Με όπλο την καλή της άμυνα η Ελλάδα νίκησε με άνεση το Μαυροβούνιο (70-47) και έκανε το 6/6 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων.

Ads

 Παρά την απουσία του Λαρεντζάκη που προφυλάχθηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάτησε το γκάζι με το 2ο δεκάλεπτο και επικράτησε εύκολα μιας ομάδα που έπαιξε για 35 λεπτά ζώνη. Ουσιαστικά το ματς πήρε διαστάσεις θριάμβου στην επανάληψη όταν 4/4 ελληνικά τρίποντα έστειλαν τη διαφορά στο +20.
 
Η άμυνα με αλλαγές μπλόκαρε τον αντίπαλο και ειδικά τον Μουγκόσα, τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης που έμεινε στους 6 πόντους. Μεγάλοι πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν οι Παπαπέτρου (17 πόντοι) και Αντετοκούνμπο με τον τελευταίο να έχει 12 πόντους, 12 ριμπάουντ και 7 ασίστ!
 
Οι αλλαγές απάντηση στη ζώνη
 
Ο Κώστας Μίσσας για ένα ακόμη παιχνίδι (όπως και στο ματς με την Λιθουανία) ξεκούρασε τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Λαρεντζάκη που αντιμετώπιζε πρόβλημα στο γόνατο κι έτσι μοιραία το βάρος στην περιφέρεια έπεσε στους Μποχωρίδη και Παπαπέτρου. Οι δυο τους μαζί με τον Αγραβάνη έβαλαν την Ελλάδα μπροστά στο σκορ από νωρίς (14-6) υποχρέωνοντας τους αντιπάλους, να καταφύγουν άμεσα σε άμυνα ζώνης για να αλλάξουν τον ρυθμό.
 
 
 Εν μέρει οι Μαυροβούνιοι τα κατάφεραν αφού η Ελλάδα κόλλησε (σκόραρε δύο πόντους μονο με φόλοου-κάρφωμα του Αντετοκούνμπο) στο σκορ και η πρώτη περίοδος έληξε με 16-12 υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
 
 Το Μαυροβούνιο συνέχισε την άμυνα ζώνης και έτσι έλεγξε το ρυθμό, αλλά από την άλλη Εθνική μας ομάδα είχε βάλει φαρδιά-πλατιά τη δική της σφραγίδα με την πολύ σκληρή της άμυνα: με αλλαγές σε όλα τα σκριν και ημίψηλα σχήματα κατάφεραν να μπλοκάρουν τον αντίπαλο. Όχι μόνο κράτησαν στο πρώτο μέρς τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης (Μουγκόσα) στους 4 πόντους, αλλά  ακόμη οδήγησαν σε τρεις παραβάσεις 24” στα τελευταία 5 λεπτά!
 
 
 Έτσι παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς ήταν άστοχοι με εξαίρεση τα δύο συνεχόμενα τρίποντα στην αρχή της περιόδου (Παπαπέτρου-Αντετοκούνμπο) που έκαναν το 22-12, κατάφεραν να διατηρήσουν ένα διψήφιο προβάδισμα πόντων ως το τέλος της περιόδου που κυμάνθηκε σε αργό τέμπο (30-19).
 
Τα σουτ τέλειωσαν το ματς
 
 Με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα “τέλειωσε” το παιχνίδι. Η καλή άμυνα οδήγησε σε αιφνιδιασμούς και όταν τα σουτ βρήκαν στόχο (4/4 από διαφορετικά χέρια: Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μποχωρίδης και Καμπερίδης) η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 20 πόντους και έμεινε σε αυτά τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εκανε επιμέρους 29-7 στο 3ο δεκάλεπτο, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Παπαπέτρου.
 
 
 Tο τελευταίο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία για την Εθνική μας ομάδα. Το Μαυροβούνιο συνέχισε τη ζώνη για να ρίξει το ρυθμό και να μεινει μες στο ματς, αλλά οι διεθνείς μας δεν είχαν όρεξη να… κάνουν εκπτώσεις. Ο Κώστας Μίσσας βρήκε την ευκαιρία να κάνει αλλαγές και να δοκιμάσει κι άλλα σχήματα, συνεχίζοντας ομως τις επιλογές με αρκετούς φόργουορντ στην 5άδα.
 
Μόνο ο Αντετοκούνμπο βρήκε χρόνο από το αρχικό σχήμα, με τους Σλαφτσάκη, Καραμολέγκο και Μίτσιαλο να παίρνουν αρκετό χρόνο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός συνέχισε το rotation ως το τέλος του αγώνα, που βρήκε την Ελλάδα θριαμβεύτρια με 70-47.

Πηγή: Sport24