“Μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή στα αποδυτήρια” είναι ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Χατέμ Μπεν Αρφά τον οποίο πληροφορίες φέρνουν να διαπραγματεύεται με τον Ολυμπιακό. Αυτά δήλωσαν Γάλλοι δημοσιογράφοι που στο SPORT24 προσθέτοντας μια σειρά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ακολουθεί ολοκληρο το ρεπορτάζ.

Ads

Σε μια από τις συνεντεύξεις του στο γαλλικό περιοδικό «Cahiers du Football» ο Χατέμ Μπεν Αρφά αποκάλυψε πριν μερικά χρόνια ότι διαβάζει Νίτσε. Ομολογία που σαρκάστηκε από μερίδα του γαλλικού τύπου.

Πώς αυτός ο διακεκριμένος περιφρονητής των πάντων, ο ιδιότροπος εμμονοληπτικός Τυνήσιος που φορά την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας και μεγάλωσε στα «μπανλιέ» (προάστια) του Παρισιού μαζί με τους άλλους απροσάρμοστους μετανάστες της γαλλικής κοινωνίας, διαβάζει τον Γερμανό φιλόσοφο αναρωτιούνταν με σκωπτικό ύφος οι δημοσιογράφοι;

Ίσως γιατί ο Νίτσε υπήρξε ένας δριμύτατος επικριτής της κατεστημένης τάξης και σκέψης και επιτέθηκε με οξύ ύφος στους φορείς τους, χρησιμοποιώντας αφορισμούς, όπως πράττει και ο Χατέμ Μπεν Αρφά.

Ads

Ο επιθετικός της Μαρσέιγ, ο «Μέσι της Γαλλίας» όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος της ομάδας του λιμανιού, Ζαν Κλοντ Ντασιέ προσδοκώντας να τον μοσχοπουλήσει στον Ολυμπιακό, είναι ιδιότροπος, κακός μπελάς, «αχθοφόρος» συμπλεγμάτων που κουβαλά κάθε μετανάστης στην Γαλλία.

Αλλά και ένας ξεχωριστός αρτίστας στον αγωνιστικό χώρο, όπως συμφωνούν στο SPORT 24 δυο Γάλλοι δημοσιογράφοι που επιχειρούν να προσεγγίσουν μια προσώρας τσακισμένη ελπίδα του ποδοσφαίρου της πατρίδας τους.

Την όχι και τόσο μακρινή εποχή που αγωνιζόταν στην Λιόν τα αποδυτήρια της πάλαι ποτέ αυτοκράτειρας έμοιαζαν με καζάνι που κοχλάζει κάθε φορά που εισέβαλλε οργίλος.

Ο αστικός μύθος αναφέρει πως είχε καταφέρει να εμπλακεί σε διαμάχη με όλη την ενδεκάδα της Λιόν, ενώ ουδέποτε χώνεψε ότι ο Καρίμ Μπενζεμά θεωρείτο σπουδαιότερος από αυτόν.

«Τον σέβομαι ως ποδοσφαιριστή αλλά δεν είμαστε φίλοι» είχε πει πέρυσι ο Μπεν Αρφά στο «France Football» για τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Γάλλος αρθογράφος του www.football365.fr , Ολιβιέ Ντε Λος Μποίς αποδίδει δηλώσεις σαν και αυτή στην μεγαλομανία του 22χρονου ποδοσφαιριστή.

«Ο Μπεν Αρφά έχει μεγάλη ποιότητα ως ποδοσφαιριστής αλλά συνάμα μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Για αυτό αν τελικά ολοκληρωθεί η μετεγγραφή του στον Ολυμπιακό θα μου προξενήσει μεγάλη έκπληξη.

Πιστεύει ότι πρέπει να αγωνίζεται στην καλύτερη ομάδα του κόσμου διότι θεωρεί ότι είναι ο κορυφαίος παίκτης. Με τον Μπενζεμά βρισκόταν σε διαρκή κόντρα την εποχή που συνυπήρχαν στην Λιόν και υποστήριζε ότι δεν μπορεί κάποιος να τον συγκρίνει μαζί του.

Φυσικά ο ένας πλέον ανήκει στην Ρεάλ Μαδρίτης και ο άλλος διαπραγματεύεται τη μετεγγραφή του στον Ολυμπιακό.

Αυτή η μεγάλη ιδέα που έχει πάντως για τον εαυτό του με κάνει να αμφιβάλλω ότι θα δεχτεί να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό», προβλέπει στο SPORT 24 ο Ντε Λος Μποίς.

Η στασιμότητα και ο Ντομενέκ

Ο Φρανκ Ταλουτό του www.sport24.com μοιάζει απογοητευμένος από την εξέλιξη που είχε η κάποτε «νέα μεγάλη ελπίδα» του γαλλικού ποδοσφαίρου.

«Δεν τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση όπως και κανέναν παίκτη που μικρός θεωρείται ως ένα από τα σπάνια ταλέντα του ποδοσφαίρου και στο πέρασμα του χρόνου δεν βελτιώνεται.

Ο Μπεν Αρφά παραμένει στάσιμος και αυτό για εμένα είναι δείγμα ότι δεν έχει μοχθήσει για να εξελίξει το ταλέντο του. Είναι κρίμα για αυτόν αλλά και για την εθνική Γαλλίας με την οποία θα μπορούσε να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι.

Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, όπως δεν συνέβη και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008. Μια από τις ελάχιστες αποφάσεις του Ντομενέκ την οποία στηρίζω. Με τον Μπεν Αρφά στο εσωτερικό της ομάδας θα υπήρχαν προβλήματα».

Η ξεχασμένη επιταγή και η πτώση

Την εποχή που ο Ζαν Μισέλ Ολάς πήρε την σκληρή απόφαση να τον απομακρύνει από την ομάδα, το καλοκαίρι του 2008 δηλαδή, ο εγωισμός του Μπεν Αρφά πλήγηκε ανεπανόρθωτα.

Γεγονός που αποδείχθηκε από την επική επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Λιόν κατηγορώντας τον Ολάς για αργοπορία στις πληρωμές. Θέλοντας να πικάρει τον πρώην πρόεδρο του δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η Λιόν στερείται ειδικού βάρους σε σχέση με την Μαρσέιγ.

Ενώ ο υποψήφιος μετεγγραφικός στόχος του Ολυμπιακού κατηγορούσε την Λιόν για αργοπορία στις πληρωμές ο φροντιστής της ομάδας ανακάλυπτε στο ντουλάπι του ποδοσφαιριστή μια επιταγή 90.000 ευρώ λίγες ημέρες αφότου είχε αποχωρήσει.

Ο Μπεν Αρφά την είχε ξεχάσει, η Λιόν του την επέστρεφε και ο οικονομικός διευθυντής της ομάδας, Μαρίνο Φακιόλι ξεσπάθωνε: «Το να μας κατηγορεί ο Χατέμ ότι είμαστε οικονομικά ανοργάνωτοι παραπάει».

Με την φυγή του από τη Λιόν ολοκληρώθηκε και η πιο εύχυμη αγωνιστική του περίοδος υποστηρίζει ο Ντε Λος Μποίς.

«Ήταν αληθινό ταλέντο την εποχή που αγωνιζόταν στην Λιόν. Ήταν ένας επιθετικός με όχι ιδιαίτερη παραγωγικότητα αλλά εκπληκτική τεχνική και αντίληψη του παιχνιδιού.

Όταν κατάφτασε στο Ζερλάν ο Αλέν Περέν τον μετέτρεψε σε αριστερό χαφ στο 4-3-3 που επέλεξε και τη σεζόν 2007-08 πραγματοποίησε την πιο καλή του χρονιά. Ήταν καταπληκτικός.

Σε κάθε επέλαση του σκορπούσε μονάχα τρόμο. Ευφυής στον αγωνιστικό χώρο, ακαταπόνητος και με εκπληκτικές εμπνεύσεις. Πλέον δύο χρόνια μετά και αμέτρητες κόντρες δεν θυμίζει σε τίποτα τον Μπεν Αρφά της Λιόν εκείνης της εποχής»

Οι κόντρες και η επιτυχία

Πέρυσι σε ένα ματς κυπέλλου με την Σοσό ο τότε προπονητής της Μαρσέιγ Έρικ Γκέρετς επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια εσωτερική αλλαγή ζητώντας από τον Μπεν Αρφά να αγωνιστεί αριστερά.

Ο 22χρονος επιθετικός απαίτησε από τον Βαλμπουένα να πάει αριστερά και παρέμεινε στον άξονα. Ο εύφλεκτος στο παρελθόν Γκέρετς σιώπησε. Όμως στο κλασικό ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να αφήσει στον πάγκο τον ποδοσφαιριστή του.

Στο ημίχρονο του ζήτησε να προθερμανθεί αλλά ο Μπεν Αρφά αρνήθηκε μεγαλοπρεπώς … «Αυτή η άρνηση θα μπορούσε να καταλήξει με μπουνιές και από τις δύο πλευρές αλλά πλέον έχω ωριμάσει ως προπονητής» αρκέστηκε να πει ο Γκέρετς, ο οποίος όπως λέει ο Ντε Λος Μποίς είχε ιώβεια υπομονή.

«Είχε αρκετά προβλήματα μαζί του την περασμένη σεζόν. Αγωνιστικά όμως ήταν καλός, όχι τόσο όσο πρόσμεναν οι άνθρωποι της ομάδας του λιμανιού πάντως.

Με την έλευση του Ντεσάμπ εφέτος έχει περιθωριοποιηθεί. Είχε έναν ελαφρύ τραυματισμό αλλά ο Ντεσάμπ φαίνεται να εκτιμά ότι ο ηφαιστιογενής χαρακτήρας του Μπεν Αρφά αποδιοργανώνει την ομάδα.

Για αυτό τον χρησιμοποίησε μόλις δυο φορές (με Μονακό και Οσέρ) και στα 90 λεπτά ενός παιχνιδιού». Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός δεν δίστασε πριν από ένα μήνα να επιτεθεί λεκτικά στον Ντεσάμπ ενώ απουσίασε από κάποιες προπονήσεις με αποτέλεσμα να αποτελέσει persona non grata παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.

«Στην Μαρσέιγ δεν έχει πολλά ματς εφέτος γιατί βρίσκεται σε πάγια κόντρα με τον Ντεσάμπ.

Στα ματς που αγωνίστηκε δεν θυμίζει σε τίποτα τον καλό Μπεν Αρφά αλλά ίσως το Τσάμπιονς Λιγκ του δώσει ένα κίνητρο για να αγωνιστεί καλύτερα στον Ολυμπιακό, αν τελικά ολοκληρωθεί η μετεγγραφή του» υποστηρίζει ο Ταλουτό, ο οποίος πιστεύει ότι αν τελικά ο Μπεν Αρφά κατηφορίσει στο μεγάλο ελληνικό λιμάνι θα επιτύχει.

«Τον Ολυμπιακό τον θυμάμαι καλά από τα περυσινά ματς με την Σεντ Ετιέν, της οποίας καλύπτω το ρεπορτάζ. Σε αυτή την ομάδα ο Μπεν Αρφά θα είναι αναντίρρητα το μεγάλο αστέρι.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική, δυνατό σουτ και ικανός να αναστατώσει με τις εμπνεύσεις του μια αντίπαλη άμυνα . Αρκετά γρήγορος μπορεί να αγωνιστεί πίσω από τους επιθετικούς, αριστερά, ακόμη και επιθετικός.

Το πρόβλημα του είναι ο χαρακτήρας του. Έχει συγκρουστεί με όλον τον κόσμο και μάλλον θα συμβεί αυτό και στον Ολυμπιακό. Πλέον δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω top ποδοσφαιριστή αλλά οπωσδήποτε παραμένει ένας πολύ καλός παίκτης».

Η προτροπή προς τον Γκαλάς και η κλωτσιά στον Σισέ

Σε ένα από τα εφτά ματς της εθνικής Γαλλίας στα οποία συμμετείχε o Μπεν Αρφά ο «παλιός» Γουίλιαμ Γκαλάς των 78 συμμετοχών θέλησε να τον συμβουλέψει για τη θέση που θα έπρεπε να λαμβάνει στον αγωνιστικό χώρο.

Η προτροπή του Μπεν Αρφά προς τον Γκαλάς να πραγματοποιήσει την… «γενετήσια πράξη» τον άφησε άναυδο. «Δεν με νοιάζει τι λέει για εμένα ο κόσμος» ήταν η αντίδραση του Μπεν Αρφά.

Πέρυσι στην προθέρμανση του ματς της Μαρσέιγ με την Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λιγκ τσακώθηκε με τον Μοντέστ Μ’ Μπαμί ενώ σε μια προπόνηση είχε κλωτσήσει τον επιθετικό του Παναθηναϊκού πλέον, Τζιμπρίλ Σισέ που επέστρεφε από τραυματισμό με αποτέλεσμα να διαπληκτιστούν.

«Πιστεύω ότι ο Μπεν Αρφά θα πρέπει να βρει μια ομάδα που να τον πιστεύουν όλοι» λέει ο Ντε Λος Μποίς. «Που να θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τους παίκτης και να του φέρονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Να τον καλοπιάσουν και να περιμένουν να τους το ανταποδώσει στον αγωνιστικό χώρο. Απλά θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν μια ωρολογιακή βόμβα στο εσωτερικό της ομάδας τους».

Ο ξεχωριστός Χατέμ Μπεν Αρφά φαίνεται ότι διαβάζοντας Νίτσε απομνημόνευσε μια φράση του και προσπαθεί να την κάνει πράξη με τον τρόπο ζωής του «Οι δυνατοί έχουν την τάση να διαχωρίζονται ενώ οι αδύνατοι να ενώνονται».

Επιμέλεια: Ηλίας Καραγιάννης