Ads

Θιασώτης του ποδοσφαίρου από τα σχολικά του χρόνια, αντισυμβατικός, επαναστάτης, προτίμησε αντί για την “στρογγυλή θεά” να κάνει αχώριστη σύντροφο του εδώ και 30 περίπου χρόνια μία κάμερα. Έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στον κόσμο. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Εμίρ Κουστουρίτσα, καταφέρνει να χωράει στην καθημερινότητα του, τον κινηματογράφο με το ιδιότυπο βαλκανικό του ταμπεραμέντο, τον αθλητισμό αλλά και τη μουσική.

Με την ιδιότητα του κιθαρίστα επισκέφθηκε την Αθήνα μαζί με την μπάντα του “No Smoking Orchestra” για δύο συναυλίες στο “Μέγαρο Μουσικής”. Ανάμεσα στο πολυσυλλεκτικό κοινό, οι συμπατριώτες του και διάσημοι προπονητές, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ίβκοβιτς με τους οποίους είχε συνάντηση μετά τις συναυλίες του.

Συνεργάστηκε με προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως οι Τζόνι Ντεπ, Φέι Ντάναγουεϊ, Τζέρι Λιούις, Μανού Τσάο, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Ίγκι Ποπ αλλά και τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο τελευταίος αποκαλεί τον Κουστουρίτσα αδερφό. “Εάν ο Μαραντόνα δεν είχε γίνει ποδοσφαιριστής θα ήταν σίγουρα ένας επαναστάτης» λέει ο 56χρονος σκηνοθέτης.

Ads

Αμφίδρομη η σχέση του με τον “Πίμπε Ντ’Όρο” φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τον Μανού Τσάο να γράψει τραγούδι με τίτλο “Santa Maradona”.

Ένθερμος οπαδός του “Ντιεγκίτο” δεν θα μπορούσε να αποτελεί τον εκλεκτό σκηνοθέτη του κορυφαίου ίσως ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Άλλωστε κουβαλούν την ίδια τρέλα αμφότεροι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τη δουλειά του στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Maradona”.

“Πάντα πίστευα πως ήμουν ο καλύτερος σκηνοθέτης ανάμεσα στους συμπαίκτες μου και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής ανάμεσα στους σκηνοθέτες. Δεν ισχυρίζομαι πως βρίσκομαι στο ίδιο επίπεδο με τον Ντιέγκο, όμως νομίζω πως μπορώ να μιμηθώ το στιλ παιχνιδιού του” λέει αστειευόμενος ο Κουστουρίτσα.

Ο σκηνοθέτης του “Underground” είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν σε όλες τις ταινίες του έχει συμπεριλάβει ποδοσφαιρικές σκηνές ή γήπεδα δείγμα του πάθους του για μπάλα! Μάλιστα σε συναυλία της μπάντας του “No Smoking Orchestra” εμφανίστηκε με φανέλα της Πόρτο.

“Στα 18 μου έπρεπε να αποφασίσω εάν θα γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ή θα ακολουθήσω σπουδές στον κινηματογράφο” τονίζει χαρακτηριστικά ο μποέμ σκηνοθέτης.

Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου δεν το απέβαλε ποτέ. Στην ταινία “Black Cat, White Cat” υπάρχει σκηνή όπου παίζει ποδόσφαιρο μόνος του και υποτίθεται πως σκοράρει φωνάζοντας “Μαραντόνα”!

Ο “Κουστού” όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, διόλου τυχαία δανείζεται την ατάκα του Μποντλέρ στο ξεκίνημα του ντοκιμαντέρ “Μαραντόνα”.

“Θεός είναι το μόνο πλάσμα που δεν χρειάζεται να υπάρχει για να κινήσει τον κόσμο ή, έστω, κάτι παρόμοιο”. Όπου “Θεός” αντικαταστήστε με “Μαραντόνα”.

Ο Κουστουρίτσα μιλάει για τον Μαραντόνα

Πηγή: sport 24