Με γκολ του Μουσλίμοβιτς στην παράταση, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε σε βάρος της Φενέρ Μπαχτσέ μέσα στη Κωνσταντινούπολη. Καρδιοχτύπησε αλλά πέρασε με ισοπαλία η ΑΕΚ στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ των αγώνων απο το sportdog

Ads

ΠΑΟΚ- Φενέρ Μπαχτσέ

Μπορεί με τον Άγιαξ να μην τα κατάφερε, ωστόσο αυτός ο ΠΑΟΚ έφτασε στην πηγή και τελικά ήπιε και νερό! Ο «δικέφαλος του βορρά» κατάφερε, αν και δεν ήταν καλός στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, να αποχωρήσει αήττητος από την Κωνσταντινούπολη, καθώς χρειάστηκε η κλάση του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς για να του χαρίσει την «χρυσή» ισοπαλία…

Με την πρόκριση αυτή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η ΠΑΕ θα πάρει αρκετά μεγάλη οικονομική ανάσα, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της! Κάτι που δεν αποκλείεται να ωθήσει στον Θοδωρή Ζαγοράκη στο να πραγματοποιήσει άλλη μία μεταγραφή…

Ads

Φιλομένο η έκπληξη!

Ο Παύλος Δερμιτζάκης παρέταξε τον ΠΑΟΚ με τον Κρέσιτς κάτω από τα δοκάρια και αμυντική τετράδα τους Μπουσαϊντί, Κοντρέρας, Μαλεζά και Λίνο από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Γκαρσία και Σορλέν ήταν οι ανασταλτικοί μέσοι, ο Φωτάκης είχε αναλάβει τον οργανωτικό ρόλο, με τους Βιεϊρίνια και Σαλπιγγίδη στις πτέρυγες και τον Λούσιο Φιλομένο τελικά στην κορυφή της επίθεσης αντί του Μουσλίμοβιτς.

Από την πλευρά του, ο Αϊκούτ Κοτσαμάν είχε τον Βολκάν στα γκολπόστ, ενώ Γκιονούλ και Αντρέ Σάντος ήταν τα πλάγια μπακ.

Στο κέντρο της άμυνας πήραν τις θέσεις τους ο Λουγκάνο με τον Μπίλιτσα, Εμρέ και Κριστιάν ήταν τα αμυντικά χαφ, ενώ οι Τοπούζ και Στοχ κάλυψαν τις πτέρυγες, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Ο Άλεξ ήταν εκείνος, που έπαιξε πίσω από τον κλασικό προωθημένο, Νιανγκ.

Με προσοχή στην άμυνα

Οι Τούρκοι μπήκαν με στόχο το γρήγορο γκολ, με το σουτ του Νιανγκ μόλις στο 2’ να φεύγει άουτ. Ο ΠΑΟΚ ήταν αρκετά προσεκτικός στην άμυνα, ενώ στο 13’ ο Βιεϊρίνια έκανε ένα πολύ ωραίο σουτ αναγκάζοντας τον Βολκάν να διώξει σε κόρνερ στην πρώτη καλή ευκαιρία των φιλοξενούμενων.

Το έφερε στα μέτρα του, μεγάλη επέμβαση ο Κρέσιτς!

Οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν κυκλοφορώντας τη μπάλα να «παγώσουν» τον ρυθμό του αγώνα, περιορίζοντας τους κινδύνους για την εστία του Κρέσιτς. Ωστόσο, στο 24’ ο πορτιέρο του ΠΑΟΚ χρειάστηκε να δείξει τα προσόντα του, απομακρύνοντας με υπερένταση το πλασαριστό σουτ του Στοχ.

Απείλησε εις διπλούν!

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν έδειχνε επηρεασμένος από την «καυτή» ατμόσφαιρα των οπαδών της Φενέρ και μάλιστα πλησίασε δύο φορές στο γκολ μέσα σε ένα τετράλεπτο. Ο Φωτάκης αστόχησε από καλή θέση στο 30’, ενώ στο 34’ ο Βολκάν έδιωξε δύσκολα το σουτ του Σαλπιγγίδη.

Οι Τούρκοι ήταν φανερά εκνευρισμένοι, αφού δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ένα γρήγορο τέρμα, κάτι βέβαια που λειτουργούσε προς όφελος του ΠΑΟΚ, με το ημίχρονο να βρίσκει τις δύο ομάδες στο 0-0.

Εφιαλτικό ξεκίνημα στην επανάληψη

Δυστυχώς, η ελληνική ομάδα δέχθηκε πολύ γρήγορα γκολ στο δεύτερο μέρος, με το δυνατό σουτ του Εμρέ στο 50’ να μην μπορεί να εξουδετερωθεί από τον Κρέσιτς και τη Φενέρ να ανοίγει το σκορ. Στο επόμενο λεπτό, μάλιστα, ο Τοπούζ έφτασε μια ανάσα από το 2-0, αυτή τη φορά όμως ο Κρέσιτς δήλωσε «παρών».

Στο 56’ ο Κοντρέρας έκανε παιδαριώδες λάθος, ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ όμως σταμάτησε το πλασέ του Άλεξ, με τους γηπεδούχους να έχουν πάρει τα πάνω τους και να απειλούν σε κάθε στιγμή τα ελληνικά καρέ.

Τεράστια ευκαιρία Σαλπιγγίδη!

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να βγει από το… καβούκι του, καθώς χρειαζόταν το γκολ, ο Σαλπιγγίδης όμως στο 62’ θύμισε… Παπάζογλου από το ματς της Τούμπας. Ο Φιλομένο σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ο Γκιονούλ έδιωξε ασταθώς και ο «Σάλπι» αστόχησε σε κενή εστία με εξ επαφής προβολή! Στο 65’ ο Άλεξ πλησίασε και πάλι στο 2-0, δεν βρήκε όμως τον στόχο από καλή θέση.

Σαλπιγγίδης και πάλι…

Η τουρκική πίεση συνεχιζόταν ασταμάτητη με τον Άλεξ ιδιαίτερα δραστήριο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ αδυνατούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους, στο 75’ όμως και πάλι ο Σαλπιγγίδης «τσίμπησε» τη μπάλα μπροστά από τον Βολκάν, ο Μπίλιτσα ωστόσο πρόλαβε να διώξει σε κόρνερ.

Στην εξέλιξη της φάσης, η κεφαλιά του Μαλεζά έφυγε δίπλα από την εστία του Βολκάν, με τον ΠΑΟΚ να μοιάζει ικανός για την ισοφάριση. Στα τελευταία λεπτά, η κούραση έκανε την εμφάνισή της και αφού ο Γκιονούλ στο 85΄ έχασε σημαντική ευκαιρία Φενέρ και ΠΑΟΚ οδηγήθηκαν στην παράταση.

Μίλησε ο “Μούσλι”

Στην παράταση, τα πράγματα συνεχίστηκαν όπως ακριβώς ολοκληρώθηκε και η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης, με την Φενέρ να πιέζει και να χάνει ευκαιρίες, όπως αυτή του Άλεξ στο 99′, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Ο Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε φροντίσει να ρίξει στη μάχη στο 83′ τον Μουσλίμοβιτς αντί του Φιλομένο, έβαλε και τον Κουτσιανικούλη αντί του Φωτάκη, φέρνοντας τον Σαλπιγγίδη πίσω από τον επιθετικό και τον “Κούτσια” αριστερά στην επίθεση.

Στο 102′ ήρθε η λύτρωση για τον “δικέφαλο του βορρά”, με τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς να εκτελεί τον Βολκάν, μετά από ελεύθερο του Κρέσιτς και κεφαλιά πάσα του Βιεϊρίνια! Όπως καταλαβαίνετε οι πανηγυρισμοί των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν απίστευτοι, ενώ ο Βόσνιος ξεσάλωσε βγάζοντας τη φανέλα του και πανηγυρίζοντας στο σημαιάκι του κόρνερ. Το παιχνίδι στη συνέχεια έγινε κακό, οι φίλοι της Φενέρ απογοητεύτηκαν και άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδο, πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης…

ΑΕΚ-Νταντί

Μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε η αποστολή της ΑΕΚ κόντρα στη Νταντί Γιουνάιτεντ. Η Ένωση ήρθε ισόπαλη 1-1 με τους Σκοτσέζους και προκρίθηκε τελικά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο στα τελευταία δέκα λεπτά αγχώθηκε πάρα πολύ, καθώς οι φιλοξενούμενοι πίεζαν και λίγο έλειψε να πετύχουν ακόμα και το γκολ της πρόκρισης.

Η εικόνα πάντως του δεύτερου μέρους δεν έμοιαζε σε τίποτα με το πρώτο 45λεπτο, όπου οι «κιτρινόμαυροι» ήλεγχαν πολύ εύκολα τον ρυθμό του αγώνα και βρισκόταν άνετα μπροστά στο σκορ από το γκολ του Ντιόπ.

Βασικός ο Ντιόπ, «πρώτη» με νέα εμφάνιση

Το πρόβλημα τραυματισμού της τελευταίας στιγμής που αντιμετώπισε ο Νίκος Λυμπερόπουλος και το οποίο τον άφησε εκτός αποστολής, «υποχρέωσε» τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να κάνει αλλαγές στην αρχική του ενδεκάδα. Ο Ντούσκο χρησιμοποίησε τον Πάπα Ντιόπ στην θέση του «Λύμπε» και αναγκαστικά άλλαξε κάπως το σύστημα. Στο 4-5-1 λοιπόν, κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σάχα, στα αριστερά της άμυνας ο Λαγός, δεξιά ο Γεωργέας, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούνταν από τους Μανωλά και Γιάχιτς. Στην μεσαία γραμμή υπήρχαν ο Ντιόπ με τον Μάκο και τον Καφέ, με τον αρχηγό όμως της Ένωσης να παίζει λίγο πιο μπροστά, ως επιτελικό χαφ. Στις πτέρυγες ήταν οι Σκόκο με τον Λεονάρντο και μόνος του στην κορυφή της επίθεσης ο Ραφίκ Τζιμπούρ.

Αυτό που αξίζει επίσης να αναφέρουμε, είναι η νέα εμφάνιση που χρησιμοποίησε η ΑΕΚ. Μετά την γαλάζια που έκανε… πρεμιέρα στην Σκωτία, σήμερα οι παίκτες του Μπάγεβιτς φόρεσαν την κιτρινόμαυρη, η οποία ήταν εξίσου εντυπωσιακή.

Γκολ χωρίς να κουραστεί

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 4’ έχασε μία σημαντική ευκαιρία. Ο Λεονάρντο κέρδισε την κόντρα, μπήκε στην περιοχή από δεξιά, έκανε και το σουτ, όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Η Ένωση συνέχισε να πιέζει και δύο λεπτά αργότερα είχε άλλη μία καλή φάση, όταν του σουτ του Λαγού πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια, ενώ άουτ κατέληξε και η κεφαλιά του Γιάχιτς στο 11’. Η Ένωση πάταγε πολύ καλύτερα στο γήπεδο και τελικά στο 23’ κατάφερε να πάρει… κεφάλι στο σκορ. Ο Λεονάρντο, που ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ, εκτέλεσε το κόρνερ, ο Γιάχιτς πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Ντιόπ με προβολή από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Από το γκολ και μετά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε σημαντικά, με αποτέλεσμα η επόμενη καλή ευκαιρία να γίνει στο 42’, όταν ο «Δικέφαλος» βγήκε πολύ ωραία στην αντεπίθεση, όμως ο Καφές δεν έπιασε καλά το σουτ μέσα από την περιοχή, με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει στην αγκαλιά του Πέρνις. Η φάση αυτή… ξύπνησε και την Νταντί, η οποία είχε μία καλή ευκαιρία στο αμέσως επόμενο λεπτό, όταν το σουτ του Κόνγεϊ έξω από την περιοχή, πέρασε λίγο δίπλα από το δοκάρι του Σάχα.

Άφαντη η ΑΕΚ, καλύτερη η Νταντί

Στο δεύτερο ημίχρονο η Νταντί Γιουνάιτεντ μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο και στα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο. Οι «κιτρινόμαυροι», χωρίς να υπάρχει λόγος, είχε οπισθοχωρήσει πάρα πολύ, ενώ η είσοδος των Γκέντσογλου και Μπλάνκο αντί των Γεωργέα και Τζιμπούρ δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Στο 64’ μάλιστα οι Σκοτσέζοι έχασαν μία καλή ευκαιρία, όταν από γύρισμα του Γκόντγουίλι μέσα στην περιοχή, ο Ντέιλι έπιασε το δυνατό σουτ, όμως από προβολή του Γιάχιτς η μπάλα πέρασε κόρνερ.

Γκολ και πρόκριση… θρίλερ!

Από το 70’ και μετά η ΑΕΚ… εμφανίστηκε στο γήπεδο και δημιούργησε και τις πρώτες της ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 72’ ο Πέρνις απέκρουσε το καλό σουτ του Σκόκο, ενώ από το κόρνερ που ακολούθησε, το δυνατό σουτ του Μανωλά εντός περιοχής, έφυγε και πάλι σε κόρνερ από προβολή αμυντικού. Στο σημείο όμως που φαινόταν πως η Ένωση θα… καθαρίσει την πρόκριση, ήρθε το γκολ από την Νταντί. Ο Ντίξον έκανε μία εξαιρετική βαθιά μπαλιά, ο Ντέιλι έφυγε στην πλάτη των Μανωλά και Γιάχιτς, πρόλαβε τον Σάχα και με προβολή έστειλε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Αργεντινού και μετέπειτα στα δίχτυα της Ένωσης για το 1-1.

Το γκολ των Σκοτσέζων… ξύπνησε για λίγο τους παίκτες της ΑΕΚ, οι οποίοι βγήκαν αμέσως στην επίθεση και έψαξαν το γκολ της νίκης. Στο 80’ και στο 81’ έχασαν δύο καλές ευκαιρίες με τα σουτ των Σκόκο και Λαγού, όμως στο αμέσως επόμενο λεπτό ακολούθησε το σουτ του αφύλαχτου Σουόνσον, που πέρασε μόλις δίπλα από την εστία της Ένωσης.

Τελικά, παρά την πίεση της Νταντί στο φινάλε, η Ένωση κράτησε την ισοπαλία και έτσι προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας (46′ Γκέντσογλου), Λαγός, Μανωλάς, Γιάχιτς, Μάκος, Καφές, Ντιόπ, Λεονάρντο (89′ Καράμπελας), Σκόκο, Τζιμπούρ (58′ Μπλάνκο)

Νταντί Γιουνάιτεντ (Πίτερ Χιούστον): Πέρνις, Ντίλον, Ντίξον, Κόνγουεϊ, Ντ. Ρόμπερτσον (59′ Σουόνσον), Κανταμαρτέρι (49′ Γκουντγουίλι), Σκ. Ρόμπερτσον, Μπουαμπέν, Γκομίς (63′ Ντέιλι), Κένεθ, Γουάτσον