Την άμεση ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας από 16χρονο παίκτη της ομάδας εφήβων μπάσκετ του ΠΑΟ και την απόδοση «τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών όσων οργάνων της διοίκησης εμπλέκονται στην υπόθεση» διέταξε η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη. Ο νεαρός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κατηγορία για χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων.

Ads

Όπως είχε δηλώσει η υφυπουργός, «μετά την κινητοποίηση του υπ. Εσωτερικών για τη διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες πολιτογραφήθηκε ο Έλληνας υπήκοος ο Ντ. Α. Α. με την από 07/07/2010 πράξη της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας προέκυψε χρήση πλαστών εγγράφων και βεβαιώσεων με στόχο την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας».

Η υπόθεση ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο 15χρονος «εκβράστηκε» με μία από τις βάρκες, που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες από τις τουρκικές ακτές στη Μυτιλήνη. Ο ανήλικος οδηγήθηκε στο Κέντρο Κράτησης Παγανής, το οποίο ένα χρόνο αργότερα ο αρμόδιος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, αποκάλεσε «Κολαστήριο του Δάντη».

Ο πατέρας του νεαρού διετέλεσε σωματοφύλακας του δικτάτορα της Γουϊνέας, που ανατράπηκε τον Δεκέμβριο 2008. Φυλακίστηκε κι έκτοτε δεν υπήρξαν πληροφορίες για το αν ζει ή πέθανε. Η μητέρα με τα παιδιά διέφυγαν σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο νεαρός, που ήταν ήδη γνωστός στη χώρα για το ταλέντο του στο μπάσκετ, αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.

Ads

Στη Μυτιλήνη, τον φάκελό του ανέλαβε η τοπική Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στην υποβληθείσα αίτηση για πολιτικό άσυλο, ο αστυνομικός διευθυντής Μυτιλήνης έκανε θετική εισήγηση.

Κατά το παλαιό Π.Δ. περί αιτουμένων πολιτικό άσυλο, οι σχετικές υποθέσεις εξετάζονται στα κεντρικά της λεωφόρου Κατεχάκη. Tο υπουργείο απέρριψε την αίτηση. Οι δικηγόροι υπέβαλαν προσφυγή, ώστε το αίτημα να εξετασθεί σε δεύτερο βαθμό. Όμως, το τότε ισχύον Π.Δ. (σε ελάχιστο χρονικό διάστημα «πάγωσε», καθώς υπήρξαν σαρωτικές αντιδράσεις ακόμη και από τα κεντρικά της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη) απαγόρευσε την εξέταση του αιτήματος σε β’ βαθμό.

Την υπόθεση τότε ανέλαβαν οι μάνατζερ. Φίλαθλος από τη Λάρισα ανέλαβε με συμβολαιογραφική πράξη να αναγνωρίσει τον ανήλικο ως εκτός γάμου τέκνο του με την πραγματική του μητέρα και η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τη Γ.Γ. Θεσσαλίας. Τα δημοσιεύματα στις αθλητικές εφημερίδες για το νέο ταλέντο, που απέκτησε η Ελλάδα, κέντρισαν την προσοχή της υφυπουργού και του επιτελείου της, που αποφάσισαν να διερευνήσουν την υπόθεση. Διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και ο Έλληνας «πατέρας» στην κατάθεσή του αποκάλυψε ότι έλαβε 1.500 ευρώ από τον μάνατζερ. Επίσης, όπως είπε, του υποσχέθηκαν ποσοστό 1% από τα συμβόλαια του παιδιού.

Την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε χθες βράδυ, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, δικηγόρος, ενώ άμεσα αναμένεται η αναίρεση της κατάθεσης του «πατέρα».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες οργάνωσε πάμπολλες ημερίδες για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους εισαγγελείς. Η σχετική διάταξη στον Αστικό Κώδικα παραμένει κενό γράμμα, αφού δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες για να αναλάβουν την εφαρμογή της.