Συστηματικοί χρήστες του Διαδικτύου φαίνεται ότι είναι κυρίως οι νέοι μεταξύ 16 και 24 χρονών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η έρευνα δείχνει ότι τη μεγαλύτερη απήχηση στο Ίντερνετ την έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απόκλιση παρατηρείται στην χρήση και την γνώση του Διαδικτύου ανά νοικοκυριό, περιοχή, φύλο και γενιά.

Ads

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το 4ο τρίμηνο του 2010 το 36% των πολιτών χρησιμοποίησε μέσα κοινωνικά δικτύωσης, έναντι του 14% το 2009 και του 2% το 2008.

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες «σερφάρουν» σε εβδομαδιαία βάση, με το ποσοστό τους να σημειώνει αύξηση 7,9% σε σχέση με το 2009 και 24% σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, το χάσμα με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει αγεφύρωτο και είναι της τάξης των 20-25 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου καταγράφηκαν στην Αττική, ενώ η Κεντρική Ελλάδα σημειώνει τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης.

Ads

Η ενημέρωση σχετικά με θέματα υγείας, αλλά και η ανάγνωση ηλεκτρονικών περιοδικών και εφημερίδων είναι οι κύριοι λόγοι που οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ως προς τον τρόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, οι περισσότεροι προτιμούν το σπίτι, ενώ ακολουθεί ο χώρος εργασίας.

Όσον αναφορά τους πολίτες που δεν τα πάνε καλά με το Διαδίκτυο, το 34% προβάλλει ως λόγο την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πληροφορίες του Διαδικτύου, το 33% την έλλειψη δεξιοτήτων χρήσης και το 2% τη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Αποκλίσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών παρατηρούνται μόνο στις ηλικίες μεταξύ 25-54 χρονών. Το χάσμα εξαλείφεται στις ηλικίες 16-24, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες παρατηρείται περιορισμένη χρήση του Διαδικτύου. Βέβαια η εκπαίδευση είναι αυτή που επηρεάζει τα ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου και όχι το φύλο.