Τη δική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, τύπου Facebook, δημιούργησε το αντιπολιτευτικό κίνημα της Αιγύπτου, Μουσουλμανική Αδελφότητα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης υποστηρίζει ότι στόχος είναι να διαδοθούν οι μετριοπαθείς ισλαμικές αξίες.

Ads

Το Ikhwanbook έχει αρκετές ομοιότητες με το Facebook, αλλά οι χρήστες υποστηρίζουν ότι σέβεται τις ισλαμικές αξίες καλύτερα. Η χρήση των φωτογραφιών είναι πιο επιφυλακτική ενώ μικρότερη είναι και η διείσδυση στην προσωπική ζωή των μελών της. Διαφορετική είναι και η στάση που κρατά το Ikhwanbook απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Η έναρξη της λειτουργίας της ιστοσελίδας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να αυξηθεί η παρουσία της Ισλαμικής ομάδας στο διαδίκτυο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο διότι είναι ένας από τους λίγους διαύλους επικοινωνίας που παραμένουν ανοικτοί για το κίνημα στην Αίγυπτο.

Το κίνημα έχει κηρυχθεί παράνομο, έτσι δεν έχει καμία πρόσβαση στα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες. Η Αδελφότητα επιμένει ότι δε θέλει να απομονωθεί από τον κόσμο αλλά ούτε και να ανταγωνιστεί το Facebook.

Ads

Ωστόσο, ορισμένοι μουσουλμάνοι έχουν επικρίνει το γεγονός ότι το Facebook δεν αποκλείει τις αντι-ισλαμικές ιστοσελίδες, ενώ έντονη είναι η ανησυχία τους σχετικά με τις πιο φιλελεύθερες στάσεις και απόψεις που ανταλλάσσονται μέσω της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Εδώ και μερικούς μήνες, το Ikhwanbook λειτουργεί σε δοκιμαστική βάση. Ωστόσο, οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα ξεκινήσει κανονικά, όταν ο αριθμός των μελών του θα αυξηθεί, κάτι που οι ίδιοι περιμένουν. Πάντως, υπάρχουν μέλη του κινήματος που ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα τους εντοπίσει μέσω της συμμετοχής τους στο Ikhwanbook.