Η μεγάλη δόξα της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας της δεκαετίας του ’50 και ένας από τους πλέον αγαπητούς και επιτυχημένους προπονητές που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα, ο Στέφαν Μπόμπεκ, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

Ads

Ο αείμνηστος προπονητής έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, αφού πρώτα όμως είχε καταφέρει με τις εξαιρετικές ικανότητές του να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στον ποδοσφαιρικό χάρτη της πατρίδας του, αλλά να βάλει τη δική του υπογραφή στον ελληνικό χώρο από τους πάγκους του Παναθηναϊκού, αρχικά και του Ολυμπιακού αργότερα.

Το κανόνι της Πατριζάν και των ‘πλάβι’

Η καριέρα του Μπόμπεκ στην Παρτιζάν και την εθνική ομάδα της ενωμένης, τότε, Γιουγκοσλαβίας, ήταν γεμάτη επιτυχίες. Έχοντας πιστωθεί 121 γκολ σε 198 εμφανίσεις με τον σύλλογο του και 38 τέρματα σε 63 αγώνες με τους ‘πλάβι’, δικαίως συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της Γιουγκοσλαβίας. Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν άνθρωπο σοβαρό, ευγενικό, ευχάριστο και ευφυή, που κέρδιζε αμέσως τον συνομιλητή του.

Ads

Στην Ελλάδα ήρθε το 1963 για να αναλάβει τις τύχες τού Παναθηναϊκού. Μαζί του έφερνε εμπειρίες από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη διάταξη «4-3-3» στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη καινοτομία έδωσε στους ‘πράσινους’ τον τίτλο του πρωταθλητή χωρίς ήττα τη σεζόν 1963-64, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν οι ‘πράσινοι’ πάλι κέρδισαν τον τίτλο, αυτή τη φορά με μόλις ένα χαμένο ματς (1964-65)!

Δεν τα κατάφερε στον Ολυμπιακό

Τη αγωνιστική περίοδο 1969-70 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, παρόλα αυτά ο μαθητής του στον ‘πράσινο’ πάγκο, Λάκης Πετρόπουλος, που είχε προήχθη σε πρώτο προπονητή του Παναθηναϊκού, του στέρησε τη χαρά να κερδίσει έναν ακόμα τίτλο. Στο ‘τριφύλλι’ επέστρεψε για λίγο το 1974 και μαζί με τους Χάρι Γκέιμ (3 πρωταθλήματα-1953, 1961, 1962), Λάκη Πετρόπουλο ( 2 πρωταθλήματα-1969, 1970) και Χουάν Ραμόν Ρότσα ( 2 πρωταθλήματα-1995, 1996), θεωρείται από τους πιο πετυχημένους τεχνικούς στην ιστορία του συλλόγου.

Πηγή: Sportdog.gr