Μέρος του μιντιακού κολοσσού του πουλά ο Τούρκος Αϊντίν Ντογκάν, ο οποίος έχει στην κατοχή του 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, 7 εφημερίδες και 28 περιοδικά. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ντογκάν βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατέληξε στην επιβολή σε βάρος του μεγιστάνα του Τύπου προστίμου για φοροδιαφυγή 3,3 δισ. δολαρίων.

Ads

Ο Ντογκάν φέρεται να θέτει προς πώληση κερδοφόρους τηλεοπτικούς σταθμούς του αλλά και εφημερίδες όπως η «Posta», η «Milliyet» και η «Radikal», ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τη «Hurriyet». Έχει δηλώσει πως θα εκμεταλλευτεί τη νέα νομοθεσία που προωθείται και δίνει τη δυνατότητα να πωλείται το 50% των μετοχών εκδοτικών επιχειρήσεων σε ξένους επενδυτές, χωρίς όμως να φανερώσει ποιες από τις εταιρίες του θα αφορά.

Ο γερμανικός όμιλος Axel Springer, που έχει ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής στους τηλεοπτικούς σταθμούς, επρόκειτο να αγοράσει άλλο 29% αλλά η όλη διαδικασία πάγωσε πριν από ένα χρόνο περίπου, εν αναμονή της έκβασης της δίκης του Ντογκάν για φορολογικά χρέη. Όσον αφορά στην καινούρια εξαγορά μέρους του ομίλου Dogan Yayin Holding που προωθείται, έχει γίνει γνωστό ότι η αμερικανική Time Warner θα κάνει προσφορά μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για τα Kanal D και Star TV, ενώ παράλληλα ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει το RTL, η Vivendi και η News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ και οι επενδυτικές KKR και TPG.

Σημειώνεται ότι αρχικά ο Ντογκάν στήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά αυτό κάποια στιγμή άλλαξε, με τον όμιλο Dogan Yayin Holding να ασκεί έντονη κριτική και να δημοσιοποιεί σκάνδαλα διαφθοράς. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση των σκανδάλων από τον μιντιακό κολοσσό, η κυβέρνηση άρχισε τον έλεγχο στα λογιστικά βιβλία του επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα. Η αντιπαράθεση έφτασε σε σημείο ο Ερντογάν να συγκρίνει τον Ντογκάν με τον Αλ Καπόνε και να ζητά από τους υποστηρικτές να μποϊκοτάρουν τα έντυπα του ομίλου Ντογκάν, και τον μεγιστάνα του Τύπου να μιλά για πολιτικά μεθοδευμένη εξόντωση.

Ads