Στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναζητεί πόρους από δω και στο εξής, το 50% των αθλητικών ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το κράτος θα τους παρέχει μόνο υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων τους και θα συνδράμει χρηματικά σε επιλεγμένες δράσεις που θα αξιολογούνται ως σημαντικές. Οι υπόλοιπες ομοσπονδίες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους αλλά το μέγεθος της επιχορήγησης θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των προγραμμάτων που θα καταθέτουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ads

«Από την άναρχη και χωρίς κανόνες χρηματοδότηση ομοσπονδιών και σωματείων περνάμε στη χρηματοδότηση αθλημάτων χαράζοντας μια συγκεκριμένη πολιτική κριτηρίων, η σημασία των οποίων θα φανεί στο μέλλον» δήλωσε την περασμένη Τρίτη, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την προαναγγελία του νέου εθνικού αθλητικού σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι 50 ομοσπονδίες ολυμπιακών και μη αθλημάτων θα χωριστεί σε έξι κατηγορίες με κριτήρια την παράδοση, τη λαϊκότητα, τη δημοφιλία, τις δυνατότητες οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξής τους, τη διαφάνεια, την καθαρότητα (ντόπινγκ), τις επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο κλπ.

Οι έξι κατηγορίες του σχεδιασμού:


Αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας:
Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιχορηγεί, να αναπτύσσει, να προβάλλει και να στηρίζει τη δράση των εν λόγω αθλημάτων, οι ομοσπονδίες των οποίων θα κληθούν να υποβάλουν στη ΓΓΑ πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού. Η περαιτέρω χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του οικονομικού και αγωνιστικού απολογισμού δράσης στον οποίο θα υποβάλλονται ανά εξάμηνο.

Αθλήματα εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος: Θα επιχορηγούνται από τη ΓΓΑ αλλά η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να τα διατηρήσει στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξής τους. Οι ομοσπονδίες τους θα κληθούν να εργαστούν σε τριετή προγράμματα αθλητικού σχεδιασμού και η ΓΓΑ θα προβαίνει σε εξάμηνο οικονομικό και αγωνιστικό απολογισμό της δράσης τους.

Ads

Κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΑ, τα αθλήματα αυτά θα πρέπει να στηριχθούν κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η πολιτεία δεν θα τα συντηρεί ούτε θα αναλαμβάνει την καλλιέργειά τους σε βάθος αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με έμφαση στον τομέα των υποδομών.

Αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στοχεύουσα κρατική συνδρομή: Ο λόγος για πέντε αθλήματα τα οποία θα στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κρατική συνδρομή περιορίζεται σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές και θα χρηματοδοτούνται κατά περίπτωση.

Αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αθλητική αναγνώριση: Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα 19 αθλήματα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία είναι μη ολυμπιακά και αφορούν πολεμικές τέχνες ή αθλήματα διασκέδασης όπως θεωρούνται το μπριτζ και το μπόουλινγκ. Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κράτος θα τους παρέχει μόνο τις εγκαταστάσεις για τη διενέργεια των πρωταθλημάτων τους ή άλλων επιλεγμένων δράσεων.

Αθλήματα με τοπική σημασία: Το κρίκετ λόγω παράδοσης θα συνεχίσει να καλλιεργείται στην Κέρκυρα με την οικονομική στήριξη της πολιτείας και το μπάντμιντον στο Σιδηρόκαστρο.

Στα 24 αθλήματα που, σύμφωνα με τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό, πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία εντάσσονται το κέρλινγκ, το μπόουλινγκ και ο Αεραθλητισμός.

Ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε ότι ο περιορισμός των κρατικών επιχορηγήσεων σε 24 από τις 50 ομοσπονδίες αθλητισμού καθώς και ο διαχωρισμός των αθλημάτων σε κατηγορίες δεν θα προκαλέσει συρρίκνωση του ελληνικού αθλητισμού. Αντίθετα υποστήριξε ότι θα περιορίσει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, υποχρεώνοντας σε «λουκέτο» τα σωματεία «μαϊμού» και θα βάλλει τον αθλητισμό σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ΓΓΑ το 2009 είχε δαπανήσει για τη χρηματοδότηση 52 ομοσπονδιών 53.841.000 ευρώ. Επιπλέον σε ετήσια βάση καταβάλλει πάνω από 70 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εθνικών σταδίων και γυμναστηρίων. Δεκαοχτώ ομοσπονδίες επιχορηγήθηκαν πέρυσι με ποσά από 1.000.000 ευρώ (τζούντο) ως 8.400.000 ευρώ (ΣΕΓΑΣ) εισπράττοντας και τη μερίδα του λέοντος (45.345.000 ευρώ). Είκοσι δύο ομοσπονδίες εισέπραξαν από 100.000 ευρώ (κρίκετ) ως 770.000 ευρώ (ξιφασκία και ιππασία), με το συνολικό ύψος της επιχορήγησής τους να φτάνει στα 7.890.000 ευρώ. Τέλος, 12 ομοσπονδίες έβαλαν στο ταμείο τους από 10.000 ευρώ (κέρλινγκ) ως 75.000 ευρώ (μπόουλινγκ, μπριτζ), με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 606.000 ευρώ.

Οι 24 ομοσπονδίες (25 με το κρίκετ) που καλούνται πλέον να αναζητήσουν έσοδα από την ιδιωτική πρωτοβουλία είχαν εισπράξει από το κράτος 4.895.000 ευρώ το 2007, 4.660.000 ευρώ το 2008 και 4.671.000 ευρώ το 2009. Τα χρήματα αυτά, όπως και τα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με τα οποία επιχορηγούνταν εκτός τακτικής διαδικασίας ομοσπονδίες διαιτητών πολλών αθλημάτων, το μπιλιάρδο και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι αθλητών, αναμένεται να επενδυθούν σε αθλήματα στα οποία διαπρέπουν διεθνώς οι Έλληνες αθλητές αλλά και για τη μαζική άθληση των πολιτών. Εξάλλου, το συνολικό ποσό με το οποίο η ΓΓΑ θα επιχορηγήσει τον αθλητισμό το 2010 θα είναι χαμηλότερο κατά 10 εκατ. ευρώ και αυτό επειδή η δική της επιχορήγηση από το υπουργείο Οικονομικών είναι μειωμένη κατά 20%. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπιτσαξής, «στόχος της ΓΓΑ θα είναι ούτε ένα ευρώ σε σωματείο-“μαϊμού”». Για τον λόγο αυτόν τα σωματεία που επιθυμούν να επιχορηγηθούν θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν ιστορία, αγωνιστική δράση, αθλητές, προπονητές, καταστάσεις προσωπικού, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων.

Πηγή: «Το Βήμα»