Μια κοινή ρύθμιση για το καθεστώς που διέπει την νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις «ιστορικές», όπως αποκαλούνται, αλλαγές αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν έννοιες όπως «πειρατεία» και «downloading».

Ads

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα Νέλι Κρους, «το ψηφιακό εξ ορισμού δεν έχει σύνορα κι έτσι ταιριάζει απόλυτα στην ενιαία αγορά». Η κ. Κρους έχει αναλάβει την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, με την «πειρατεία» να βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου «Ψηφιακή Ατζέντα» της Ε.Ε.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια ενιαία αγορά για το “κατέβασμα” μουσικής και ταινιών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αγορά είναι παράνομη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να παραβούν το νόμο, αλλά επί του παρόντος δεν είναι καθόλου εύκολο να “κατεβάσουν” ταινίες και μουσική νόμιμα», ομολογεί η Κρους.

Η τιμωρία των «πειρατών» δεν είναι η ορθή προσέγγιση, διότι χρησιμεύει μόνο για να «δαιμονοποιήσει εκατομμύρια πολίτες», υποστηρίζει η Κρους, προσθέτοντας ότι η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μπορούν να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε μια καλύτερη λύση σχετικά με τον τρόπο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό, διότι δεν “καλύπτει” καμία πλευρά, ούτε τους δημιουργούς, ούτε τις εταιρείες, ούτε τους χρήστες».

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που δούλεψε για 200 χρόνια με αρκετή επιτυχία. Αλλά αυτό συνέβαινε όταν οι χώρες μάχονταν ξεχωριστά για το θέμα. Αν τώρα βρούμε μια λύση για τα πνευματικά δικαιώματα, τότε θα είναι ευκολότερο να επιτεθούμε στην πειρατεία. Κι αν λυθεί το πραγματικό πρόβλημα, τότε θα υπάρχει λιγότερη πειρατεία», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Η επιβολή πνευματικών δικαιωμάτων συχνά εμπλέκεται σε ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με το απόρρητο, την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή ακόμα και την ουδετερότητα του δικτύου», πρόσθεσε.

Η ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρει η Κρους, «ενοχλεί το κοινό, που συχνά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα έργα των καλλιτεχνών. Αφήνει, δε, ένα κενό το οποίο καλύπτεται από το παράνομο περιεχόμενο, στερώντας από τους καλλιτέχνες τις αποδοχές που δικαιούνται». Σύμφωνα με την Κρους, οι νόμοι για την πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει να προστατεύουν μόνο το συμφέρον των εταιρειών, αλλά να καλύπτουν και τις ανάγκες των καλλιτεχνών, παραμένοντας ταυτόχρονα δίκαιοι για τους χρήστες.

«Η θέση μου είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα εθνικά και συντεχνιακά συμφέροντα και να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση για τα πνευματικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια δημόσια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η λύση που προτείνει είναι η δημιουργία πανευρωπαϊκών ιστοσελίδων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να «κατεβάζουν» περιεχόμενο χωρίς να παραβιάζουν το νόμο, αλλά και η καθιέρωση μιας ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Το Διαδίκτυο περισσότερο υποστηρίζει, παρά «σκοτώνει» τα άλλα μέσα, τονίζει η επίτροπος, «καθώς ότι οι τακτικοί χρήστες του είναι πιο πιθανό να στραφούν και στα υπόλοιπα μέσα από ό,τι όσοι δεν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. Ακριβώς όπως ο κινηματογράφος δεν σκότωσε το θέατρο και η τηλεόραση δεν σκότωσε το ραδιόφωνο, έτσι και το Διαδίκτυο δεν θα σκοτώσει οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί».