Αντιμέτωπος με τη διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος απαγόρευσε σήμερα σε αντιπροσωπεία της ένωσης την είσοδο στα κτίρια του ομίλου.

Ads

Από το πρωί, το εργασιακό κλίμα στα γραφεία του ομίλου (τηλεόραση, ραδιόφωνο και site) ήταν βαρύ καθώς υπήρξαν πιέσεις για την υπογραφή από τους εργαζόμενους ατομικών συμβάσεων που περιλάμβαναν μειώσεις των μισθών έως και 10%. Είχε μάλιστα δοθεί τελεσίγραφο να υπογράψουν έως τις 15:00.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του σταθμού, η σύμβαση αυτή θα ισχύει έως και το 2012 ενώ μετά οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην κανονική τους σύμβαση – με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτή θα υπογραφεί – ενώ περιλαμβάνει τον όρο ότι όσοι από εδώ και πέρα απολυθούν θα πάρουν αποζημίωση βάσει της κανονικής σύμβασης.

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τους περισσότερους εργαζομένους του τηλεοπτικού ΣΚΑΙ να υπογράφουν τις συμβάσεις, οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος έκαναν άμεση κρούση στην ΕΣΗΕΑ να παρέμβει. Παρότι η κρούση έγινε το πρωί, η Ένωση καθυστέρησε χαρακτηριστικά να στείλει αντιπροσωπεία στα γραφεία του ΣΚΑΙ.

Ads

Αντίθετα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου βγήκαν εκτός του κτιρίου. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ έφτασε περίπου στις 17:00 και υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων προς τον πρόεδρο, Πάνο Σόμπολο, καθώς το κλιμάκιο έφτασε μετά το πέρας του τελεσιγράφου που είχε δώσει ο όμιλος Αλαφούζου κι ενώ αρκετοί εργαζόμενοι είχαν ήδη υπογράψει τις συμβάσεις. Επιπλέον υπήρχαν φήμες ότι ο Πάνος Σόμπολος είχε συμφωνήσει με τις μειώσεις των μισθών.

Από την πλευρά του ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΣΚΑΙ, δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ να μπει στο κτίριο. Οι εργαζομένοι διαμαρτύρονται επίσης γιατί ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δεν κάλεσε εισαγγελέα., παρά το γεγονός ότι η απαγόρευση της εισόδου ήταν παράνομη και παρά τις προτροπές των εργαζομένων.

Πάντως η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε με πλειοψηφία τη διαγραφή του Χρήστου Παναγόπουλου, ενώ παράλληλα αναμένεται να κινηθεί δικαστικά για την υπογραφή των συμβάσεων.

Διαβάστε την ανακοίνωση της εκπροσώπου των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ στην ΕΣΗΕΑ για τα σημερινά γεγονότα:

Πώς μπορείτε να ταπεινώσετε έναν εργαζόμενο


29-11-2010
Ήταν 23-11 όταν δεσμευτήκαμε οι δημοσιογράφοι –εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάϊ 100,3 ότι δεν υπογράφουμε τις «ατομικές συμβάσεις» εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτούσε για τη μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας μας κατά 10%. Στη διάρκεια των επτά αυτών ημερών, έγιναν πολλές συνελεύσεις και συζητήσεις τόσο με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό όσο και με τη διοίκηση του σταθμού ή πιό σωστά του ομίλου, καθώς η αποκαλούμενη «τυφλή περικοπή» του 10% αφορούσε και την τηλεόραση και τους διοικητικούς.

Η διοίκηση του σταθμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, για να τους αποσπάσει την υπογραφή τους, σ’ ένα πιο βελτιωμένο από το αρχικό, ιδιωτικό συμφωνητικό περικοπής της μισθοδοσίας τους. Κι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο και οι «επιτελάρχες» του σταθμού εργαζόταν υπερωριακά, με στόχο την εξώθησή τους στην υπογραφή, η ΕΣΗΕΑ, και για την ακρίβεια η πλειοψηφία της, επέλεγε το δρόμο της ηχηρής σιωπής και της «ευγένειας». Τις πιο δύσκολες ώρες, παρότι είχαν ενημερωθεί για το τέλος που ερχόταν, απουσίαζαν ..Δεν κηρύχθηκε καμία απεργία στον όμιλο για την κρίσιμη σημερινή ημέρα, ούτε στάση, ούτε καν συνέλευση. Κι όταν κλήθηκαν επιτακτικά να παραστούν από τους εργαζόμενους που αντιστεκόταν και δεν υπέγραφαν, παρά την εξάντληση των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση του σταθμού, έμειναν απ΄ έξω από την πόρτα … Καθώς ο κ. Πάνος (σ.σ Σόμπολος) δεν αντέδρασε στην «πρόκληση» του Χρήστου όπως τον αποκάλεσε (σ.σ Παναγόπουλου) να απαγορεύσει την είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Επί της ουσίας, συνάδελφοί μας (όπως μέλλουσες μητέρες και όχι μόνο) με τη διακριτική ενθάρρυνσή μας υπέγραψαν ή άλλοι με δάκρυα στα μάτια σύρθηκαν –τελευταίοι- ως το λογιστήριο για να υπογράψουν τη μη απόλυσή τους. Κάποιοι –λιγοστοί αντέχουν ακόμα. Ως άτομα. Γιατί ξέρουν ότι το σωματείο τους εξαντλήθηκε στο «Θα» και την κωλυσιεργία.

Δήμητρα Κουντή
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι 100,3 στην ΕΣΗΕΑ