Πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, την πιο σημαντική πολιτική δολοφονία στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ανοίγει το φάκελο της υπόθεσης, διερευνώντας το «σκοτεινό» πολιτικό παρασκήνιο πίσω από αυτή. Μη χάσετε το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: «Υπόθεση Λαμπράκη: Το Τρίκυκλο της Χούντας», σήμερα, στις 12 τα μεσάνυχτα στη ΝΕΤ!

Ads

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης μετά την ομιλία τους στην «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη», στη Θεσσαλονίκη, δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με λοστό από τους επιβαίνοντες ενός τρικύκλου που εμφανίστηκε από το πουθενά στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Πρόκειται για το τρίκυκλο που θα οδηγήσει στη Χούντα.

Η δραματική συγκέντρωση και η δολοφονία λεπτό προς λεπτό.

Ο άνθρωπος πάνω στο τρίκυκλο. «Δυο-δυο και ο στόχος μας είναι ο Λαμπράκης, μας είχαν δώσει εντολή από το τμήμα», θα πει στον Στέλιο Κούλογλου ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Λαμπράκη, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, σε μία σπάνια συνέντευξη πριν πεθάνει.

Ads

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ροή της ιστορίας. Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου ή «Τίγρης» θυμάται πώς σάλταρε πάνω στο τρίκυκλο και συνέλαβε τους δολοφόνους. «Τρέχω εγώ και ανεβαίνω απάνω. Βλέπω τον Εμμανουηλίδη σκυμμένο πάνω στην καρότσα. Τον πιάνω από τα μαλλιά και του λέω απόψε θα πεθάνεις».

Τι επεδίωκαν με τη δολοφονία. «Διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, κάποιους νεκρούς και μετά να μπουν τα τανξ», αυτός ήταν ο στόχος θα υπογραμμίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος, που με την έρευνα του συνέβαλε στην αποκάλυψη του παρακράτους που κίνησε τα νήματα της δολοφονίας.

Ποιοι συνωμοτούσαν εναντίον της δημοκρατίας. Οι μελλοντικοί δικτάτορες ραδιουργούν συγκροτώντας τον Ι.Δ.Ε.Α. Η δίκη των αεροπόρων, οι επαφές με τη CIA και το σαμποτάζ της ζάχαρης.

Ο Καραμανλής ανοίγει τα χαρτιά του. «Τα ισόβια ήταν για όλα», θα πει στον δημοσιογράφο Γιώργο Μπέρτσο, χρόνια μετά.

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ανοίγει τον «φάκελο Λαμπράκη» και μιλά με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Στον φακό της εκπομπής μιλούν: ο δικαστής της πολύκροτης δίκης Λαμπράκη, κος Βασίλης Λαμπρίδης, οι δημοσιογράφοι που φώτισαν με την έρευνα τους την υπόθεση Γιώργος Μπέρτσος και Γιώργος Ρωμαίος, καθώς και αγωνιστές της Αριστεράς που έζησαν τα γεγονότα ως αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης σπάνιες συνεντεύξεις του φυσικού αυτουργού στη δολοφονία Λαμπράκη Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, του Τίγρη που πάλεψε μαζί του, του τροχονόμου Χαράλαμπου Ασπιώτη που συνέλαβε τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη καθώς και του Αλέξανδρου Γιοσμά, γιο του διαβόητου δοσίλογου Ξενοφώντα Γιοσμά, ο οποίος υπήρξε καθοδηγητής των δολοφόνων.