Μια σοβαρή και παθιασμένη Γκάνα κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Σερβίας (1-0), χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκιάν.

Ads

Αγώνας για γευρά νεύρα στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα, ο οποίος είχε τα πάντα. Δοκάρι για τους Γκανέζους με τον Γκιάν, αποβολή για τους Σέρβους, αφού ο Λούκοβιτς αντίκρισε δυο κίτρινες κάρτες και αρκετές χαμένες ευκαιρίες από τις δυο ομάδες μπροστά στις δυο εστίες. Μέτριο το θέαμα στο «Loftus Versfeld» της Πρετόρια στα στα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρηση, ανέβασαν στροφές και χάρισαν συγκινήσεις στην επανάληψη οι δυο ομάδες. Στους τρεις βαθμούς τα «μαύρα αστέρια», χωρίς βαθμός έμειναν οι «πλάβι» στην πρεμιέρα του τετάρτου ομίλου.

Ξεκίνημα με υποσχέσεις

Αρκετά δυνατά ξεκίνησαν τον αγώνα και οι δυο ομάδες. Τόσο η τυπικά γηπεδούχος Σερβία, όσο και η Γκάνα θέλησαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να πάρουν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής. Η αφρικανική ομάδα προσπάθησε με «όπλα» τον ενθουσιασμό της και τη δύναμη των ποδοσφαιριστών της να φτάσει με αξιώσεις μπροστά στην εστία των Σέρβων και το κατάφερε αρχικά με τον Ασαμόα.

Ads

Απογοητευτική η Σερβία

Η Σερβία παρότι αγωνίστηκε με δυο επιθετικούς (Ζίγκιτς και Πάντελιτς) είχε σαφές πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων στην αντίπαλη εστία και προσπαθούσε να απειλήσει κυρίως από στημένες φάσεις. Στην καλύτερη από αυτές, ο Κολάροφ έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας των Γκανέζων.

Ούτε ένα αξιόλογο σουτ

Με την συμπλήρωση μισής ώρας στην αναμέτρηση, οι δυο ομάδες δεν είχαν καταφέρει να στείλουν κανένα από τα σουτ που επιχείρησαν προς την αντίπαλη εστία. Όλες οι προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών έφευγαν έξω από τα δοκάρια των δυο τερματοφυλάκων. Χρειάστηκε να φτάσει το 40ο λεπτό του αγώνα για να πραγματοποιηθεί το πρώτο σουτ της αναμέτρησης προς την εστία, όταν ο Στάνκοβιτς σημάδεψε τον Κίνγκστον σε σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Δίκαια… κουλουράκια

Παρά τις προσπάθειες των δυο ομάδων, το 0-0 παρέμεινε έως το φινάλε του πρώτου μέρους και με λίγες φάσεις μπροστά στις δυο εστίες. Μέτρια εμφάνιση από τους Σέρβους στο πρώτο μέρος, με κακή λειτουργία στη μεσαία γραμμή. Από την πλευρά της η Γκάνα έδειξε καλύτερα στοιχεία στα πρώτα 45 λεπτά και το μόνο που έλειπε από τα «μαύρα αστέρια» ήταν η τελική προσπάθεια για να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ.

Στο ίδιο μοτίβο

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος, με τους Σέρβους να περιορίζονται σε προσωπικές ενέργειες, κυρίως από τους Γιοβάνοβιτς και Κράσιτς. Από την άλλη πλευρά, οι Γκανέζοι έπαιξαν πιο οργανωμένα και έψαξαν ορθολογικά το γκολ. Ο Αγιού είχε την πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης στην επανάληψη, όταν η κεφαλιά του στο 54’ από το ύψος της μικρής περιοχής, πέρασε έξω από την εστία του Στόικοβιτς.

Αφρικανική κυριαρχία

Ο Γκιάν είχε την καλύτερη ευκαιρία της αναμέτρησης, όταν σε κεφαλιά που έπιασε από το ύψος της μικρής περιοχής, η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστία των Σέρβων και πέρασε άουτ. Οι Γκανέζοι είχαν επιβάλλει τον ρυθμό τους από το 55’ και μετά είχαν άλλες δυο καλές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. Οι αρκετοί κινητικοί παίκτες του Ράγεβιτς αναστάτωσαν τους στατικούς ποδοσφαιριστές του Άντιτς, που παρουσίασαν στο δεύτερο μέρος αρκετά προβλήματα και στην αμυντική τους λειτουργία.

Η σκακιέρα των πάγκων

Ο Άντιτς προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του, μέσω των αλλαγών που πραγματοποίησε. Απέσυρε από το ματς τον υψηλόσωμο Ζίγιτς, βάζοντας στο ματς τον Λάζοβιτς, ενώ χρησιμοποίησε και τον Κουζμάνοβιτς στη θέση του Μιλίγιας. Από την πλευρά τους, ο Ράγεβατς έριξε στη «μάχη» και τον Άπια είκοσι λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης, ποντάροντας στην εμπειρία του. Ο Σούμποντιτς πέρασε στον αγώνα στη θέση του Γιοβάνοβιτς αμέσως μετά την αποβολή του Λούκοβιτς, καθώς ο Άντιτς θέλησε να θωρακίσει την άμυνά του, παίζοντας και με παίκτη λιγότερο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-1.

Φινάλε για γερά νεύρα

Ο Λούκοβιτς άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες 17 λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης και δημιούργησε έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στον Άντιτς. Ο τεχνικός της Σερβίας άλλαξε εντελώς τη φιλοσοφία του για την συγκεκριμένη αναμέτρηση, θέλοντας να διασφαλίσει τα νώτα της ομάδας του και αφήνοντας τις σκέψεις για σταδιακή μεταφορά του παιχνιδιού έξω από τη μεγάλη περιοχή των Γκανέζων. Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα των Σέρβων, ο Κράσιτς έχασε την μεγάλη ευκαιρία να δώσει το «τρίποντο» στην ομάδα του, όταν δέκα λεπτά πριν το φινάλε δεν κατάφερε να νικήσει τον Κίνγκστον. Στην αμέσως επόμενη φάση, η κεφαλιά του Βίντιτς πέρασε πάνω από την εστία των Γκανέζων. Τρία λεπτά αργότερα ο Ιβάνοβιτς έχασε μια ακόμα ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ για τους Σέρβους.

Κόντρα στη ροή της αναμέτρησης, ο Κουζμάνοβιτς έκανε χέρι στη μεγάλη περιοχή της Σερβίας και οι Γκανέζοι είχαν την μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ. Ο Γκιάν δεν αστόχησε από τα έντεκα βήματα και με ψυχραιμία έκανε το 1-0 δίνοντας προβάδισμα νίκης στα «μαύρα αστέρια», έξι λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης. Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, οι Σέρβοι βγήκαν μαζικά στην επίθεση ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης. Οι παίκτες του Άντιτς άφησαν αρκετά κενά στην άμυνά τους, αγωνιζόμενοι και με παίκτη λιγότερο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρουν οι Αφρικανοί αρκετά κενά για αντεπιθέσεις. Ο Γκιάν στάθηκε για δεύτερη φορά άτυχος, όταν σε αντεπίθεση της Γκάνας στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, σημάδεψε και πάλι το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας των Σέρβων. Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Γκανέζους να πανηγυρίζουν μια σπουδαία και παλικαρίσια νίκη επί των Σέρβων. Καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα η αφρικανική ομάδα, απέναντι στην υποτονική και φλύαρη στο μεγαλύτερο μέρος ομάδα του Άντιτς.

Οι συνθέσεις:

Σερβία (Ράντομιρ Άντιτς): Στοϊκοβιτς, Κολάροφ, Βίντιτς, Ιβάνοβιτς, Πάντελιτς, Στάνκοβιτς, Μιλίγιας (62′ Κουζμάνοβιτς), Λούκοβιτς, Γιοβάνοβιτς (76′ Σούμποντιτς), Ζίγκιτς (69′ Λάζοβιτς), Κράσιτς.

Γκάνα (Μιλοβάν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Σάρπεϊ, Α.Γκίαν, Πέντσιλ, Μένσα, Αννάν, Ταγκόε, Α. Αγιού, Βόρσα, Κ.Ασαμόα (73′ Απια), Πρίνς.

Πηγή: Sportdog.gr