουκρανία και η Πολωνία δημιούργησαν νέα γήπεδα για τις ανάγκες του EURO 2012 όπως επίσης η Ελβετία και η Πορτογαλία για τις ανάγκες των EURO 2008 και 2004 αντίστοιχα.

Στην Αγγλία κατασκευάστηκαν τέσσερα νέα γήπεδα με την αλλαγή του αιώνα της Άρσεναλ “Emirates”, της Μάντσεστερ Σίτι “Etihad”, της Σάουθάμπτον “St Mary’s Stadium” και της Σουόνσι “Liberty Stadium”.

Στην Ιταλία μόνο η Γιουβέντους έχτισε νέο γήπεδο και στην Ισπανία η Εσπανιόλ. Στην Γαλλία οι πολλές αλλαγές έγιναν τον περασμένο αιώνα εξαιτίας της διοργάνωσης του Μουντιάλ 1998 και από τότε χτίστηκαν δύο γήπεδα της Λιλ “Grand Stade Lille Métropole” (χωρητικότητας 50.000 θέσεων) και της Βαλενσιέν “Stade du Hainaut”.

Χώρα Γήπεδα                
ΗΠΑ 13
Γερμανία 9
Βραζιλία 8
Πορτογαλία 7
Ελβετία 7
Ολλανδία 6
Μεξικό 6
Πολωνία 6
Ρωσία 6
Νότιο Αφρική 5
Ουκρανία 5
Αγγλία 4
Ιαπωνία 4
Αργεντινή 3
Αυστρία 3
Τουρκία 3
Γαλλία 2
Ιταλία 1
Ισπανία 1

Συμμετοχή σε Μουντιάλ

Το πρωτάθλημα που επιλέγουν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου να αγωνιστούν και συμμετείχαν σε Μουντιάλ, επιλέχθηκε από το περιοδικό ως ένας ακόμα παράγοντας αξιολόγησης ενός πρωταθλήματος.

Η Αγγλία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των ποδοσφαιριστών που έδωσαν το παρών σε Μουντιάλ από το 2010 και μετά. Εκτός από τους 18 παίκτες που αγωνίστηκαν με την φανέλα της Αγλλίας, άλλοι 58 ποδοσφαιριστές από 26 χώρες αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ.

Στο ρόστερ της Αγγλίας ήταν επίσης, ο Εμίλ Χέσκεϊ που αγωνίζεται στην Αυστραλία, ο Ντέιβιντ Τζέιμς στην Ισλανδία, ο Μάθιου Άπσον και ο Στέφεν Γουόρνοκ που αγωνίζονται στην Τσάμπιονσιπ και ο Λέντλεϊ Κινγκ, που κρέμασε τα παπούτσια του.

Η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 20 Ιταλούς και 48 ξένους ποδοσφαιριστές συμπεριλαβανομένου έξι Ουρουγουανούς, πέντε Αργεντίνους, τέσσερις από την Χιλή και τρεις από την Γκάνα. Η Ισπανία με 66 ποδοσφαιριστές έχει λιγότερους τόσο από την Αγγλία όσο και από την Ιταλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τουρκία που δεν έλαβε μέρος στο Μουντιάλ έχει 30 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της και συμμετείχαν στο Μουντιάλ, ενώ άλλοι 17 αγωνίζονται στην Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας, στατιστικό που δείχνει και την ποιότητα του πρωταθλήματος.

Χώρες Αριθμός παικτών
Αγγλία 76
Ιταλία 68
Ισπανία 66
Γερμανία 59
Τουρκία 30
Μεξικό 26
Γαλλία 24
ΗΠΑ 21
Ιαπωνία 19
Αυστραλία 18
Β. Κορέα 18
Τσάμπιονσιπ 17
Ελλάδα 15
Ρωσία 14
Βραζιλία 13
Ολλανδία 13
Κατάρ 12
Πορτογαλία 11
Αργεντινή 9
Δανία 9
Ονδούρα 9
Βέλγιο 8
Ελβετία 7
Πολωνία 6
Ισραήλ 6
Serie B’ 6
Oυκρανία 6

Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Η Ισπανία είναι το πρωτάθλημα με τις περισσότερες ομάδες που έφθασαν στα ημιτελικά είτε του Τσάμπιονς Λιγκ είτε του Γιουρόπα Λιγκ την περασμένη δεκαετία.
Παρά την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, οκτώ διαφορετικές ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λα Κορούνια, Εσπανιόλ, Οσασούνα, Σεβίλλη, Βαλένθια και Βιγιαρεάλ, έφθασαν στα ημιτελικά διεθνών διοργανώσεων.

Είκοσι δύο φορές ομάδα της Ισπανίας συμμετείχε σε ημιτελικό μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης την τελευταία δεκαετία.

Αντίθετα, μόλις τέσσερις ομάδες της Γερμανίας έφθασαν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ την τελευταία δεκαετία (δεν συμπεριλαμβάνεται η πορεία της Ντόρτμουντ την φετινή σεζόν). Είναι μία ένδειξη της κυριαρχίας της Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα.

Χώρες Ομάδες
Ισπανία 10 (Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μ., Μπαρτσελόνα, Λα Κορούνια, Εσπανιόλ, Οσασούνα, Ρεάλ Μ., Σεβίλλη, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ)
Βραζιλία 8 (Ατλέτικο Π., Κορίνθιανς, Κρουζέιρο, Φλουμινένσε, Γκρέμιο, Ιντερνασιονάλ, Σάντος, Σάο Πάολο)
Αγγλία 7 (Άρσεναλ, Τσέλσι, Φούλαμ, Λίβερπουλ, Μ. Γιουνάιτεντ, Μίντλεσμπρο, Νιουκάστλ)
Ιταλία 6 (Φιορεντίνα, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Λάτσιο, Πάρμα)
Πορτογαλία 5 (Μπενφίκα, Μποαβίστα, Πόρτο, Μπράγκα, Σπόρτινγκ)
Αργεντινή 4 (Μπόκα Τζούνιορς, Εστουδιάντες, Ρίβερ Πλέιτ, Βελέζ Σάρσφιλντ)
Κολομβία 4 (Αμέρικα, Κ. Ντεπορτίβο, Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, Όνσε Κάλδας)
Γερμανία 4 (Μπάγερν, Βέρντερ, Αμβούργο, Σάλκε)
Γαλλία 3 (Μαρσέιγ, Μονακό, Λυών)
Ολλανδία 2 (Άλκμααρ, Αϊντχοφεν)
Μεξικό 2 (Αμέρικα, Γκουαδαλαχάρα)
Παραγουάη 2 (Σέρα Πορτένο, Λιμπερτάδ)
Ρωσία 2 (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ)
Σκωτία 2 (Σέλτικ, Ρέιντζερς)
Ουκρανία 2 (Ντιναμό Κιέβου, Σαχτάρ)
Ουρουγουάη 2 (Νασιονάλ, Πενιαρόλ)

*Δεν συμπεριλαμβάνεται η σεζόν 2012-13

Αnd the winner is…

Η Μπουντεσλίγκα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Βρίσκεται μπροστά από την Πρέμιερ Λιγκ και είναι ανώτερο της Πριμέρα Ντιβιζιόν και της Serie A. Η Γερμανία έχει την μεγαλύτερη προσέλευση θεατών, τα καλύτερα γήπεδα ενώ έχει τον υψηλότερο μ.ο γκολ. Η Αγγλία είναι ισχυρότερη οικονομικά και διαθέτει περισσότερους ποδοσφαιρικούς αστέρες και καλύτερους προπονητές.

Βελτιωμένα εμφανίζονται τα πρωταθλήματα της Βραζιλίας, του Μεξικού και των ΗΠΑ. Στάσιμο παραμένει το πρωτάθλημα της Γαλλίας, ενώ τα πετροδόλλαρα των Αράβων φαίνεται ότι δεν έχουν αναβαθμίσει το πρωτάθλημα τους που παραμένει χαμηλά.

  Χώρα Βαθμοί
1 Γερμανία 60
2 Αγγλία 55
3 Ισπανία 46
4 Ιταλία 37
5 Βραζιλία 36
6 Μεξικό 30
7 ΗΠΑ 28
8 Ολλανδία 26
9 Γαλλία 22
10 Αργεντινή 20
11 Ιαπωνία 16
11 Πορτογαλία 16
13 Ρωσία 15
14 Κίνα 11
15 Βέλγιο 9
15 Τουρκία 9
15 Ουκρανία 9
18 Σουηδία 8
19 Ελβετία 7
20 Αυστραλία 5
20 Κολομβία 5
20 Πολωνία 5
23 Εκουάδορ 4
23 ΗΑΕ 4
25 Παραγουάη 1
25 Σκωτία 1
25 Ν. Αφρική 1
25 Ουρουγουάη 1

*Η βαθμολογία βγαίνει βάση βαθμών που κερδίζει κάθε χώρα από το 1 έως το 10.

Πηγή: Sport24.gr