Συνέντευξη στον Άκη Φωτόπουλο, για την εφημερίδα Μακεδονία

Ads

Εργαστήκατε επί χρόνια στην κρατική τηλεόραση και συνεπώς είστε ένας άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα. Ποια είναι η άποψή σας για τα σχόλια περί πλεονάζοντος προσωπικού και υπέρογκων αμοιβών;

Ως προς το πλεονάζον προσωπικό, σίγουρα στην ΕΡΤ υπάρχει μια κατάσταση παρόμοια μ’ αυτήν του ελληνικού δημοσίου. Πάρα πολλοί άνθρωποι, χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι, υποαπασχολούνται. Και όταν λέω χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, εννοώ ότι μια σημαντική μερίδα ανθρώπων έχει περιθωριοποιηθεί για λόγους ανεξάρτητους από τις ικανότητές τους. Δεν ανήκαν στο κόμμα το οποίο βρέθηκε στην εξουσία, δεν υπάρχει αξιοκρατία και έτσι περιθωριοποιήθηκαν γιατί μέτριοι και ανίκανοι τους υπερφαλάγγισαν, επειδή είχαν κολλητούς, κονέ κτλ.,

Γι’ αυτό έχουμε φτάσει στο σημείο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς της ΕΡΤ να το κάνουν οι συμβασιούχοι με πολύ χαμηλές αμοιβές, οι οποίοι βγάζουν τη δουλειά που θα έπρεπε να βγάζουν οι μόνιμοι υπάλληλοι χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες.

Ads

Ως προς τις υψηλές αμοιβές θα ’θελα να πω ότι ήταν μεγάλες τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση. Σήμερα έχουν πέσει. Ήταν υποχρεωμένη η ΕΡΤ σε κάποιο βαθμό να μετέχει σ’ αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορεί όταν προσφέρουν στον παρουσιαστή της ΕΡΤ 50.000 ευρώ τα ιδιωτικά κανάλια το μήνα, να του δώσει η ΕΡΤ 5.000. Θα σηκωθεί και θα φύγει και αυτό θα οδηγούσε σε μία πλήρη αποψίλωση όλων των στελεχών και παρουσιαστών της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ μπορεί να είναι κάτω από το 20% της μέσης αγοράς, αλλά δεν μπορεί να είναι κάτω από το 80%. Κακώς οι παρουσιαστές κρεμάστηκαν στα περίπτερα και στα blog. Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι οι πάρα πολλοί υψηλόμισθοι – αργόμισθοι που δεν κάνουν την παραμικρή δουλειά και συνεχίζουν ακόμη να πληρώνονται. Αυτό για μένα είναι το μεγάλο σκάνδαλο.

Πρέπει η ΕΡΤ με εμπορικά προγράμματα να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια;

Φυσικά. Αυτό ακριβώς υποστηρίζω και εγώ. “Σίγουρα η ΕΡΤ δεν θα πρέπει να είναι ένας μηχανισμός που αποσκοπεί κυρίως στο κέρδος. Η ΕΡΤ θα πρέπει να έχει ως βασική αποστολή την ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού. Από την άλλη μεριά για να το πετύχει αυτό και να είναι αξιοπρεπής πρέπει συγχρόνως να λειτουργεί και σωστά. Πρέπει να αγοράσει μια καλή κινηματογραφική ταινία, ένα καλό ντοκιμαντέρ, ενδεχομένως κάποια καλά αθλητικά γεγονότα και επίσης να έχει καλές και ποιοτικές εκπομπές. Οι ποιοτικές εκπομπές όμως κοστίζουν. Επομένως άλλο το φθηνό και άλλο το σπάταλο και το διεφθαρμένο. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι μέχρι τώρα η ΕΡΤ έπαιζε στον ανταγωνισμό με όρους Eurovision. Η ΕΡΤ πρέπει να παίξει στον ανταγωνισμό με όρους BBC.

Ο παράγων τηλεθέαση πρέπει να ενδιαφέρει την ΕΡΤ;

Η τηλεθέαση δεν πρέπει να αποτελεί για την ΕΡΤ τη βασική παράμετρο. Πρέπει να είναι το δεύτερο κριτήριο. Το πρώτο κριτήριο που πρέπει να κυριαρχεί είναι η ποιότητα και ο σεβασμός στον τηλεθεατή.

Με τις εκπομπές που γράφτηκε ότι κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ στην ΕΡΤ, όπως επί παραδείγματι αυτή του Σπύρου Παπαδόπουλου, τι νομίζετε πως πρέπει να γίνει;

Δεν νομίζω ότι υπήρξαν πολλές εκπομπές που στοίχισαν πάρα πολλά. Η εκπομπή ωστόσο του Σπύρου Παπαδόπουλου κόστιζε πάρα πολλά. Από την άλλη πλευρά σαφέστατα θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ μια καλύτερη συμφωνία και νομίζω ότι θα την είχε πετύχει με πολύ χαμηλότερη τιμή. Αλλά η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ χειριζόταν τα χρήματα της ΕΡΤ λες και ήταν του μπαμπά της και γι’ αυτό ακριβώς δεν την ένοιαζε.

Τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 1.000 συμβασιούχους;

Γνώμη μου είναι ότι οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα συμβασιούχων, η οποία αυτήν τη στιγμή στηρίζει τη λειτουργία της ΕΡΤ και χωρίς αυτούς η ΕΡΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Έχουν βάση τα σενάρια περί επικείμενης συρρίκνωσης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών;

Δεν έχω διαπιστώσει να γίνεται κάτι τέτοιο. Μέσα στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχει μία γενικότερη τάση νοικοκυρέματος.

Η δήλωσή σας, όταν τοποθετηθήκατε στο δ.σ. της ΕΡΤ, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ορισμένοι μάλιστα είπαν πως δεχτήκατε την πρόταση του κ. Γερουλάνου όχι τόσο για να συνεισφέρετε στην εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά για να εξασφαλίσετε τη συνέχεια των εκπομπών σας στην ΕΡΤ…

Τις εκπομπές θα τις έκανα έτσι κι αλλιώς. Όπως ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ είχε διαμαρτυρηθεί για το κόψιμο των εκπομπών και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή είχε εγκαλέσει τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή. Ήταν μια προφανής αποκατάσταση μιας αδικίας που είχε γίνει και μια συμβολική αποκατάσταση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση στην τηλεόραση.

Ήμουν πολύ καθαρός εξαρχής. Είπα ότι θα μπω στο δ.σ. θα προσπαθήσω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και αφιλοκερδώς, γιατί δεν πληρώνομαι, με σκοπό να τεθούν κάποιες βάσεις και να καθοριστούν οι στρατηγικές αποφάσεις. Αυτό κάνουμε τώρα, και πιστεύω ότι συμβάλλω και εγώ σ’ αυτό. Από κει και μετά θα κλείσει ο κύκλος και θα παραιτηθώ. Εγώ είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος. Αυτό ήθελα πάντα να κάνω κι αυτό θα κάνω και στο μέλλον.

Αναμόρφωση στην ΕΡΤ3.

Στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη να αναμορφωθεί η ΕΡΤ3. Έχει πέσει κι αυτή σε μια κρίση όπως αυτή που ταλανίζει την ΕΡΤ και είναι απόλυτη ανάγκη να αναμορφωθεί, γιατί θα έπρεπε να αποτελεί τον βασικό πνεύμονα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τον βασικό πνεύμονα πολιτιστικής ζωής, ενημέρωσης, πολιτικής ζωής. Όλα αυτά περνάνε μέσα από την ΕΡΤ3 και πρέπει να της δοθεί η προσοχή που της αξίζει.