Στην ηλικία των 13, ήταν ο τρίτος νεότερος καλύτερος σκακιστής στην ιστορία. Λίγα χρόνια αργότερα, νικούσε ήδη τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Tην 1 Ιανουαρίου, ο 19χρόνος Magnus Carlsen από τη Νορβηγία έγινε επίσημα o νεότερος πρώτος σκακιστής στην παγκόσμια κατάταξη.

Ads

-Όταν οι άνθρωποι ανακαλύψουν ότι είστε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, πως τους αντιμετωπίζετε δεδομένου του είστε 40.000 φορές πιο έξυπνος από αυτούς;

Ναι, μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό… Προσπαθώ να πω στους ανθρώπους ότι είμαι σαν αυτούς. Δεν είμαι κάποιο τέρας. Μπορεί να είμαι πολύ καλός στο σκάκι, αλλά είμαι απλώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

-Πόσες κινήσεις μπορείτε να υπολογίσετε στη σκακιέρα;

Ads

Μερικές φορές υπολογίζω 15 με 20 κινήσεις εκ των προτέρων. Αλλά το σημαντικό είναι η αξιολόγηση της θέσης μετά το πέρας των εν λόγω υπολογισμών.

-Ο προπονητής σας, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Garry Kasparov, λέει ότι η δύναμή σας δεν είναι ο υπολογισμός, αλλά η ικανότητά σας να διαισθάνεστε τις σωστές κινήσεις, έστω και αν απώτερος σκοπός τους δεν είναι σαφής. Αληθεύει;

Είμαι καλός στο να διαισθάνομαι τη φύση των κινήσεων και το πού θα πρέπει να τοποθετήσω τα πιόνια μου. Μερικές φορές πρέπει να επιλέξω τη κίνηση που νιώθω καλύτερη. Είναι διαίσθηση. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω.

-Ο Kasparov σας μιλάει για τη ζωή του πέρα από το σκάκι, και για το πολιτικό κίνημα του στη Ρωσία;

Είναι προπονητής μου στο σκάκι. Όταν πρόκειται για τον αγώνα του με τον Πούτιν, απλά δεν θέλω να εμπλέκομαι.

-O Άγγλος καλύτερος παίκτης Nigel Short λέει πως οι υπολογιστές που συχνά νικούν και τους καλύτερους παίχτες, στερούν ουσιαστικά κάτι από το μυστήριο του παιχνιδιού. Μάλιστα τους παρομοιάζει με “αλυσοπρίονα που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο”. Ποια είναι η δίκη σας άποψη;

Μπορώ να τον καταλάβω. Κάθε ερασιτέχνης μπορεί να εξετάσει παιχνίδια ανωτάτου επιπέδου, και αντί να εκτιμήσει το μυστήριο πίσω από τις κινήσεις απλά να εξετάσει την αξιολόγηση που έχει κάνει ο υπολογιστής. Αλλά δεν φοβάμαι ότι ο υπολογιστής θα βρει όλες τις απαντήσεις και δεν θα αφήσει περιθώρια στη φαντασία μου.

-Βλέπετε το σκάκι ως ένα παιχνίδι μάχης ή τέχνης;

Aυτό που προσπαθώ είναι να νικήσω τον τύπο που κάθεται απέναντι μου, ενώ προσπαθώ να επιλέξω τις πιο δυσάρεστες κινήσεις για εκείνον. Φυσικά μερικά πολύ όμορφα παιχνίδια τα αισθάνομαι σαν να είναι τέχνη, χωρίς όμως να είναι αυτός ο στόχος μου.

-Έχετε καμία εξήγηση γιατί οι γυναίκες δεν βρίσκονται στις υψηλότερες κατηγορίες;

Η Judit Polgar ήταν κάποτε στους 10 καλύτερους παίκτες, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες γυανίκες ψηλά στην κατάταξη. Σε αντίθεση με ορισμένους, εγώ δεν πιστεύω πραγματικά πως υπάρχουν γενετικοί λόγοι.

-Δεν ενστερνίζεστε την ψευδό-ψυχολογική εξήγηση ότι το μητρικό ένστικτο τους τις εμποδίζει να θυσιάζουν εύκολα πιόνια;

Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες παίζουν αρκετά επιθετικά και γι ‘αυτό δεν ενστερνίζομαι αυτή την αντίληψη.

-Το σκάκι είχε προσωπικότητες θαύματα, κυρίως τον Paul Morphy και Bobby Ficher, που έχουν οδηγηθεί στην τρέλα. Φοβάστε ότι στην προσπάθεια σας να παίξετε το τέλειο παιχνίδι μπορεί να οδηγηθείτε στην τρέλα;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπω τον εαυτό μου να τρελαίνεται. Είναι εύκολο να αποκτήσεις εμμονή με το σκάκι. Αυτό συνέβη και με τους Fischer και Morphy. Λατρεύω το παιχνίδι, και μου αρέσει να ανταγωνίζομαι, αλλά δεν έχω εμμονή.

Πηγή: Time