Ξεκινάει στο Περιστέρι το 38ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Σκάκι, υπό την αιγίδα της ΕΣΟ, με συνδιοργανωτές τη Πνευματική Στέγη Περιστερίου, τη Νομαρχία Αθηνών και το Δήμο Περιστερίου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας, στο Περιστέρι και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Ιουλίου. Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 22 ομάδες.

Ads

Το σύστημα των Αγώνων

Το σύστημα των αγώνων είναι ελβετικό 7 γύρων, ενώ κάθε ομάδα θα αγωνίζεται με 12 σκακιστές. Σε κάθε σκακιέρα, η νίκη δίνει 1 βαθμό, η ισοπαλία από 1/2 βαθμό σε κάθε σκακιστή και η ήττα δε δίνει βαθμό. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 6,5 βαθμούς (το σύστημα βαθμολόγησης των ομάδων είναι το 2-1-0). Αν υπάρχει κενή σκακιέρα, η ομάδα χάνει επιπλέον 1/2 βαθμό.

Οι συνθέσεις των ομάδων θα είναι ως εξής: 5 γενικές σκακιέρες, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχει οποιοσδήποτε σκακιστής, είτε γυναίκα είτε άνδρας, ανεξαρτήτου δυναμικότητας. Στην 6η σκακιέρα γυναίκα, στην 7η σκακιέρα κορίτσι έως 18 ετών, στην 8η σκακιέρα κορίτσι έως 16 ετών, στην 9η σκακιέρα αγόρι ή κορίτσι έως 18 ετών, στην 10η σκακιέρα αγόρι ή κορίτσι έως 16 ετών στην 11η σκακιέρα αγόρι ή κορίτσι έως 14 ετών και τέλος στην 12η σκακιέρα αγόρι ή κορίτσι-12 ετών.

Όλοι οι γύροι ξεκινάνε στις 17:30, ενώ ο τελευταίος θα γίνει στις 9:30 το πρωί της Κυριακής. Ο χρόνος που θα έχει κάθε αγωνιζόμενος στην παρτίδα του θα είναι:

Οι ομάδες

Ads

Στο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 22 ομάδες. Στην αρχική προκήρυξη, οι ομάδες που θα λάμβαναν μέρος ήταν 34, αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν θα λάβουν μέρος 12 ομάδες. Από αυτές το μεγαλύτερο όνομα είναι ο περυσινός νταμπλούχος ΣΟ Καβάλας.

Οι παίκτες

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν οι κορυφαίοι Έλληνες και Ελληνίδες σκακίστριες, οι Κοτρωνίας (ΠΣ Περιστερίου), Μπανίκας (ΠΣ Περιστερίου), Χαλκιάς (ΠΣ Περιστερίου), οι αδερφοί Μαστροβασίλη (ΕΣΘ), Καπνίσης (ΣΑΣ Κορωπίου), Μουτούσης (ΑΕΚ), Παπαδοπούλου (ΠΣ Περιστερίου), Στείρη (ΣΑ Χανίων), Κουβάτσου (ΑΟ Κύδων Χανιών), Μακροπούλου (ΝΟ Ποσειδών Καλαμάτας).

Πολλοί και σημαντικοί θα είναι οι αλλοδαποί παίκτες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα. Ο ισχυρότερος από όλους είναι ο ουκρανός GM Vasilly Ivanchuk (ΠΣ Περιστερίου) , που πρόσφατα ήταν νούμερο 3 στον κόσμο, ο τσέχος GM David Navara (ΟΣ Τριανδρίας), ο Δανός GM Peter-Heine Nielsen (ΑΕΚ), που είναι αναλυτής του παγκόσμιου πρωταθλητή. Από γυναίκες θα συμμετέχει η βουλγάρα πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια GM Antouaneta Stefanova (ΣΑ Χαλκίδας Παλαμήδης), η Λιθουανή IM Victoria Cmilyte (ΑΕΚ), νο 9 στην παγκόσμια κατάταξη γυναικών. Αυτοί είναι μόνο μερικοι από τους διεθνούς φήμης αστέρες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Ο πρώτος γύρος

Η κλήρωση του πρώτου γύρου έχει ως εξής:
1. ΠΣ Περιστερίου – ΣΟ Πατρών
2. ΣΟ Ηλιούπολης – ΑΟ “Κύδων” Χανίων
3. ΕΟΑΟ “ο Φυσιολάτρης” Νίκαιας – Πανιώνιος ΓΣ
4. ΛΠ Φλώρινας – ΑΕΚ
5. ΣΑ Χανίων – ΣΑ Γαζίου
6. ΝΟ Καλαμάτας “ο Ποσειδών” – ΣΟ Ηρακλείου
7. ΣΟ Καλλιθέας – ΕΕΣ Κορυδαλλού
8. ΣΟ Ικαρίας “Ι. ΤΖΕΛΕΠΗΣ” – ΕΣ Άμφισσας
9. ΦΟΝ Ηρακλείου Αττικής “Επικοινωνία” – ΑΣ Παπάγου
10. ΣΑ Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς” – ΣΑΣ Κορωπίου
11. ΟΣ Τριανδρίας – Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών

Το επίσημο site των αγώνων

Η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης είναι https://aethniki10.peristerichess.gr/ όπου μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το πως να φτάσετε στους αγώνες, τους παίκτες που αγωνίζονται, την προκήρυξη των αγώνων, τα αποτελέσματα, αλλά και να παρακολουθήσετε ζωντανά τις παρτίδες.

Πηγή: Sportdog.gr