Να αγωνιστούν κανονικά στο Copa Africa θέλουν οι παίκτες της Εθνικής Τόγκο, παρά
τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν από ομάδα ανταρτών στην Αγκόλα. Η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις, ώστε να αποσυρθεί η ομάδα και οι ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν από την Ανγκόλα, αλλά τα μέλη της αποστολής τονίζουν πως θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Ads

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή ή μη συμμετοχή τους καθώς τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το ματς των Τογκολέζων με την Γκάνα. «Η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Είμαστε εν αναμονή της επίσημης απόφασης που θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την συμμετοχή μας στο Κόπα Αφρικα. Από την πλευρά τους, οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίξουν για να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών», δήλωσε ο Γάλλος προπονητής Ιμπέρ Βελούντ.

Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός του Τόγκο, Γκίλμπερτ Χούνγκμπο, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να επιστρέψουν στο Τόγκο και να μην παίξουν στο Κόπα Άφρικα. Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Πρόκειται πλέον για εθνικό ζήτημα. Δεν πρέπει να αγωνιστούν».

Ο ηγέτης των εξτρεμιστών, Μίνγκας Ροντρίγκες, τόνισε ότι ο ένοπλος αγώνας θα συνεχιστεί. Μάλιστα, τόνισε ότι η FIFA ενημερώθηκε έγκαιρα ότι η Ανγκόλα είναι χώρα σε πόλεμο. «Τους είπαμε ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ολα τα χτυπήματα επιτρέπονται. Στην Καμπίντα υπάρχουν περισσότεροι από 50.000 ένοπλοι. Δεν στοχεύαμε στην αποστολή του Τόγκο, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού. Τα όπλα θα συνεχίσουν να μιλούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Κατά την επίθεση που δέχθηκε η εθνική ομάδα πέθαναν όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Τόγκο, ο βοηθός προπονητή και ο εκπρόσωπος Τύπου. Νεκρός είναι και ο οδηγός του λεωφορείου. Σύμφωνα με την γαλλική “L’Equipe” η είδηση για τον θάνατο του τερματοφύλακα Ομπιλάλε είναι λανθασμένη. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ και η κατάσταση είναι κρίσιμη. Την είδηση για τον θάνατο του Ομπιλάλε μετέδωσε ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RMC, δια στόματος του διεθνή ποδοσφαιριστή Τζόναθαν Αγίτε.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στις υπόλοιπες αποστολές και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδία της Νιγηρίας ζήτησε στρατιωτική συνοδεία σε όλες τις μετακινήσεις της ενώ στην ομοσπονδία της Εθνικής ομάδας της Γκάνα υπάρχουν σκέψεις για αποχώρηση από το Κόπα Άφρικα για λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ανγκόλα, Πάουλο Κασόμα, αλλά και οι διοργανωτές του Κόπα Άφρικα,έκαναν έκκληση προς τους παίκτες να παραμείνουν διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά.