Ads

Ο Ζεπ Μπλάτερ άνοιξε τον μαγικό φάκελο και έκλεισε το ματι σε Ρωσία και Κατάρ, οι οποίες πήραν το χρίσμα για να αναλάβουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022 αντίστοιχα.

Η 2η Δεκεμβρίου 2010 ήταν μία ιστορική ημέρα για τη Ρωσία και το Κατάρ, καθώς ύστερα από τη ψηφοφορία που έγινε στη Ζυρίχη, στην έδρα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ανατέθηκε σε αυτές τις δύο χώρες κατά σειρά να φιλοξενήσουν την τελική φάση του Μουντιάλ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Βραζιλία (οικοδέσποινα του 2014).

Η Ρωσία κέρδισε στην τελική μάχη την Αγγλία αλλά και την κοινή υποψηφιότητα των Πορτογαλία/Ισπανία και Βέλγιο/Ολλανδία, ενώ από την πλευρά του το Κατάρ άφησε πίσω του τις υποψηφιότητες που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ads

Όσον αφορά στη Ρωσία, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει την ευκαιρία να είναι η οικοδέσποινα αυτής της μεγάλης γιορτής, με την εθνική ομάδα της χώρας να μην έχει καταφέρει ποτέ να “επιβιώσει” στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η “αρκούδα” αποκλείστηκε στους ομίλους το 1994 και το 2002 ενώ απέτυχε να πάρει το εισιτήριο για τα τελικά το 1998, το 2006 και το 2010.

“Μας εμπιστευθήκατε με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και μπορώ να σας υποσχεθώ, όλοι μας μπορούμε, ότι δεν θα το μετανιώσετε ποτέ. Ας γράψουμε μαζί ιστορία”, δήλωσε πανευτυχής μετά τη μεγάλη νίκη της χώρας του ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοβ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν έμεινε στη Μόσχα και δεν συμμετείχε στην τελική προσπάθεια της ρωσικής αποστολής για να αναλάβει τη διοργάνωση, όμως σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αναμένεται να ταξιδέψει στη Ζυρίχη για να ευχαριστήσει προσωπικά τους ανθρώπους της FIFA για το “σημάδι πίστης” που έδειξαν προς την πατρίδα του.

“Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους υψηλά ιστάμενους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 θα διεξαχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο”, τόνισε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά την μεγάλη επιτυχία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου “BBC” η κυριότερη αντίπαλος της Ρωσίας για το χρίσμα, Αγγλία, αποκλείστηκε στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας, ενώ οι Ρώσοι είχαν την πλειονότητα των ψήφων στον δεύτερο γύρο (12, με όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής να είναι 22).

Όπως οι Ρώσοι, έτσι και οι άνθρωποι του Κατάρ δεν έχουν φιλοξενήσει ποτέ τελική φάση Μουντιάλ στο παρελθόν, ενώ από οργανωτική άποψη θα “μετρήσουν τις δυνάμεις τους” το 2011, αφού είναι αμφιτρύωνες του Ασιατικού Κυπέλλου.

Το Κατάρ δεν έχει μέχρι στιγμής καμία συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ το 2022 θα δούμε για δεύτερη φορά στην ιστορία να διεξάγεται η διοργάνωση σε ασιατικό έδαφος, μετά το Μουντιάλ του 2002 που συνδιοργάνωσαν Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

“Σας ευχαριστούμε που μας υποστηρίξατε και βοηθήσατε στην εξάπλωση του ποδοσφαίρου.

Θα είστε υπερήφανοι για όλα όσα θα πετύχουμε και θα είστε υπερήφανοι για τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Ζυρίχη, ο Σεϊχης Μοχάμεντ Μπιν Χαμάντ Αλ-Τανί, που ήταν επικεφαλής της υποψηφιότητας του Κατάρ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προχώρησε σε δηλώσεις και ο Νο 1 παράγοντας της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον εαυτό του “ευτυχισμένο πρόεδρο”, τόνισε:

“Πάμε σε καινούργιους τόπους. Ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είχε διεξαχθεί στην Ρωσία (2018) και στην ανατολική Ευρώπη, ούτε στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, 2022).

Ο αραβικός κόσμος περίμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε νιώθω πολύ ευτυχισμένος πρόεδρος, όταν μιλάμε για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου”.

Να σημειωθεί ότι η FIFA αποφάσισε για πρώτη φορά για το που θα διεξαχθούν δύο συνεχόμενες διοργανώσεις, ενώ εννέα διαφορετικές υποψηφιότητες, οι οποίες απαρτίστηκαν από 11 συνολικά χώρες διεκδίκησαν την τελική φάση της κορυφαίας εθνικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Στα ντεσού της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο εκθεσιακό κέντρο της Ζυρίχης, η παρουσία περίπου 1000 διαπιστευμένων δημοσιογράφων, καθώς και των 70 τηλεοπτικών σταθμών που κάλυψαν απευθείας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.


Πηγή: Sport24.gr