Ο ΠΑΟΚ ξαναζεί μέρες του ’85. Αν και στον «δικέφαλο» κρατούν χαμηλούς τόνους, οι παλιότεροι δεν διστάζουν να πουν ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις τάξεις των φιλάθλων παραπέμπει στο 1985, τότε που οι ΠΑΟΚτσήδες κατέκτησαν ανέλπιστα τον τίτλο.

Ads

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1984-85 ξεκινούσε τότε με τα κλασικά φαβορί, τον πρωταθλητή της περσινής περιόδου, Παναθηναϊκό, και τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Την ίδια στιγμή στον ΠΑΟΚ, οι νέοι παράγοντες – με τον Γιώργο Κούδα σε ρόλο τεχνικού διευθυντή – εμπιστεύτηκαν τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό, Βάλτερ Σκότσικ, με σκοπό τη δημιουργία ενός αξιόμαχου συνόλου.

Εκείνο το… «αξιόμαχο σύνολο» κατέληξε να κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του μετά το 1976 και το πρώτο επαγγελματικό με παίκτες μεταξύ άλλων τους: Ιωσηφίδη, Αλαβάντα, Αλεξανδρίδη, Βασιλάκο, Γιούρισιτς, Δαμανάκη, Δημόπουλο, Κωστίκο, Παντέλη, Πάπριτσα, Σκαρτάδο, Τσουρέλα κ.α.

Ads

Έπρεπε να έρθει το 1 – 0 επί του Παναθηναϊκού μέσα στο ΟΑΚΑ, την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου όπου ο ΠΑΟΚ πήρε το… μισό πρωτάθλημα, για να καταλάβουν οι αντίπαλοι του τι γίνεται. Ο τίτλος σφραγίστηκε τελικά την προτελευταία αγωνιστική στο 0-0 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Την τελευταία αγωνιστική στη νίκη 1-0 επί του Παναθηναϊκού, η Τούμπα παραληρούσε, όταν ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή, όντας ο τελευταίος ο συνδετικός κρίκος με την ομάδα του 1976, που είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ράντε Πάπριτσα

Ο Σερβοβόσνιος στην καταγωγή, Ράντε Πάπριτσα, αγωνίστηκε στην ομάδα μόλις ενάμιση χρόνο, αλλά δέθηκε όσο λίγοι ξένοι παίκτες με την πάντα απαιτητική κερκίδα της ομάδας.

Εκείνη τη σεζόν, ο Πάπριτσα σημείωσε 6 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά το φοβερό γκολ (κεφαλιά-ψαράκι, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ) κόντρα στον ΠΑΟ στον ΟΑΚΑ, με το οποίο ο ΠΑΟΚ έφευγε με μία πολύ σημαντική νίκη από τη Αθήνα το Γενάρη του 1985, ήταν υπεραρκετό για να χαρίσει μία θέση στον παίκτη στη συλλογική μνήμη της Τούμπας.

Ο Πάπριτσα φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ για ενάμισι χρόνο (1984- Δεκέμβρης 1985) και ήταν βασικότατο στέλεχος του πρωταθλητή ΠΑΟΚ τη σεζόν 1984-1985.

Γιώργος Σκαρτάδος

Ξεκίνησε ως δεξί μπακ, αλλά με τα χρόνια πέρασε στη μεσαία γραμμή και διακρίθηκε ως αμυντικός μέσος, ενώ μεταξύ άλλων αγωνίστηκε και ως επιτελικός χαφ και σέντερ φορ!

Στο τέλος της καριέρας του επέστρεψε πάλι στην αμυντική γραμμή (ως λίμπερο αυτή τη φορά), αποδεικνύοντας την αγωνιστική του.

Αγωνίστηκε με το «Δικέφαλο του Βορρά» για μία δεκαετία (1982-1992), αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 84 τέρματα και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1985.

Εκείνη τη χρονιά ο Σκαρτάδος έκανε… πράματα και θάματα, έχοντας 29 συμμετοχές και 11 γκολ, όντας δεύτερος σκόρερ της ομάδας.

Χρήστος Δημόπουλος, ο «Φονιάς»

Ο αγαπημένος «φονιάς» της Τούμπας ήταν από τους θεμέλιους λίθους εκείνης της ομάδας, όντας πρώτος σκόρερ με 12 γκολ.

Αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ από το 1981, ενώ το 1985 μετά την κατάκτηση του τίτλου πήγε στον Παναθηναϊκό.

Οσον αφορά στο πρωτάθλημα, ο Χρήστος Δημόπουλος είχε συνολικά 111 συμμετοχές και πέτυχε 47 γκολ.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΟΛ

Πρώτοι με 29 συμμετοχές ήταν ο Γιώργος Σκαρτάδος (11 γκολ) και ο Ράντε Πάπριτσα (6 γκολ).

Με 28 συμμετοχές ο Ιβάν Γιούρισιτς, με 27 ο Νίκος Αλαβάντας (1 γκολ) και ο Χρήστος Δημόπουλος (πρώτος σκόρερ με 12 γκολ), με 25 ο Βασίλης Βασιλάκος (1 γκολ), με 24 οι Χάρης Μπανιώτης (2 γκολ), Θωμάς Σίγκας (3 γκολ), Απόστολος Τσουρέλας και ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Παντέλης.

Με 19 συμμετοχές ο Γιάννης Δαμανάκης (2 γκολ), με 18 ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης (2 γκολ), με 17 ο Γιώργος Κωστίκος (8 γκολ), Άρης Καρασαββίδης (4 γκολ) και ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης, με 7 ο Μιχάλης Ιορδανίδης, με 6 ο Νίκος Λιάκος (1 γκολ) και ο Σωτήρης Μαυρομάτης, με 4 ο Χαρ. Σπανοσωτηρόπουλος και ο Κώστας Μαλιούφας. Ο Λάκης Στεργιούδας είχε 8 συμμετοχές, 6 ως βασικός και 2 ως αλλαγή.

Τέλος στους 2 πρώτους αγώνες έπαιξε και ο Γιάννης Ψαρράς που τραυματίστηκε κι έχασε όλη την χρονιά.

Αναλυτικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1984-85: Κώστας Ιωσηφίδης, Γιώργος Σκαρτάδος, Ράντε Πάπριτσα, Ιβάν Γιούρισιτς, Νίκος Αλαβάντας, Χρήστος Δημόπουλος, Βασίλης Βασιλάκος, Χάρης Μπανιώτης, Θωμάς Σίγκας, Απόστολος Τσουρέλας, Παναγιώτης Παντέλης, Λάκης Στεργιούδας, Γιάννης Δαμανάκης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Γιώργος Κωστίκος, Άρης Καρασαββίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Σωτήρης Μαυρομάτης, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Μαλιούφας, Γιάννης Ψαρράς

Οι Μιχάλης Ιορδανίδης (Μακεδονικός), Νίκος Λιάκος (ΠΑΣ Γιάννινα), Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος (Παναχαϊκή) και Λάκης Στεργιούδας (ΑΕΚ) ήρθαν στην ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ξεκίνησε δυναμικά κάνοντας το 4×4 με Απόλλωνα Αθηνών, Αρη, Εθνικό και Ολυμπιακό, χάνοντας τους πρώτους του βαθμούς στο 2-2 με την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια την 5η αγωνιστική.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρέμεινε αήττητος μέχρι τη 13η αγωνιστική, οπότε και ηττήθηκε 3-1 από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Αυτή η ήττα, αλλά και εκείνες εκτός έδρας από Ολυμπιακό (2-1) και Αρη (3-0), ήταν και οι μόνες που γνώρισε στο πρωτάθλημα.

Επίσης ολοκλήρωσε την περίοδο χωρίς ήττα στην Τούμπα (ρεκόρ 11-4-0), ενώ εκτός έδρας το ρεκόρ του ήταν 8-4-3, φέρνοντας ισοπαλίες με ΑΕΚ, Πιερικό, Δόξα Δράμας και Πανιώνιο.

Οσον αφορά στη βαθμολογία, σε σύστημα 2-1-0, ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 46 βαθμούς, έχοντας ρεκόρ 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες και τέρματα 54-26. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν δεν είχε ούτε την καλύτερη επίθεση, ούτε την καλύτερη άμυνα!

Πηγή: https://www.sportdog.gr/