Έστω και αν αγχώθηκε στο τέλος, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το δύσκολο πρόγραμμα που τον περιμένει στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» νίκησαν στα Πηγάδια την Ξάνθη με 2-1, με τον Σισέ να πετυχαίνει και τα δύο τέρματα της ομάδας του (έφτασε τα 15 στο πρωτάθλημα και… συνεχίζει) και τον Καντέ να κάνει το καλύτερο του παιχνίδι από την στιγμή που μεταγράφηκε στο «τριφύλλι». Τρία δοκάρια είχαν οι «πράσινοι» που πάντως δυσκολεύτηκαν αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο.

Ads

Σισέ, ποιος άλλος;

Παρά την χαώδη βαθμολογική διαφορά που χωρίζει φέτος τις δυο ομάδες, το παιχνίδι στα Πηγάδια διατήρησε τον αμφίρροπο χαρακτήρα παλαιότερων αναμετρήσεων στην ακριτική πόλη. Ο Παναθηναϊκός ευτύχισε να έχει και απόψε σε καταπληκτική κατάσταση τον Τζιμπρίλ Σισέ και εντέλει ο Γάλλος αποδείχτηκε η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας του έχοντας και ένα δοκάρι στο πρώτο μέρος, μπήκε σε όλες τις φάσεις και ήταν διαρκής απειλή για την εστία του Γκσπούρνινγκ. Οι γηπεδούχοι βασίστηκαν εν πολλοίς στο παιχνίδι του Πόι και του Μαρσελίνιο, δεν είχαν όμως τον παίκτη που θα δημιουργούσε άλυτα προβλήματα στους Μπιάρσμιρ και Καντέ που ήταν σταθεροί. Ειδικά ο δεύτερος ήταν αλάνθαστος (είχε και αυτός δοκάρι) και η εμφάνιση του ήταν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει στα μέρη μας…

Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι είχε ρυθμό και ήταν «ανοικτό» και για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στα σημεία και κατάφερε να βάλει τις βάσεις για την νίκη του με τον Σισέ. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος απείλησε στο 22’ όταν το σουτ από πλάγια θέση κόντραρε στον Παπαδημητρίου και σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Γκσπούρνινγκ αλλά ελάχιστα μετά ήταν λίγο πιο τυχερός. Στο 26’ ο Κατσουράνης επιχείρησε να τον βρει με «κάθετη», ο Βάλλας δοκίμασε να την ανακόψει αλλά η μπάλα τελικά στρώθηκε στον Σισέ που βρέθηκε απέναντι στον Αυστριακό και τον… εκτέλεσε. Αμέσως μετά, το «τριφύλλι» είχε και δεύτερο δοκάρι με καταπληκτικό δεξί σουτ του Κατσουράνη από τα 25 μέτρα και έδειχνε να κυριαρχεί σε εκείνο το σημείο.

Ads

Η Ξάνθη είχε μπει καλά στο ματς και δημιούργησε κάποιους κινδύνους εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στους μέσους του Παναθηναϊκού. Αφού «γλίτωσε» το 0-1 από τον Σαλπιγγίδη στο δέκατο λεπτό, η ομάδα του Ματζουράκη είχε την δική της μεγάλη στιγμή με τον Έλιγκτον στο 12’ και έδειξε πως είναι σε θέση να «χτυπήσει» το ματς, το οποίο άλλωστε ήθελε πολύ για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Μετά το μισάωρο, οι Ακρίτες ανέλαβαν ξανά πρωτοβουλίες αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τον πολύ μεγάλο κίνδυνο για την αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού που κατά κανόνα είχε καλές τοποθετήσεις. Ότι κατάφερε ήταν ένα αδύναμο σουτ του Μαρσελίνιο από επίκαιρη θέση, το οποίο εξουδετέρωσε σχετικά εύκολα ο Τζόρβας στο 34’. Μάλιστα, λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου, ο Σισέ απείλησε να «τελειώσει» πρόωρα το παιχνίδι, αλλά η πανέμορφη ενέργεια του μπροστά από τον Βάλλα κατέληξε σε ένα ψηλοκρεμαστό πλασέ που δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τα μακριά χέρια του Γκσπούρνινγκ.

Βοήθησαν οι αλλαγές

Νιόπλιας και Ματζουράκης δεν θέλησαν να επέμβουν στις ενδεκάδες τους με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους αλλά η ποιότητα του παιχνιδιού έπεσε δραματικά. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έδειξε πως ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης παρά να πετύχει αυτό που θα του εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την νίκη. Η Ξάνθη βρήκε τους χώρους για να κάνει παιχνίδι, δεν είχε όμως την δυνατότητα να βάλει την μπάλα με προϋποθέσεις στην περιοχή του «τριφυλλιού». Επιπλέον, ο Λουτσιάνο βρέθηκε σε κάκιστη μέρα και θα πρέπει να ανακουφίστηκε όταν ο Ματζουράκης τον απάλλαξε από το «μαρτύριο» του και τον αντικατέστησε με τον Φαμπιανέζι στο 64’…

Πάντως η εικόνα του Παναθηναϊκού παρέμενε προβληματική σε εκείνο το σημείο και οι αλλαγές όχι μόνο ήταν επιβεβλημένες αλλά και απέδωσαν στο έπακρο. Νίνης (αντί Σαλπιγγίδη) και Χριστοδουλόπουλος (αντί Λέτο) έδωσαν πνοή στην επίθεση του Παναθηναϊκού και συμπαράσταση στον Σισέ που έδειξε να εκνευρίζεται με το ότι δεν είχε την τροφοδότηση που χρειαζόταν. Πριν αποχωρήσει από το ματς ο Αργεντινός (περισσότερο λόγω κούρασης), πρόλαβε να βγάλει μια έξοχη σέντρα για τον Σισέ που σημάδεψε την δεξιά γωνία του Γκσπούρνινγκ με το κεφάλι αλλά ο Αυστριακός αποσόβησε το 0-2 στο 77’. Από το κόρνερ που προέκυψε, οι «πράσινοι» είχαν και τρίτο δοκάρι με τον Καντέ, που πετάχτηκε με προβολή στην μικρή περιοχή στην σέντρα του Καραγκούνη από αριστερά.

Δύο γκολ και ένα δοκάρι στο φινάλε

Το παιχνίδι όχι μόνο δεν είχε τελειώσει αλλά το τελευταίο του δεκάλεπτο έκρυβε και τις περισσότερες συγκινήσεις. Η Ξάνθη απάντησε σε όλα αυτά με μια μεγάλη ευκαιρία στο 80’, όταν το σουτ του Τζάγκι έξω από την περιοχή κόντραρε και σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του εμβρόντητου Τζόρβα! Στο 85’, το πολύ δυνατό σουτ του Έλιγκτον έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Παναθηναϊκού και όλα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους στο 87’ όταν Σισέ και Νίνης συνδυάστηκαν άψογα και ο Γάλλος πέρασε και τον Γκσπούρνιγκ για το 2-0.

Ωστόσο, η Ξάνθη μείωσε άμεσα με δεξί σουτ του Σουάνη στο 89’ μέσα από την περιοχή (άργησαν να συνεννοηθούν Βύντρα και Μπιάρσμιρ στο ποιος θα πάει πάνω του) και έδωσαν άλλο «χρώμα» στο φινάλε του ματς. Εντέλει ο Παναθηναϊκός κράτησε στα χέρια του το «τρίποντο» με το οποίο αποκτά διαφορά 8 βαθμών από τον δεύτερο Ολυμπιακό για τον οποίο την Κυριακή δεν μπορεί να υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης στο ματς με την Λάρισα, αν θέλει να παραμείνει πραγματικός διεκδικητής του φετινού τίτλου…

Ξάνθη: Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Τζάγκι, Κωστούλας, Βάλλας, Φλίσκας (81′ Βασιλακάκης), Στρμπα, Πόι, Λουτσιάνο (64′ Φαμπιανέζι), Μαρσελίνιο (71′ Σουάνης), Έλινγκτον

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μπίαρσμιρ, Καντέ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Καραγκούνης (86′ Τζιόλης), Σαλπιγγίδης (73′ Νίνης), Λέτο (78′ Χριστοδουλόπουλος), Σισέ

Πηγή: SportDog.gr

Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΧΑΡΗ, Ο ΠΑΟΚ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ 2-0, ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΓΙΑ 33 ΛΕΠΤΑ.-

Με μόλις δύο ολοκληρωμένες ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ αγωνιζόμενος με δέκα παίκτες από το 57’ εξαιτίας της αποβολής του Αραμπατζή, επιβλήθηκε με 2-0 του Λεβαδειακού εκτός έδρας. Ο Ίβιτς με πλασέ στο 11’ πέτυχε το πρώτο γκολ, με τον Λίνο να κλείνει το σκορ με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ στο 82’. Δύσκολη πλέον η συνέχεια για του Βοιωτούς, που παρέμειναν στην 15η θέση παρέα με τα Γιάννινα.

Με μόλις δύο επιθετικούς στην 18αδα, εκ των οποίων μόνο ο νεαρός Γαλανόπουλος είναι καθαρός φορ, παρουσιάστηκε στο γήπεδο ο Λεβαδειακός, με τον Κίκε Ερνάντεθ να τοποθετεί τον Μπάρκογλου στην κορυφή του 4-2-3-1 που χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά. Οι πολλές απουσίες των «πρασίνων» έκαναν τον Ισπανό να αλλάξει κατά πολύ τα πλάνα του. Ο Ζησόπουλος πήρε την θέση του τιμωρημένου Ταραλίδη στα χαφ δίπλα στον Ίκερ Μπεγκόνια, με τον Αλεξίου να καλύπτει το κενό του αρχηγού στο κέντρο της άμυνας. Ναπολεόνι (δεξιά), Γκονζάλες, Σιστόν (αριστερά) αποτέλεσαν την τριάδα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο.

Στην αντίπερα όχθη ο Σάντος αντιμετώπισε πρόβλημα στην άμυνα, γεγονός που τον ανάγκασε να τοποθετήσει τον Σαβίνι στο κέντρο της οπισθοφυλακής του ΠΑΟΚ, στο πλευρό του Μαλεζά. Από εκεί και πέρα, ο Πορτογάλος τεχνικός παράταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1 χωρίς κάποια έκπληξη.

Μία φάση, ένα γκολ

Με τους γηπεδούχους να έχουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ξεκίνησε η αναμέτρηση στην Λιβαδειά. Οι «πράσινοι» απείλησαν την αντίπαλη εστία, μόλις στο 5’, όταν και ο Χαλκιάς μπλόκαρε τη μπάλα στην απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκονζάλες. Στο 11ο λεπτό ωστόσο, οι Θεσσαλονικείς που ως εκείνο το σημείο δεν είχαν φανεί καθόλου, κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ, μετά από ωραίο συνδυασμό του Ίβιτς με τον Βιεϊρίνια, με τον Σέρβο να νικάει με πλασέ τον Στρατηλάτη.

Η εξέλιξη αυτή, δε πτόησε τους γηπεδούχους οι οποίοι παρά την «ψυχρολουσία» συνέχισαν να διατηρούν την πρωτοβουλία. Στο 17’ μετά από ωραία ενέργεια του Σιστόν από τα αριστερά, ο Μπάρκογλου δε μπόρεσε να βρει τη μπάλα σε γύρισμα που επιχείρησε μέσα από τη μικρή περιοχή. Στο 31’ ο ίδιος παίκτης ύστερα από εξαιρετική κάθετη πάσα του Νάτσο Γκονζάλες, βγήκε απέναντι από τον Χαλκιά, με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να διώχνει το πλασέ του αντιπάλου του.

Στο 37’ ο Ζησόπουλος νικήθηκε από τον Χαλκιά στο σουτ που επιχείρησε, ενώ τρία λεπτά μετά, ύστερα από εντυπωσιακό συνδυασμό των Βοιωτών από τα δεξιά, ο Ναπολεόνι βρέθηκε σε θέση βολής, με τον γκολκίπερ του Δικεφάλου να μπλοκάρει εύκολα τη μπάλα στο αδύναμο σουτ Ιταλού.

Φουλ επίθεση, χωρίς ουσία

Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ο Ερνάντεθ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Σερτζίνιο αντί του Μαρτορέλ, μετατρέποντας το 4-2-3-1, σε 4-3-3. Ο Πορτογάλος μαζί με τον Ναπολεόνι πλαισίωσαν τον Μπάρκογλου στην επίθεση με τους Μπεγκόνια, Σιστόν και Γκονζάλες να αγωνίζονται στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Ο ρυθμός, παρά τις αλλαγές του Λεβαδειακού, έμεινε χαμηλός, με τους φιλοξενούμενους να δημιουργούν στο 52’ την πρώτη τους ευκαιρία, ύστερα από το γκολ του 11ου λεπτού. Ο Αραμπατζής σούταρε δυνατά, με τον Στρατηλάτη να κάνει κακή εκτίμηση, αν και η μπάλα κατευθυνόταν στον κέντρο της εστίας και να αποκρούει εν τέλει με αρκετή δυσκολία. Επτά λεπτά αργότερα, ο δεξιός αμυντικός του Δικεφάλου αντίκρισε την δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Παππά για αντικανονικό μαρκάρισμα στον Σερτζίνιο.

2-0 από το πουθενά

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν άμεσα να εκμεταλλευτούν την αριθμητική υπεροχή τους, πιέζοντας την αντίπαλη περιοχή. Το ανέβασμα των «πρασίνων» έδωσε το δικαίωμα στους Θεσσαλονικείς να βρούνε χώρους και να απειλήσουν στις αντεπιθέσεις. Στο 64’, αλλά και στο 68’ ο Βιεϊρίνια έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Λεβαδειακού, ωστόσο η ολιγωρία του, αλλά και η ετοιμότητα του Αλεξίου στη μία περίπτωση και των Ζησόπουλο, Στρατηλάτη στην άλλη, δεν επέτρεψαν στον Πορτογάλο να παραβιάσει για δεύτερη φορά την εστία των Βοιωτών.

Στο ενδιάμεσο των δύο ευκαιριών του Δικεφάλου και συγκεκριμένα στο 67’ ο Σιστόν σούταρε από μακριά, αναγκάζοντας τον Χαλκιά να εκτιναχθεί στην δεξιά του γωνία και να παραχωρήσει το κόρνερ.

Στο 82’ ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ροή του παιχνιδιού κατάφερε να σημειώσει από το πουθενά ένα δεύτερο γκολ, όταν ο Λίνο εκτέλεσε ένα φάουλ από πλάγια αριστερά, η μπάλα πέρασε από όλους, έσκασε μπροστά στον Στρατηλάτη και κατέληξε στα δίχτυα του Στρατηλάτη.

Οι συνθέσεις:

Λεβαδειακός (Κίκε Ερνάντεθ): Στρατηλάτης, Μουλόπουλος (70΄ Μπράνκο), Ζησόπουλος, Μαρτορέλ (46΄ Σερζίνιο), Κόλτζος, Μπεγκόνια, Γκονζάλες, Ναπολεόνι, Μπάρκογλου, Σιστόν, Αλεξίου

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Βιτόλο, Μαλεζάς, Παπάζογλου (62΄ Σνάουτσνερ) , Λίνο, Κουτσιανικούλης (66΄ Φιλομένο), Βιεϊρίνια (90΄+3 Μουν), Ιβιτς, Σαβίνι

Η τρίτη συνάντηση της ημέρας μεταξύ Εργοτέλη – Πανιωνίου έληξε χωρίς νικητή με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες, χωρίς σκορ. Χαρακτηριστικό της συνάντησης η επιθετική δυστοκία και ο δυνατός άερας, με τον τελευταίο να αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες των παικτών.

Σύμφωνα με τη γενικότερη παρουσία των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο το τελικό αποτέλεσμα μπορεί πάντως να χαρακτηριστεί δίκαιο, καθώς αμφότερες είχαν τις ευκαιρίες για το γκολ που θα τους έδινε τη νίκη.

Αναποτελεσματικός ο Εργοτέλης

Η ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τις δύο ομάδες να κατευθύνονται χωρίς σκορ στα αποδυτήρια, με τον Εργοτέλη να είναι αυτός που είχε στο μεγαλύτερο διάστημά του την πρωτοβουλία αλλά και τις ευκαιρίες. Οι τελικές προσπάθειες των Κρητικών δεν ήταν ωστόσο οι αναμενόμενες, με τους Λέαλ, Σασιασβίλι και Τζούνιορ από θέση… βολής, να μην μπορούν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Ανδριόλα.

Στην πρώτη φάση (11’) ο Ουρουγουανός επιθετικός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα μόλις άουτ, ενώ ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια του Τζούνιορ (45’), με τον Βραζιλιάνο να μην μπορεί να σημαδέψει σωστά με το κεφάλι από το ύψος της μικρής περιοχής. Νωρίτερα (44’), ο Σασιασβίλι με τακουνάκι από τη μικρή περιοχή είχε στείλει τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Οι φιλοξενούμενοι περιορίστηκαν από την άλλη κυρίως σε παθητικό ρόλο στο πρώτο μισό, με τους «κυανέρυθρους» να μην μπορούν σχεδόν σε κανένα σημείο να ελέγξουν τον αγώνα και να προσπαθούν κυρίως μέσω μακρινών μπαλιών προς τους επιθετικούς τους να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή. Πλην και της φάσης του 18ου λεπτού, όταν το τέρμα του Καστελιόνε ακυρώθηκε ως οφ – σάιντ, δεν μπόρεσαν μάλιστα να φανούν απειλητικοί.

Πίεση και ευκαιρίες από Πανιώνιο

Αντιστρόφως ανάλογα άρχισε το δεύτερο ημίχρονο, με τους Νεοσμυρνιώτες να μπαίνουν πιο αποφασιστικά και να ασκούν μεγάλη πίεση στον Εργοτέλη. Οι «κυανέρυθροι» έκλεισαν μέχρι και το 60’ τον αντίπαλο στην περιοχή, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και είχαν τις ευκαιρίες, αλλά δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε γκολ.

Αποκορύφωμα των χαμένων ευκαιριών για τον Πανιώνιο, το σουτ στην κίνηση του Καστελιόνε από το ύψος του πέναλτι στο 48’, με την μπάλα να καταλήγει μόλις άουτ και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τζαβέλλα.

Οι γηπεδούχοι έδειχναν από την άλλη ανήμποροι να ελέγξουν τον ρυθμό του αντιπάλου μέχρι εκείνο το σημείο (60’), καταφέροντας στη συνέχεια να να ισορροπήσουν αλλά και να μετατοπίσουν στη συνέχεια την πίεση στην αντίπαλη περιοχή. Οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν ότι και ο Πανιώνιος στις αρχές του ημιχρόνου, έβαλαν δηλαδή την μπάλα κάτω και προσπάθησαν να διασπάσουν τόσο από τα άκρα όσο και τον άξονα την αμυντική γραμμή του γραμμή, δημιουργώντας με τη σειρά τους τις προυποθέσεις για το γκολ.

Η έλλειψη καθαρού μυαλού στα τελειώματα, με τους Κρητικούς να κρατούν αρκετές φορές περισσότερο την μπάλα από ότι θα έπρεπε, όσο και οι επεμβάσεις του Κώστα Ανδριόλα, δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να φτάσουν στο γκολ, με το 0-0 να διατηρείται μέχρι τέλους.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Πόζα, Γελαδάρης, Χίμπλινγκερ, Τζούνιορ, Ρουμπάκης, Σασιασβίλι, Ορφανός, Φραγκουλάκης, Τσεσνάουσκις (78` Βερπακόφσκις), Ρομάνο, Λεάλ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εμίλιο Φερέρα): Ανδριόλας, Μανιάτης, Λάτκα, Ομο, Ριέρα, Μπάλαμπαν (90` Κούκετς), Εστογιανόφ (84` Γουνδουλάκης), Καστελιόνε (68` Σιόβας), Κουμορτζί, Αναστασόπουλος, Τζαβέλας.

Διαιτητής: Ντάκος (Ξάνθης)
Βοηθοί: Βασιλειάδης (Μακεδονίας), Ελευθερίου (Αθηνών).