Μετά από χρόνια οικονομικής άνθισης, η κρίση στην ευρωζώνη έχει αναδείξει τις χώρες του νότου ως ένα μέρος όπου οι οικογένειες της μεσαίας τάξης παλεύουν για την επιβίωση.

Ads

 
Στην Ισπανία η ανεργία έχει φτάσει στο άνευ προηγουμένου 27%, με το 50% των νέων να μην βρίσκουν εργασία. Οι μισθοί έχουν μειωθεί στο 30%. Οι ξένες επενδύσεις είναι 35% λιγότερες από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Η λίστα αυτή είναι ατελείωτη καταδεικνύοντας έτσι ότι η καθημερινή ζωή δεν είναι όπως κάποτε.
 
Έτσι, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, οι λαοί αναζητούν ένα αποκούμπι για να ξεχαστούν. Ένα, λοιπόν, είναι το θέμα που μπορεί να παθιάσει τους Ισπανούς: το ποδόσφαιρο.
 
«Οι δυο αγώνες των ημιτελικών του Champions League (Μπαρτσελόνα – Μπάγερν και Ρεάλ Μαδρίτης – Μπορούσια Ντόρτμουντ) αποκτούν μια οπτική διαμάχης μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας», γράφει Φρανσέσκ Τόμας στον Guardian.
 
Η Γερμανία κινεί σε μεγάλο βαθμό τα νήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωθούμενη από τις αποφασιστικές αντιλήψεις της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Σε μια εμφανή αντίθεση, ο ρόλος της Ισπανίας και η επιρροή της γίνονται όλο και πιο αδύναμοι στα κοινά της Ηπείρου, με τον Πρόεδρο, Μαριάνο Ραχόι, να αντιμετωπίζει έντονη κριτική σχεδόν από όλους στο εσωτερικό της χώρας σε καθημερινή βάση, και να αισθάνεται όλο και πιο αδύναμος για να βελτιώσει την κατάσταση, όπως ήλπιζε όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2011.
 
«Το να κερδίσει, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα την Μπάγερν στον σημερινό ημιτελικό του Champions League σίγουρα δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας», γράφει Φρανσέσκ Τόμας.  «Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει την αναγκαία αναπτέρωση του ηθικού των εκατομμυρίων Ισπανών που έχουν δει την ζωή τους να χειροτερεύει αναπάντεχα», συνεχίζει.