Η ομάδα FC St. Pauli Athens Club, από τον γερμανικό βορρά, που η ιστορία της ξεκινά από το 1899, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μετατρέπεται σε έναν σύλλογο με έμβλημα την πειρατική σημαία και αριστερούς οπαδούς. Τον αντισυμβατικό και πολιτικοποιημένο χαρακτήρα της διατηρεί μέχρι σήμερα, έχοντας ταυτόχρονα πετύχει κατά καιρούς σημαντικές ποδοσφαιρικές νίκες.

Ads

Το κλαμπ ξεκίνησε το 1899 ως μία λέσχη ποδοσφαιρόφιλων αλλά επίσημα καθιερώθηκε στις 15 Μαΐου 1910. Η ομάδα έως το 1934 ανήκε σε μια από τις δεκαέξι κορυφαίες κατηγορίες που δημιουργήθηκαν κατά την αναδιοργάνωση του γερμανικού ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε κάτω από το τρίτο Ράιχ, χωρίς όμως να έχει κάποια σοβαρή διάκριση.

Μέσα από μία πορεία με σκαμπανεβάσματα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, από μια παραδοσιακή ομάδα, μετατρέπονταν σε έναν Kult σύλλογο. Μάλιστα, μετέφεραν την έδρα τους κοντά στις αποβάθρες της πόλης, στο διάσημο Reeperbahn που είναι τo κέντρο της νυκτερινής ζωής της πόλης και βρίσκεται κοντά στα «κόκκινα φανάρια».

Η FC St. Pauli έγινε η πρώτη ομάδα στην Γερμανία που απαγόρευσε επίσημα καθετί φασιστικό ή εθνικιστικό στο γήπεδό της, σε μια εποχή που ο φασισμός του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού απειλούσε το ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη. Το 1981 η ομάδα είχε μέσο όρο 1.600 εισιτηρίων και μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 συχνά πωλούν 20.000 περίπου εισιτήρια, που αντιστοιχούν στην πλήρη χωρητικότητα του γηπέδου. Αλλά ακόμη και σήμερα, στο Millerntor-Stadion σε κάθε αγωνιστική συρρέουν περισσότεροι θεατές από κάθε άλλο γήπεδο ομάδας της 3ης κατηγορίας της Γερμανίας και πολλές φορές ξεπερνούν και ομάδες της δεύτερης εθνικής.

Ads

Στη νέα χιλιετηρίδα, η πιο πρόσφατη εμφάνιση της ομάδας σε μεγάλη κατηγορία, την σεζόν 2001-2002, την οδήγησε σχεδόν σε πτώχευση για ακόμα μια φορά. Η ομάδα δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, όπως η εκστρατεία viva con agua de sankt pauli που συλλέγει χρήματα για τη διανομή καθαρού νερού στα σχολεία της Κούβας. Επίσης, οι οπαδοί τους έρχονται σε μεγάλες αντιπαραθέσεις με νέο-ναζί και άλλους Hooligans στους αγώνες εκτός έδρας. Ο σύλλογος έχει επίσημες θέσεις εναντίον του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού. Άλλωστε, έχει τους περισσότερους οπαδούς γυναίκες σε όλο το Γερμανικό ποδόσφαιρο.

Στο αγωνιστικό πεδίο, την χρονιά 2005-2006, η ομάδα νίκησε την Burghausen, την Bochum, ομάδες όπως οι Herta Berlin και στα ημιτελικά τον Ιανουάριο του 2006 την Werder Bremen.

Τρεις Έλληνες εμπνευσμένοι από την FC St.Pauli, ίδρυσαν το 2007, τον σύνδεσμο οπαδών της γερμανικής ομάδας στη χώρα μας υπό τον τίτλο FC St.Pauli Athens Club.

Πηγή: www.fcstpauli.gr