Πρόστιμο 300.000 ευρώ επέβαλαν οι Γερμανικές Δικαστικές Αρχές στο Facebook για το λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης προσώπων που χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο.

Ads

Οι Αρχές της Γερμανίας είχαν δώσει προθεσμία δύο εβδομάδων στην ομάδα δημοσίων σχέσεων του Facebook προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σε ερωτηματικά γύρω από τη νέα υπηρεσία αναγνώρισης προσώπων.

Από την πλευρά της η ομάδα του Facebook αγνόησε τις κατηγορίες των Αρχών, οι οποίες τελικά κινήθηκαν νομικά και αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο ύψους 300.00 στο Facebook. Ταυτόχρονα οι αρχές ζητούν να ενεργοποιείται η αναγνώριση προσώπων με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης δηλώνει ρητά ότι συμφωνεί να τηρούνται τα σχετικά βιομετρικά στοιχεία στη βάση του Facebook.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων Johannes Caspar, η δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης προσώπων στο Facebook με τη χρήση λογισμικού, αποτελεί παραβίαση τόσο της Γερμανικής όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα. Ο κ. Caspar δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ότι ανησυχεί μήπως τα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια.

Ads

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γερμανική νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Μετά την ένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, η συλλογή δεδομένων στη χώρα είναι αδύνατη, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που ένας πολίτης συναινεί με γραπτό τρόπο υπέρ της συλλογής δεδομένων που τον αφορούν.