Ενα σημαντικό βήμα ως προς την κατάργηση των, αόρατων αλλά υπαρκτών, διακρίσεων κατά των ομοφυλοφίλων έγινε στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Ρόμπι Ρότζερς, ο οποίος δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος, έκανε την Κυριακή το βράδυ το ντεμπούτο του με τη φανέλα των Γκάλαξι των Λος Αντζελες στον αγώνα εναντίον του Σιάτλ.

Ads

Οι New York Times χαρακτήρισαν τη στιγμή της εισόδου του 26χρονου Ρότζερς στον αγωνιστικό χώρο για τα τελευταία 13 λεπτά της άνετης νίκης με 4-0, ως «ορόσημο για τους γκέι αθλητές».

«Επαναλαμβάνω τη λέξη “φυσιολογικό”, “φυσιολογικό”, αλλά όντως ήταν εντελώς φυσιολογικό» σχολίασε μετά τον αγώνα ο Ρόμπι Ρότζερς.

Σύμφωνα με το Euronews, o 26χρονος ποδοσφαιριστής έγραψε όντως ιστορία. Έγινε ο πρώτος αθλητής που παίζει σε επαγγελματικό ομαδικό άθλημα στις ΗΠΑ και δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Πριν από λίγες εβδομάδες βέβαια, ο Τζέισον Κόλινς είχε ταράξει τα νερά του ΝΒΑ, αφού σε δημόσια εμφάνιση του δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, οι περιπτώσεις των δυο αθλητών έχουν διαφορά.

Ads

Ο Κόλινς έκανε καριέρα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του μπάσκετ ως στρέιτ και δημοσιοποίησε ύστερα από 12 χρόνια το ότι είναι ομοφυλόφιλος. Έτσι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής στις ΗΠΑ που έκανε κάτι τέτοιο.

image

Ο Ρότζερς από την άλλη, είναι ο πρώτος αθλητής που αρχίζει καριέρα ως ομοφυλόφιλος.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου, με την υποκουλτούρα των μάτσο οπαδών κυρίαρχη, ουδέποτε υπήρξε δεκτικός στην ομοφυλοφιλία. Τουναντίον ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές που τόλμησαν να πουν τον διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Μια από τις πιο γνωστές και τραγικές περιπτώσεις ήταν του βρετανού ποδοσφαιριστή Τζάστιν Φάσανου, ο οποίος το 1990 είχε πει δημόσια σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ωστόσο από τη στιγμή που το κοινό μυστικό έγινε βεβαιότητα, η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Υστερα από μια εμπλοκή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Αγγλία και αυτοκτόνησε το 1998 σε ηλικία 37 ετών.

Αλλά και οι χώροι άλλων αθλημάτων είναι επίσης σκληροί με την ομοφυλοφιλία. Μόλις το 2007, ο Τζον Αμαέτσι, ένας βρετανός μπασκετμπολίστας με καριέρα στο ΝΒΑ και στον Παναθηναϊκό, τόλμησε να πει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος. Και έγινε ο μόλις ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ που κάνει κάτι τέτοιο…