Στον «αέρα» βρίσκονται αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομη τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής την περίοδο 2007-2008, με την αιτιολογία ότι η θητεία μελών της είχε παραταθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 μηνών, που δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογος χρόνος. Υπό αμφισβήτηση είναι πιθανόν να τεθούν και τωρινές αποφάσεις του ΕΣΡ, καθώς ένα μέλος του εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παράταση 18 μήνες.

Ads

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ακύρωσε χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ, που είχε επιβάλει το 2007 το ΕΣΡ σε περιφερειακό, τοπικής εμβέλειας, ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης, τονίζοντας ότι οι ανεξάρτητες Αρχές μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και ως την επιλογή των νέων μπορούν να συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», υπό αμφισβήτηση είναι πιθανόν να τεθούν και πρόσφατες αποφάσεις του ΕΣΡ καθώς μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η θητεία δύο μελών του συμβουλίου επίσης είχε παραταθεί για σχεδόν 15 μήνες, ενώ υπό παράταση επί 18 μήνες παραμένει μέχρι σήμερα ένα ακόμα μέλος.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2011 αντικαταστάθηκαν δύο από τα τρία μέλη που η θητεία τους είχε λήξει. Ο αντιπρόεδρος Νέστορας Κουράκης αντικαταστάθηκε από τη δημοσιογράφο Λίνα Αλεξίου, και η Ιριδα Αυδή (μέλος) από τον νομικό Γιώργο Στερφανάκη. Τα συγκεκριμένα μέλη δεν μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους καθώς είχαν συμπληρώσει τις δύο προβλεπόμενες από τη νομοθεσία θητείες.

Ads

Στη θέση του όμως παραμένει το μέλος Κώστας Τσουράκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η θητεία του οποίου έχει λήξει και είναι υπό παράταση 18 μήνες. Έχει συμπληρώσει μόνο μία θητεία και θα μπορούσε να συνεχίσει για μία ακόμα, όμως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατέληξε σε απόφαση γιατί, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», υπήρξαν διαφωνίες και δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν στην αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, που αντικαταστάθηκαν τα δύο μέλη, λήφθηκαν αποφάσεις -που μπορεί να αμφισβητηθούν αν γίνουν προσφυγές- για πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 1.837.000 ευρώ αλλά και για οριστική διακοπή λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών ή μετάδοσης εκπομπών, όπως το «λουκέτο» στον ξενόγλωσσο ραδιοσταθμό του Δήμου Αθηναίων «Air 104,4» (Νοέμβριος του 2010) κα