Με το εισιτήριο για το Προολυμπιακό τουρνουά, που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι πιθανότατα στο Πουέρτο Ρίκο, στις αποσκευές της αναχωρεί από τη Λιθουανία η Εθνική ομάδα. Ο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάλεψε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της στο Ευρωμπάσκετ με αντίπαλο την οικοδέσποινα Λιθουανία, ωστόσο ηττήθηκε με 73-69 καταλαμβάνοντας την έκτη θέση.    

Ads

Μέσα σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο οι διεθνείς μας φάνηκαν άκρως ανταγωνιστικοί και μπορεί να μην κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη, παρόλα αυτά η συνολική τους εικόνα στη διοργάνωση αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Επόμενος στόχος η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ωστόσο για να βρεθεί η Εθνική ομάδα στην αγγλική πρωτεύουσα θα πρέπει πρώτα να προκριθεί μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι (2-8/7).

Ο αγώνας:

Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου μπήκαν πιο δυνατά στο παρκέ και έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία από τη νίκη επί της Σερβίας κατάφεραν να προηγηθούν γρήγορα με 8-2. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με άσχημα ποσοστά στην περιφέρεια γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι διεθνείς μας, οι οποίοι ελέγχοντας τα ριμπάουντ έδειξαν από την αρχή ότι θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη νίκη. Μάλιστα σε ορισμένες φάσεις οι Έλληνες παίκτες προσέφεραν και θέαμα με τον Φώτση να καρφώνει αρκετές φορές τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 20-14.

Ads

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ανέλαβε δράση ο Κώστας Κουφός ανοίγοντας τη διαφορά στους 10 πόντους (24-14). Κάπου εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση των Λιθουανών, οι οποίοι με πρωταγωνιστή τον Σονγκάιλα αλλά και τη βοήθεια των Πόσιους και Γιαφτόκας μείωσαν στο καλάθι (29-27). Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να «χτίσει» μία διαφορά ωστόσο η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 37-32.

Για ακόμη μία φορά οι διεθνείς μας έχασαν τη συγκέντρωσή τους στο τρίτο δεκάλεπτο δίνοντας την ευκαιρία στους Λιθουανούς να περάσουν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (40-39). Από εκείνο το σημείο η ελληνική ομάδα έχασε το ρυθμό της με αποτέλεσμα να αλλάξει το μομέντουμ του αγώνα υπέρ των γηπεδούχων. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους παίκτες του Κεμζούρα να προηγούνται με 56-48.

Στα τελευταία δέκα λεπτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με καλή κυκλοφορία της μπάλας προσπάθησε να καλύψει το χαμένο έδαφος ωστόσο τα σουτ από την περιφέρεια δεν έβρισκαν το στόχο. Η Λιθουανία έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα και πίστεψε ότι θα φτάσει εύκολα στη νίκη, εντούτοις οι Έλληνες διεθνείς είχαν άλλη άποψη. Με εύστοχα τρίποντα των Βασιλειάδη και Φώτση η Εθνική ομάδα ισοφάρισε σε 65-65, 1’:30’’ πριν τη λήξη δίνοντας τεράστιο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Παρόλα αυτά ο Καλάθης αστοχώντας σε μία βολή και κάνοντας λάθος στην τελευταία επίθεση έδωσε την ευκαιρία στους Λιθουανούς να επικρατήσουν με 73-69 πανηγυρίζοντας έξαλλα την κατάληψη της πέμπτης θέσης.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-37, 56-48, 73-69

Λιθουανία (Κεμζούρα): Καουκένας 10, Καλνιέτις 11(1), Ντελινινκάιτις, Πότσιους 13(3), Γιανκούνας 10(1), Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7(1), Βαλαντσιούνας, Γιασικεβίτσιους, Γιαβτόκας 10.

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13(2), Καλάθης 16(1), Φώτσης 13(2), Παπανικολάου 9, Μπράμος, Κουφός 14, Σλούκας.