Την θρυλική διαδρομή του Αθηναίου δρομέα Φιδιππείδη κατόρθωσε να ολοκληρώσει χθες το βράδυ η παλιά μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης Μαρία Πολύζου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, η αθλήτρια αποφάσισε να καλύψει με τα πόδια τη διαδρομή 520 χλμ: Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Ads

Η Μαρία Πολύζου ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουλίου από τους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης για ένα «ταξίδι ψυχής» όπως το χαρακτηρίζει η ίδια χαρακτηρίζει τα δύσκολα 540 χιλιόμετρα της διαδρομής. «Ένιωθα περίπου ότι είχα χρέος απέναντι στην Ιστορία να το κάνω. Χρέος για όλα αυτά που οι αρχαίοι Αθηναίοι έδωσαν στην ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ελευθεροτυπία. «Δεν είχα γυμναστεί επαρκώς για να προβώ σ’ αυτό το εγχείρημα, αλλά το ήθελε η ψυχή μου. Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα και αντιξοότητες: σε τέτοιες συνθήκες, το ίδιο το σώμα αντιστέκεται. Το ανθρώπινο σώμα καταπονείται φοβερά και, ύστερα από 42-45 χιλιόμετρα, δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα παραπάνω. Με κάθε μέτρο παραπάνω που έκανα, κατέρριπτα το προσωπικό μου ρεκόρ… Καμιά προπόνηση δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο κι εγώ έχω εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό εδώ και χρόνια».

«Μια αφόρητη ζέστη, μια δροσιά, μια κρύο… Πέρασα από το κακοτράχαλο αρχαίο μονοπάτι στο Αρτεμίσιο με 38,9 πυρετό, τρέμοντας από ρίγη και κρυάδες. Ξεπέρασα τα όριά μου. Δεν κοιμόμουν. Ολο αυτό το εξαήμερο είναι ζήτημα να έχω κοιμηθεί πάνω από 7-8 ώρες… Δεν είχα κοντά μου, άλλωστε, και γιατρό, να ελέγχει την πίεσή μου, το αίμα, το κάλιο, το νάτριο… Δεν είχαμε την πολυτέλεια για τέτοια έξοδα!» λέει η κα Πολύζου, την οποία ακολουθούσε με όχημα ο σύζυγός της, Απόστολος Μαυρογιάννης, και ο 70χρονος βετεράνος μαραθωνοδρόμος Τάκης Σκουλής.

Η Μαρία Πολύζου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968. Αν και τώρα πια δεν ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, υπήρξε αθλήτρια δρόμων αντοχής και βαλκανιονίκης. Σήμερα είναι διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού Αθλητισμού. Εχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες. Κατέχει μέχρι σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και τα πανελλήνια ρεκόρ μαραθωνίου και ημιμαραθωνίου δρόμου. Ηταν αθλήτρια αρχικά του Εσπέρου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου.

Ads