Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγορεί τη Google πως υπονομεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους καθώς κάτω από το σήμα της εταιρείας στην αρχική σελίδα στα παλαιστινιακά εδάφη έβαλε το όνομα «Παλαιστίνη».

Ads

 
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την απόφαση της Google κάνοντας λόγο για μια «εικονική νίκη» στο πλαίσιο του αιτήματος της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
 
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο ΟΗΕ αναβάθμισε τους Παλαιστινίους σε «μη μέλος κράτος». Με βάση την απόφαση του ΟΗΕ η Google άλλαξε από 1η Μαϊου στην παλαιστινιακή ιστοσελίδα τη σηματοδότηση από «Παλαιστινιακά Εδάφη» σε «Παλαιστίνη».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση της Google «πολύ, πολύ προβληματική». «Όταν μια εταιρεία όπως η Google υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, δημιουργεί προβλήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες και απομακρύνει τις διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε: «Χωρίς διαπραγματεύσεις μαζί μας δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα».
 
«Ακολουθούμε τα όσα έχουν αποφασίσει ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί», δήλωσε εκπρόσωπος της Google, ενώ ένας σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «ακόμη μια νίκη της Παλαιστίνης και ακόμα ένα βήμα προς την απελευθέρωση».
 
Η Google «έβαλε την Παλαιστίνη στο χάρτη του Ίντερνετ, κάνοντάς την μια γεωγραφική πραγματικότητα» δήλωσε ο Σάμπρι Σάινταμ στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Όπως αναφέρεται στο Reuters οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν τους χαρτογράφους της Google να έρθουν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για τους ψηφιακούς τους χάρτες, καθώς «η υπηρεσία Google Maps έχει ελάχιστες λεπτομέρειες για μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις όπως η Νάμπλους και η Ραμάλα».