Το Facebook «παραστράτησε», από τη στιγμή που ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg ονειρεύτηκε την παγκόσμια κυριαρχία. Έφτασε η ώρα πλέον να το καταλάβει αυτό η διαδικτυακή κοινότητα και να το αντικαταστήσει με ένα άλλο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Το Facebook σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί για να μοιραστεί κάποιος φωτογραφίες και σκέψεις με τους φίλους και την οικογένεια του, να παίξει μερικά παιχνίδια ή ακόμα και για να δώσει τη δυνατότητα να βρεις και να επικοινωνήσεις με κάποιο «ξεχασμένο» φίλο.

Λόγω της δημοφιλίας που απέκτησε όμως δεν άργησαν οι συντελεστές του να συνειδητοποιήσουν πως είχε γίνει κυρίαρχος του ίντερνετ. Έτσι αποφάσισαν να μετατρέψουν το προφίλ σας, στην on-line ταυτότητά σας, αφού μάντεψαν, σωστά, πως αυτή η αλλαγή θα αποφέρει χρήματα και εξουσία.

Αλλά για να το κάνουν αυτού, έπρεπε να σιγουρευτούν ότι οι πληροφορίες που δίνετε θα δημοσιοποιούνταν. Έτσι το Δεκέμβριο, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων «μυστικότητας» της Beltway, δημοσίευσαν πληροφορίες όπως την πόλη όπου ζείτε, το όνομά σας και τα ονόματα των φίλων σας.

Ads

Το Facebook δεν στάθηκε εκεί καθώς την άνοιξη επέβαλλε στα μέλη του να δημοσιεύσουν και να συνδέσουν στο προφίλ τους όλα τα πράγματα που σας αρέσουν. Εάν δεν θέλατε να δημοσιοποιηθούν, πέρναγε στη βάση δεδομένων του το όνομά σας και γινόσασταν αυτόματα στόχος διαφημιστών.

Ταυτόχρονα, το σάιτ έδινε τις πληροφορίες σας στο Yelp, στο Pandora και στη Microsoft έτσι ώστε εάν «μπαίνετε» εκεί να συνδέεστε αυτόματα με το Facebook. Θα μπορούσατε βέβαια να ακυρώσετε μόνιμα αυτή την προεπιλογή εάν είχατε μάστερ στη γραφειοκρατία του Facebook.

Επίσης το Facebook ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον εξωτερικών υπηρεσιών. Κατάφερε να κλείσει το πρόγραμμα Web 2.0 που σας επέτρεπε να διαγράψετε το προφίλ σας δίνοντας απλά τον κωδικό πρόσβασής σας ενώ κινήθηκε δικαστικά εναντίον άλλων εταιριών για «μη συμμόρφωση με τους όρους υπηρεσίας της».

Την περασμένη Τετάρτη 14 γκρουπ «μυστικότητας» προσωπικών δεδομένων κατήγγειλαν το Facebook στο FTC(Federal Trade Commission) για αντιεμπορική δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Πηγή: Wired