Τα δύο Αμερικανάκια του Άρη… χάζεψαν τον Ολυμπιακό και οδήγησαν τον Άρη, στη σπουδαία νίκη με 2-0, στην πρεμιέρα των πλέι οφ, στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ads

Μια νίκη που έβαλε φωτιά στη μάχη των πλέι οφ και την ομάδα του Κούπερ γέρα στο κόλπο για την πρωτιά. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν από 4 βαθμούς, ο Άρης πήγε στους 3 και η ΑΕΚ στους 2.

Οι «κίτρινοι» ξεπέρασαν με τον καλύτερο τρόπο την απώλεια του κυπέλλου και κέρδισαν για δεύτερη φορά φέτος τον Ολυμπιακό, που την «πάτησε» από την άμυνά του, ενώ ήταν χλωμός και επιθετικά, αφού πίεσε αρκετά στην επανάληψη, αλλά ήταν ανούσιος.

Αντίθετα, την ουσία είχαν οι πρωταγωνιστές του ματς, οι δύο Αμερικανοί. Ο δαιμόνιος Αντού που σέρβιρε το πρώτο γκολ και ο Τζόνσον που έβαλε και τα δύο (40’, 92’), κάνοντας όλη τη δουλειά για την ομάδα του.

Ads

Μισάωρο σούπα…

Ο Κούπερ φρέσκαρε την ενδεκάδα του Άρη σε σχέση με τον τελικό του κυπέλλου, κρατώντας απαράλλαχτη μόνο την άμυνα του. Στο κέντρο, οι Γκαρσία και Φερνάντεζ ήταν τα νέα πρόσωπα στον άξονα και ο Αντού αριστερά, ενώ δεξιά βρέθηκε και πάλι ο Μεριέμ, με τον Τζόνσον να ξεκινά στην κορυφή της επίθεσης και τον Κόκε να έχει το γνωστό του ελεύθερο ρόλο.

Από τη πλευρά του, ο Μπάντοβιτς επέλεξε το σχήμα που δοκίμαζε όλες τις τελευταίες μέρες, με τον Όσκαρ πίσω από τον Μήτρογλου, τους Λούα Λούα (δεξιά), Λεονάρντο (αριστερά) στα άκρα και τους Μαρέσκα, Ντουντού στον άξονα.

Ότι και να ‘χαν σχεδιάσει οι δύο προπονητές, τουλάχιστον στο δημιουργικό κομμάτι, δεν τον είδαν να βγαίνει στο χορτάρι στο πρώτο μισάωρο. Ένα τριαντάλεπτο, που δεν είχε να προσφέρει τίποτα, παρά μόνο χασμουρητά. Ο Ολυμπιακός είχε μια ελαφρά κατοχή της μπάλας, αλλά μέχρι εκεί. Κακός επιθετικά, με μεγάλες αποστάσεις, με πρόβλημα στην τελική πάσα, δεν μπόρεσε να «πατήσει» στην περιοχή του Σηφάκη.

Ο Λούα Λούα έκανε πολλά λάθη, ο Λεονάρντο ήταν άφαντος, ενώ από τους κεντρικούς χαφ, οι Μαρέσκα και Όσκαρ είχαν μια άλφα διάθεση, αλλά από ουσία τίποτα. Ο δε Ντουντού ήταν φανερό πως δεν είναι ακόμη έτοιμος, αν και πάλευε τουλάχιστον ανασταλτικά.

Ο Αντού τη διαφορά

Ανύπαρκτος επιθετικά ήταν και ο Άρης, έως ότου να πάρει τα πάνω του ο Αντού. Ο Κούπερ είχε έτοιμο τον Ντέιλι για να αλλάξει τον Αμερικανό από το 30’, όμως, από εκεί το σημείο τον είδε να ανεβάζει στροφές. Ο Αντού πήρε τα μέτρα του Γκαλίτσιου και προκάλεσε ρήγματα στη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού.

Στο 30’ από δική του ενέργεια το πλασέ του Κόκε φεύγει άουτ, ενώ στο 31’ ήταν η σειρά του Νέτο να σουτάρει δίχως να βρει τον στόχο. Στο 40’, όμως, ο Αντού έκανε τον Κούπερ να ακυρώσει οριστικά την αλλαγή του. Από τη σέντρα του, ο έτερος Αμερικανός, ο Τζόνσον πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά προ του Μπράβο και έγραψε το 1-0.

Στη πρώτη ουσιαστικά φάση μες την αντίπαλη περιοχή, ο Άρης πήρε το προβάδισμα και μπήκε στη θέση του οδηγού εν όψει του δευτέρου μέρους. Λίγο έλειψε πάντως, να απαντήσουν άμεσα οι «ερυθρόλευκοι», αλλά το αριστερό δοκάρι έσωσε τον Σηφάκη, στη σέντρα σουτ που έκανε στο 42’ ο Μπράβο και ενώ ο διεθνής γκολκίπερ βρήκε ελάχιστα (αλλά όσο χρειαζόταν) τη μπάλα.

Τον κράτησε ο Αντώνης

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Μπάντοβιτς αντικατέστησε τον Λεονάρντο με τον Ντάρμπισιρ, γυρίζοντας το σύστημα του από 4-2-3-1 σε 4-4-2. Ο Όσκαρ πήγε αριστερά και δίπλα ο Άγγλος δίπλα στον Μήτρογλου. Άμεσα μάλιστα, ο Ντάρμπισιρ έκανε αισθητή τη παρουσία του, αφού το σουτ που έκανε έξω από την περιοχή στο 52’, σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και αφού πάλι ο Σηφάκης βρήκε λίγο τη μπάλα.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό (53’), ο Άρης έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να «κλειδώσει» το παιχνίδι. Ο Αντού εξέθεσε και πάλι τον Γκαλίτσιο, που έπεσε άτσαλα επάνω του και ο Δαλούκας υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο Κόκε ανέλαβε την εκτέλεση, όμως, ο Νικοπολίδης τον «ψάρεψε» στη δεξιά του γωνιά και απέκρουσε με διπλή προσπάθεια.

Ο 39χρονος γκολκίπερ κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό και μαζί ζωντανό και το ενδιαφέρον του ματς, που άλλαξε προς το καλύτερο στη συνέχεια. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον έλεγχο και βγήκαν μπροστά για να σκοράρουν, με αποτέλεσμα να βρεθούν πια και αρκετοί χώροι για τον Άρη, προκειμένου να τρέξει στη κόντρα.

Τζόνσον επί δύο

Το παιχνίδι άνοιξε, απέκτησε καλό ρυθμό και μια άγρια ομορφιά, όσο κυλούσαν τα λεπτά. Ο Ντάρμπισιρ έδωσε πνοή στον Ολυμπιακό, που παράλληλα βελτίωσε τη κυκλοφορία του, όμως, δεν έλυσε το πρόβλημα του στην τελική προσπάθεια. Πίεσαν οι «ερυθρόλευκοι», αλλά κλασικές ευκαιρίες δεν έκαναν, αφού τα «χαλούσαν» πάντα έξω από την περιοχή.

Ο Μήτρογλου σκόραρε στο 56΄έπειτα από την πάσα του Λούα Λούα, όμως, το τέρμα σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Οι γηπεδούχοι με καλή αμυντική λειτουργία και τους Νασούτι, Γκιάρο να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο κέντρο της άμυνας, κράτησαν το μηδέν και πήραν αυτό που ήθελαν.

Κατάφεραν μάλιστα, στο φινάλε να διπλασιάσουν τα τέρματά τους και πάλι με τον Τζόνσον. Από το λάθος γύρισμα του Μέλμπεργκ προς τον Νικοπολίδη, ο Αμερικανός πήρε την μπάλα, τον απέφυγε και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας)

Κίτρινες: Κόκε, Φερνάντες, Τζόνσον, Μαρέσκα, Γκαλίτσιος, Λούα Λούα, Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο

Οι συνθέσεις:

ΑΡΗΣ: Σηφάκης, Νέτο, Βανγκέλι, Ρονάλντο Γκιάρο, Νάτσο Γκαρσία (83′ Πρίττας), Φερνάντες, Κόκε, Αντού (89′ Ντέιλι), Τζόνσον, Νασούτι, Μεριέμ (75′ Χαβίτο)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Ραούλ Μπράβο, Ζεβλάκοφ, Μέλμπεργκ, Ντουντού, Όσκαρ, Μαρέσκα (84′ Γ. Παπαδόπουλος), Μήτρογλου, Λούα Λούα, Λεονάρντο (46′ Ντάρμπισιρ)

Χωρίς γκολ και θέαμα

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0) αναδείχθηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο στην εναρκτήρια αναμέτρηση των πλέι οφ της Σουπερλίγκα.

Το παιχνίδι ήταν κακό, χωρίς ρυθμό και θέαμα και με λίγες φάσεις μπροστά στα δύο τέρματα. Στους 4 βαθμούς βρίσκεται πλέον ο «δικέφαλος» του Βορρά, στους 2 οι «κιτρινόμαυροι» στην προσπάθεια που κάνουν για την εξασφάλιση του δεύτερου εισιτηρίου που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Αποδοκιμασίες σημειώθηκαν απ’ τους φιλάθλους της Ένωσης στο τέλος του αγώνα…

Αγγαρεία στο πρώτο μέρος…

Πολύ κακό παιχνίδι στο πρώτο μέρος, με τους παίκτες των δύο ομάδων να δημιουργούν μόλις δύο καλές φάσεις μπροστά απ’ τις δύο εστίες. Ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερο την κατοχή της μπάλας σ’ ένα παιχνίδι κέντρου, στο οποίο τα πρώτα 45 λεπτά απείλησε μόλις μία φορά. Στο 39’, ο Σορλέν εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Μαντούκα, πάσαρε στον Μουσλίμοβιτς, ο οποίος απ’ το ύψος της μεγάλης περιοχής και πλάγια, σούταρε ψηλά άουτ. Τρία λεπτά νωρίτερα (36’), οι «κιτρινόμαυροι» είχαν δημιουργήσει κι αυτοί τη μοναδική τους ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Ο Μαντούκα εκτέλεσε ένα φάουλ με σέντρα, ο Χαλκιάς έκανε τη λάθος έξοδο και ο Κώστας Μανωλάς δεν μπόρεσε ν’ ανοίξει το σκορ από κοντά. Οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαν στην ανάπαυλα μάλλον ευχαριστημένοι, αφού πρωταρχικός τους στόχος ήταν να κρατήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν στο πρώτο ημίχρονο, πράγμα του το κατάφεραν.

Στο ίδιο έργο θεατές…

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Το παιχνίδι κύλησε στο ίδιο μήκος κύματος, με τις ευκαιρίες να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Με την έναρξη του β’ μέρους (47’), ο Σκόκο έκανε το σουτ έξω απ’ την περιοχή του ΠΑΟΚ, με τον Χαλκιά ν’ απομακρύνει ασταθώς και την άμυνα του «δικεφάλου» να «καθαρίζει» τη φάση. Η απάντηση των φιλοξενούμενων ήρθε τέσσερα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 51’, με το σουτ του Ίβιτς, όμως, να είναι αδύναμο και να μην ανησυχεί τον Σάχα. Στο τελευταίο μισάωρο οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων… κατάφεραν να δημιουργήσουν από μία ευκαιρία στα αντίπαλα «καρέ» χωρίς όμως να καταφέρουν τίποτα ιδιαίτερο. Στο 66’ο Βιερίνια εκτέλεσε απευθείας φάουλ, αλλά ο Σάχα ήταν σε ετοιμότητα και δεν δυσκολεύτηκε να διώξει. Τρία λεπτά αργότερα (69’), ο Λαγός έκανε τη σέντρα-σουτ, με την μπάλα να φτάνει στον Μαντούκα, το σουτ, του οποίου όμως δε βρήκε το στόχο.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ντάκου βρήκε τους φιλάθλους της ΑΕΚ να αποδοκιμάζουν τους παίκτες της ομάδας τους και τους φιλοξενούμενους να φεύγουν με ένα πολύτιμο βαθμό στις αποσκευές τους…

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Μαϊστόροβιτς, Μανωλάς, Λαγός, Αραούχο, Καφές, Γιάχιτς (88΄ Γκερέιρο), Μαντούκα, Λεονάρντο (53΄ Τζεμπούρ), Σκόκο, Μπλάνκο (65΄ Νέμεθ).