Πρώτη στο κατάλογο των χωρών με την περισσότερο επικίνδυνη πλοήγηση στο ίντερνετ κατατάσσεται η Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα της AVG, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού ασφαλείας στο Ίντερνετ, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Στη δεύτερη θέση του καταλόγου βρίσκεται η Ρωσία.

Ads

Αντιθέτως, η Σιέρα Λεόνε είναι η χώρα που παρέχει την πιο ασφαλή πλοήγηση στον κόσμο. Στην δεκάδα των κρατών με την υψηλότερη ασφάλεια βρίσκονται, επίσης, άλλα έξι αφρικανικά κράτη.

Από έναν κατάλογο με ιούς και κακόβουλες επιθέσεις ανά χώρα (από υπολογιστές που είχαν εγκατεστημένο το λογισμικό antivirus της AVG), που κατάρτισαν οι επιστήμονες, συλλέγοντας δεδομένα από περισσότερους από 127 εκατομμύρια υπολογιστές σε 144 κράτη, καθορίστηκε η συχνότητα και τα ποσοστά εμφάνισης επιθέσεων.

Η Σιέρα Λεόνε χαρακτηρίζεται η πιο ασφαλής στον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ποσοστό επικινδυνότητάς της ήταν μόλις μία επίθεση για κάθε 692 χρήστες. Ακολουθεί, σε ασφάλεια, ο Νίγηρας, με μόνο έναν στους 442 χρήστες να θεωρείται πιθανός στόχος διαδικτυακής επίθεσης. Στην πεντάδα με τις πιο ασφαλείς χώρες βρίσκονται επίσης η Ιαπωνία, το Τόγκο και η Ναμίμπια.

Ads

Τα αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν γιατί η Σιέρα Λεόνε είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο για πλοήγηση στο Ίντερνετ δεν έχουν ακόμη δοθεί από την AVG, ωστόσο, πιστεύεται πως το αποτέλεσμα προέκυψε διότι το επίπεδο «ψηφιακής εξοικείωσης» σε αυτή τη χώρα είναι χαμηλό και, συνεπώς, η online «δραστηριότητά» των πολιτών είναι μειωμένη και η πιθανότητα πλοήγησης σε ιστοσελίδες «υψηλού ρίσκου» είναι περιορισμένη.

Στον αντίποδα βρίσκεται η περιοχή του Καυκάσου, όπου η Τουρκία κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των κρατών με την υψηλότερη επικινδυνότητα. Ακολουθούν η Ρωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Μπαγκλαντές, που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ιών και κακόβουλων επιθέσεων (malware attacks).

Στην 9η θέση συναντάμε τις ΗΠΑ, με έναν στους 48 χρήστες να βρίσκεται σε δυνητικό κίνδυνο, ενώ η Βρετανία καταλαμβάνει την 30η θέση, με ρυθμό επικινδυνότητας 1 στους 63 χρήστες.