Ads

Τραγωδία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πριν ακόμα αυτοί ξεκινήσουν. Ο Γεωργιανός πρωταθλητής του λουτζ, Νοντάρ Κουμαριτασβίλι άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, μετά από ένα τρομαχτικό ατύχημα στην προπόνηση. Οι ιθύνοντες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ απέδωσαν τον θάνατο του σε ανθρώπινο λάθος, αποκλείοντας τυχόν πρόβλημα στην πίστα.

O Κουμαριτασβίλι έχασε τον έλεγχο του έλκηθρου του και ενώ κινούνταν με 144 χλμ/ώρα. Το σώμα του γλίστρησε εκτός πίστας και χτύπησε σε μία κολώνα λίγα μέτρα πριν από τη γραμμή του τερματισμού στην ολυμπιακή πίστα του Γουίστλερ. Ο 21χρονος αθλητής έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Ήταν ήδη αργά.

Είναι ο τρίτος αθλητής που χάνει τη ζωή του στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλα τα δυστυχήματα έχουν γίνει την περίοδο των προπονήσεων και όχι κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Τον χορό του θανάτου άνοιξε ο Βρετανός Καζιμίερζ Κάι Σκρζπέσκι επίσης στο λουτζ το 1964 και λίγες μέρες αργότερα τον ακολούθησε ο Αυστραλός σκιέρ, Ρος Μάιλν.

Ads

H συγκεκριμένη πίστα, η γρηγορότερη στον κόσμο, συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια από τους αθλητές με μία Αυστραλή αθλήτρια να υποστηρίζει ότι “μας αντιμετωπίζουν ως crash-test dummies”. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη με τον Ιταλό χρυσό Ολυμπιονίκη, Άρμιν Ζόεγκλερ να πέφτει κι αυτός θύμα ατυχήματος νωρίτερα, χωρίς όμως να τραυματιστεί, αφού η πείρα του είναι αρκετά μεγάλη για να αντιλαμβάνεται τον τρόπο που θα προστατεύσει το σώμα του.

Τς προηγούμενες μέρες, μία Ρουμάνα αθλήτρια έπεσε αναίσθητη και περισσότεροι από δώδεκα αθλητές αθλητές ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο στη συγκεκριμένη πίστα που μοιάζει με σπιράλ, στη διάρκεια των προπονήσεων.

Το σοβαρό αυτό δυστύχημα που ενδεχομένως να προκαλέσει πολλές συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια, ήρθε λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (04.00). Θεωρείται βέβαιο ότι οι σημαίες θα κυμματίζουν μεσίστιες τις επόμενες μέρες, πενθώντας τον άδοξο χαμό ενός πρωτοεμφανιζόμενου αθλητή.

Το δυστύχημα συνέλαβε ο τηλεοπτικός φακός και φωτογραφίες με τον αιμόφυρτο Κουμαριτασβίλι κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες (σ.σ. από την ώρα που εμείς είδαμε τις φωτογραφιές) για να τοποθετηθεί η οργανωτική επιτροπή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη Γεωργία σκέφτηκαν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από τους Αγώνες ως φόρο τιμής στον αθλητή τους. Τελικά, αποφάσισαν να αγωνιστούν για το Νοντάρ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του άτυχου νεαρού έδειξε ότι oφείλεται σε λάθος του Κουμαριτασβίλι και όχι σε κάποια κακοτεχνία στην κατασκευή της πίστας. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Βανκούβερ τόνισαν ότι ο 21χρονος έχασε τον έλεγχο του ελκήθρου στην 16η στροφή, με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο. Τόνισαν επίσης ότι δεν θα αναβληθούν οι αγώνες, ενώ ενδέχεται να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές κυρίως στον πάγο, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Πηγή: sportdog.gr