Ads

Νίκες με το ίδιο σκορ (1-0) σημείωσαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με Νταντί Γιουνάιτεντ και Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα κάνοντας και οι δύο το πρώτο βήμα για πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Διαβάστε την ανάλυση των αγώνων από το Sportdog.gr

Με ψυχή ο ΠΑΟΚ

Επιδεικνύοντας μεγάλα ψυχικά αποθέματα, ο “Δικέφαλος του Βορρά” επικράτησε της Φενέρμπαχτσε (1-0, Βιεϊρίνια ’19) στην κατάμεστη Τούμπα και έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Ads

Παρά την αποβολή του Βιτόλο, οι Θεσσαλονικείς άντεξαν και πήραν την πολύτιμη νίκη, διατηρώντας το μηδέν στην άμυνα. Σε μεγάλη βραδιά ο Ντάριο Κρέσιτς, έκανε αρκετές σπουδαίες επεμβάσεις.

Ο Παύλος Δερμιτζάκης παρέταξε τον ΠΑΟΚ με τον Κρέσιτς κάτω από τα δοκάρια και τους Μπουσαϊντί, Κοντρέρας, Μαλεζά και Λίνο να συνθέτουν την αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Γκαρσία και Βιτόλο ήταν τα αμυντικά χαφ, ενώ οι Σαλπιγγίδης και Βιεϊρίνια έπαιξαν δεξιά και αριστερά του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης. Ο Βλάνταν Ίβιτς ανέλαβε να οργανώσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Από την πλευρά του, ο Αϊκούτ Κοτσαμάν είχε τον Βολκάν στα γκολπόστ και τους Γκιονούλ και Αντρέ Σάντος ως ακραία μπακ. Λουγκάνο και Ιλχάν αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Μπαρόνι και Τοπούζ πήραν τις θέσεις τους στον άξονα, Σαχίν και Τσανέρ ήταν στις πτέρυγες, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, ενώ ο Άλεξ έπαιξε πίσω από τον Σεμί Σεντούρκ στο 4-2-3-1 του Τούρκου τεχνικού.

Αναγνωριστικό τέταρτο, προσοχή στην άμυνα

Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, φροντίζοντας να είναι αρκετά προσεκτικές στην άμυνα για να αποφύγουν κάποιο γρήγορο γκολ.

Οι Τούρκοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή με την κεφαλιά του Λουγκάνο στο 4’ να ανησυχεί τον Κρέσιτς, ενώ η απάντηση των γηπεδούχων δεν ήταν ιδιαίτερα… ηχηρή με τα σουτ των Ίβιτς και Βιτόλο στο 6’ και στο 13’ αντίστοιχα να είναι αρκετά άστοχα.

Γκολ ο Βιεϊρίνια και ξέσπασμα για δέκα λεπτά

Σταδιακά, ο ΠΑΟΚ ανέβασε την πίεσή του στα τουρκικά καρέ και στο 19’ ο Βιεϊρίνια έβαλε «φωτιά» στην Τούμπα με το δεύτερο φετινό ευρωπαϊκό του γκολ. Μετά από σέντρα του Μπουσαϊντί, ο Αντρέ Σάντος δεν έδιωξε με ενδεδειγμένο τρόπο, η μπάλα στρώθηκε στον Πορτογάλο μέσο, που με δυνατό σουτ στην κίνηση άνοιξε το σκορ για τους Θεσσαλονικείς.

Το τέρμα του 24χρονου άσου έδωσε ώθηση στους παίκτες του Δερμιτζάκη, με τον Μουσλίμοβιτς να μη μπορεί να βρει τον Βιεϊρίνια στο 21’ και τον Βολκάν να κάνει εγκαίρως την έξοδο. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Κρέσιτς εξουδετέρωσε το δυνατό σουτ του Αντρέ Σάντος στην πρώτη, πραγματική, ευκαιρία της Φενέρ, οι γηπεδούχοι ωστόσο δεν πτοήθηκαν.

Στο 26’ ψηλοκρεμαστό πλασέ του εξαιρετικού Βιεϊρίνια έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 28’ ο Σαλπιγγίδης απέτυχε εξ επαφής να κάνει την προβολή μετά την εκπληκτική σέντρα του ιδιαίτερα κεφάτου Λίνο.

Έπεσε ο ρυθμός, μεγάλη ευκαιρία ο «Μούσλι» στο φινάλε

Στο τελευταίο τέταρτο, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τους Τούρκους να είναι αρκετά εκνευρισμένοι και τον ΠΑΟΚ να δίνει έμφαση στην άμυνα, κρατώντας με άνεση τους παίκτες του Κοτσαμάν μακριά από την εστία του Κρέσιτς.

Μάλιστα, ακριβώς στο φινάλε του ημιχρόνου ο Μουσλίμοβιτς πλάσαρε τον Βολκάν, πάνω στη γραμμή όμως ο Ιλχάν απεσόβησε το 2-0.

Ο Νιανγκ στον αγώνα, κόκκινη κάρτα ο Βιτόλο!

Ο Κοτσαμάν έριξε τον νεοαποκτηθέντα Νιανγκ στο παιχνίδι με το ξεκίνημα της επανάληψης και οι Τούρκοι έγιναν αμέσως πιο επιθετικοί.

Ο Τοπούζ στο 52’ εκτέλεσε φάουλ και ο Κρέσιτς έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο πορτιέρο του ΠΑΟΚ απομάκρυνε τον κίνδυνο στο σουτ του Σαχίν.

Στο 57’ τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ για τους γηπεδούχους, με τον Βιτόλο να αντικρύζει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα μέσα σε 6 λεπτά και να παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια!

Ο Δερμιτζάκης απέσυρε άμεσα τον Μουσλίμοβιτς βάζοντας τον Σορλέν, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να προσπαθεί να «παγώσει» τον ρυθμό, και τι άλλο να έκανε άλλωστε!

Φλύαρη τουρκική υπεροχή, μεγάλη ευκαιρία ο Παπάζογλου!

Οι Τούρκοι έκλεισαν στα καρέ του τον ΠΑΟΚ, δεν απειλούσαν ωστόσο ουσιαστικά την εστία του Κρέσιτς. Αντίθετα, στο 90′ ο Παπάζογλου έχασε την ευκαιρία του αγώνα αστοχώντας από τα 2 μέτρα!

Ακολούθησε συγκλονιστική επέμβαση του Κρέσιτς στο τετ α τετ με τον Τοπούζ και το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Θεσσαλονικείς να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Παύλος Δερμιτζάκης): Κρέσιτς, Μπουσαϊντί, Λίνο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (85′ Παπάζογλου), Ίβιτς (77′ Φιλομένο), Μουσλίμοβιτς (60′ Σορλέν)

Φενέρμπαχτσε (Αϊκούτ Κοτσαμάν): Βολκάν, Γκιονούλ, Αντρέ Σάντος, Λουγκάνο, Ιλχάν, Μπαρόνι, Σαχίν (80′ Ουνάλ), Τοπούζ, Tσανέρ (70′ Οζέρ), Άλεξ, Σεντούρκ (46′ Νιανγκ).

Νίκη στη Σκωτία για την ΑΕΚ

Με το ένα πόδι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε εκτός έδρας της Νταντί Γιουνάιτεντ με 1-0. Το γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Ραφίκ Τζιμπούρ μόλις στο 11’, ύστερα από εξαιρετική παράλληλη πάσα του Σκόκο μέσα στην περιοχή.

Όσον αφορά την εξέλιξη της αναμέτρησης, στο πρώτο ημίχρονο η Ένωση έπαιξα πάρα πολύ καλά, κυκλοφόρησε πολύ ωραία τη μπάλα και θα μπορούσε να είχε πετύχει και κάποιο δεύτερο γκολ. Στην επανάληψη ο ρυθμός του αγώνα έπεσε σημαντικά και η Νταντί είχε μία σημαντική ευκαιρία στο 83’ για να ισοφαρίσει.

Με το αποτέλεσμα αυτό η ΑΕΚ διατήρησε την παράδοση που την θέλει να τα πηγαίνει εξαιρετικά στα παιχνίδια της στην Σκωτία.

Έκπληξη με… τις εμφανίσεις

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ξεκίνησε χωρίς εκπλήξεις στην αρχική του ενδεκάδα, καθώς ο τεχνικός της Ένωσης διατήρησε το 4-2-3-1 με τον Σάχα κάτω από τα δοκάρια και τους Γιάχιτς (δεξιά), Καράμπελα (αριστερά), Δέλλα και Μανωλά στην άμυνα. Τα δύο κεντρικά χαφ ήταν οι Καφές και Μάκος, ενώ στις πτέρυγες αγωνίστηκαν οι Λεονάρντο με τον Σκόκο. Οι δύο τους μάλιστα, άλλαζαν συνεχώς πλευρές, ενώ στο… ανακάτεμα της τράπουλας συμμετείχε και ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος αρκετές φορές έβγαινε ακόμα και στα άκρα. Μόνος του στην επίθεση έπαιζε ο Ραφίκ Τζιμπούρ.

Βέβαια, μπορεί να μην υπήρξε έκπληξη με την αρχική σύνθεση, ωστόσο υπήρξε ένας μίνι… αιφνιδιασμός από το χρώμα των φανέλων της Ένωσης, οι οποίες ήταν γαλάζιες.

Δυνατό ξεκίνημα και γκολ!

Η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και από τα πρώτα λεπτά κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό της, ενώ μόλις στο 9’ έχασε και την πρώτη καλή ευκαιρία, όταν ο Περνίς μπλόκαρε το σουτ του Καφέ. Η Ένωση συνέχισε να πιέζει και τελικά δύο λεπτά αργότερα κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Σκόκο συνεργάστηκε πολύ ωραία με τον Λαγό, μπήκε με τη μπάλα μέσα στην περιοχή, έκανε την παράλληλη σέντρα από αριστερά και ο αφύλακτος Τζιμπούρ από πολύ κοντά με προβολή έκανε το 1-0.

Από το γκολ όμως και μετά, η ΑΕΚ έριξε τον ρυθμό τους ματς, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στους Σκοτσέζους να ανέβουν και να πατήσουν στην περιοχή του «Δικεφάλου». Μάλιστα, από το 20’ και μετά η Νταντί ισορρόπησε πλήρως το παιχνίδι, ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια καλή ευκαιρία.

Καλύτερη αλλά… σπάταλη

Μετά την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρας, οι «κιτρινόμαυροι» ανέλαβαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι Μάκος και Καφές συνεργάζονταν πολύ καλά και είχαν κερδίσει την μάχη του κέντρου, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό της αναμέτρησης. Η Ένωση κυκλοφορούσε εξαιρετικά τη μπάλα και έφτανε εύκολα στην περιοχή της Νταντί, όμως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τον Τζιμπούρ και έτσι ο χρόνος κύλησε μέχρι την λήξη του πρώτου ημιχρόνου χωρίς κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία.

Ανέβηκε η Νταντί…

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ ξεκίνησε και πάλι δυνατά και στα πρώτα πέντε λεπτά έψαξε το δεύτερο γκολ. Στο 49’ μάλιστα λίγο έλειψε να το πετύχει, όταν ο Περνίς μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια το μακρινό σουτ του Λεονάρντο. Από το 50’ μέχρι το 55’ όμως ακολούθησε ένα… δύσκολο πεντάλεπτο για τους «κιτρινόμαυρους», καθώς η Νταντί ανέβασε ρυθμούς και περιόρισε την Ένωση στο μισό γήπεδο. Οι «κιτρινόμαυροι» παρόλα αυτά κατάφεραν γρήγορα να ισορροπήσουν και στο 59’ έχασαν άλλη μία καλή ευκαιρία, όταν ο Λαγός έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, ο Λεονάρντο πήρε την κεφαλιά από κοντά, όμως η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του αντίπαλου πορτιέρο.

Χαλάρωσε και αγχώθηκε

Στα τελευταία 20 λεπτά οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν χαλαρώσει πάρα πολύ και ο ρυθμός του ματς είχε πέσει σημαντικά. Αυτό προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι Σκοτσέζοι, οι οποίοι βγήκαν στην επίθεση και έχασαν μάλιστα και δύο καλές ευκαιρίες. Αρχικά στο 83’ ο Ντέιλι εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος στην άμυνα των «κιτρινόμαυρων» και έκανε και το σουτ μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα με προβολή και να τη στείλει στα δίχτυα. Έτσι λοιπόν, η Ένωση κατάφερε να φύγει με το “διπλό”, το οποίο της δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση στην φάση των ομίλων.

Οι συνθέσεις:

ΝΤΑΝΤΙ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Περνίς, Ντίλον, Ντίξον, Κένεθ, Γουότσον, Ρόμπερτσον (81′ Κανταμαρτέρι), Μπουαμπέν, Γκομίς, Κόνγουεϊ, Γκουντγουίλι, Ντέιλι.

ΑΕΚ: Σάχα, Γιάχιτς, Λαγός, Μανωλάς, Δέλλας, Καφές, Μάκος, Λεονάρντο (71′ Μπερνς), Σκόκο (89’ Εντερ), Λυμπερόπουλος, Τζιμπούρ (82′ Ντιόπ).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 18′ Κόνγουεϊ, 50′ Μπουαμπέν, 90’+2’ Κένεθ – 31′ Σκόκο, 41′ Λυμπερόπουλος’, 74′ Μάκος, 84′ Δέλλας