Σε δημόσια διαπόμπευση υπέβαλε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τα μέλη της αποστολής της εθνικής ομάδας της χώρας για τις τρεις ήττες που υπέστησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Σε μία διαδικασία που έμοιαζε περισσότερο με στρατοδικείο, οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο των “Taeguk Warriors” βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες στελεχών της χώρας.

Ads

Οι ποδοσφαιριστές οδηγήθηκαν σε μια πλατφόρμα στο Παλάτι του Πολιτισμού για τον Λαό (υπουργείο πολιτισμού) και για τουλάχιστον έξι ώρες δέχθηκαν την έντονη κριτική του υπουργού πολιτισμού Παρκ Μιόνγκ Τσολ, υπό την παρουσία 400 κυβερνητικών, μαθητών και δημοσιογράφων.

Την συζήτηση συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης Ρι Ντονγκ-Κιου που επεσήμανε τα λάθη που έκανε κάθε παίκτης στο Μουντιάλ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κιμ Γιονγκ Χαν φέρεται να διεγράφη από το Κομουνιστικό Κόμμα και να εξαναγκάσθηκε να αλλάξει επάγγελμα και να γίνει εργάτης, καθώς κατηγορήθηκε ότι «πρόδωσε» με τις εμφανίσεις της εθνικής τον Κιμ Γιονγκ-ουν, έναν από τους γιους και πρώτο στη σειρά διαδοχής του δικτάτορα-ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ads

Μόνο δυο ποδοσφαιριστές γλίτωσαν τη διαπόμπευση, οι Γιονγκ Ταέ Σε και Αν Γιόνγκ Χακ, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Ιαπωνία και διατηρούν διπλή υπηκοότητα, έτσι απέφυγαν την επιστροφή στη χώρα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου, αλλά μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας.
Στο Μουντιάλ, η Βόρεια Κορέα στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε δύσκολα με 2-1 από τη Βραζιλία, στη συνέχεια όμως ηττήθηκε με 7-0 από την Πορτογαλία και 3-0 από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Πάντως, μέσα ενημέρωσης στη Νότια Κορέα αναφέρουν πως άλλοτε, όταν αθλητές και προπονητές τη Β. Κορέας αποτύγχαναν σε διεθνείς διοργανώσεις κινδύνευαν ακόμα και να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.