Αίσθηση έχει προκαλέσει ο αυξανόμενος αριθμός συγκρούσεων από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, που πολλές φορές θυμίζουν ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών της μαφίας. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, ένας στρατός από 150 μηχανάκια με οπαδούς του Παναθηναϊκού κατευθύνθηκε προς την ιστορική γειτονιά της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με σκοπό να στήσουν ενέδρα στους κιτρινόμαυρους που γυρνούσαν από τον αγώνα της ομάδας τους στο ΟΑΚΑ, αλλά όπως σημειώνει η Αστυνομία «δεν είχαν ευτυχώς προλάβει να επιστρέψουν αλλιώς η σύγκρουση θα ήταν ανεξέλεγκτη».

Ads

Τη νύχτα του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στις 30 Οκτωβρίου, σύνδεσμος των Πράσινων στο Μαρούσι δέχτηκε επίθεση με βόμβα, ενώ για δεύτερη φορά φέτος, ο παρατηρητής του αγώνα, κ. Κύρος Βασσάρας, δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση από τέσσερις άνδρες με κράνη και ρόπαλα. Παράλληλα, στα Χανιά σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ 70 περίπου οπαδών των Ερυθρόλευκων και των Πρασίνων. Επίσης, πρόσφατες επιχειρήσεις της Ασφάλειας Αττικής αποκάλυψαν ολόκληρα οπλοστάσια σε οπαδικούς συνδέσμους της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου.

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και φυσικά, ο χουλιγκανισμός δεν αποτελεί νέα είδηση στο χώρο του αθλητισμού. Αυτό που ίσως είναι πιο ανησυχητικό είναι η ιδιαίτερη πόλωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μεταξύ των οπαδών, κάτι που προφανώς οδηγεί σε αυτά τα κρούσματα και κάτι που δεν προέρχεται αποκλειστικά από τις τάξεις των χούλιγκανς. Μια γρήγορη ματιά στα πρωτοσέλιδα των «χρωματισμένων» αθλητικών εφημερίδων αρκεί για να καταλάβει κανείς ποια είναι η πηγή του φανατισμού, ενώ οι παράγοντες των, μεγάλων κυρίως, ομάδων, φαίνεται να έχουν ξεκινήσει ένα λυσσαλέο επικοινωνιακό πόλεμο με αφορμή τη διαιτησία.

Παράλληλα, μάλλον προκλητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ποσά-ρεκόρ που ξοδεύτηκαν το καλοκαίρι για μεταγραφές από τους δύο «αιώνιους» εν μέσω οικονομικής κρίσης. Απ’ ότι φαίνεται, το ποδόσφαιρο αποτελεί μια ασφαλή διέξοδο εκτόνωσης για την κοινωνική οργή και κάποιοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό για να εξυπηρετήσουν προσωπικά, επιχειρηματικά ή ακόμα και πολιτικά συμφέροντα, θέτοντας την κοινωνία όμηρο των συγκρούσεων μεταξύ των στρατευμένων οπαδών.

Ads