Νέα νομοθεσία για την τηλεόραση προωθεί η κυβέρνηση, η οποία, μεταξύ άλλων, μειώνει τη μετάδοση προγραμμάτων με βία, ορίζει ότι τα κανάλια υποχρεούνται να μεταδίδουν ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε ποσοστό 51% του χρόνου εβδομαδιαίως, απαγορεύει τη δραματοποίηση γεγονότων σε δελτία και ενημερωτικές εκπομπές, ενώ βάζει τέλος στις συμβάσεις μεταξύ καναλιών για την απόκτηση αποκλειστικών δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών αγώνων. Τα πρόστιμα για την καταστρατήγηση της νέας νομοθεσίας ποικίλλουν, από 15.000 έως και 3 εκατ. ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι βασικοί άξονες του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος είναι οι εξής:

– Απαγορεύεται η δραματοποίηση και η δραματοποιημένη αναπαράσταση γεγονότων σε δελτία και ενημερωτικές εκπομπές. Απαγορεύεται η παρουσίαση ή συμμετοχή ανήλικων μαρτύρων καθώς και ανηλίκων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση σε ειδησεογραφικά προγράμματα. Επιτρέπεται μόνο εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού και δεν προκαλείται βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου και μόνο μετά από γραπτή άδεια του γονέα. Απαγορεύεται η παρουσίαση ανήλικου δράστη εγκληματικών πράξεων ή υπαίτιου δυστυχήματος.

– Τα κανάλια οφείλουν να μη μεταδίδουν προγράμματα που ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων με σκηνές πορνό ή βίας (σωματικής ή λεκτικής) χωρίς να είναι αναγκαίο για την πληροφόρηση του κοινού.

Ads

– Τα κανάλια υποχρεούνται να μεταδίδουν ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε ποσοστό 51% του χρόνου εβδομαδιαίως. Δεν υπολογίζονται ειδήσεις, αθλητικά, παιχνίδια, διαφημίσεις, τηλεπωλήσεις και τρέιλερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διάταξη αυτή αναμένεται να ανοίξει ξανά την πόρτα στο ελληνικό πρόγραμμα (σίριαλ και οι επαναλήψεις τους, ταινίες και τηλεταινίες).

– Τα κανάλια δεν μπορούν να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη σημασία (Ολυμπιακοί Αγώνες, τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.) για την κοινωνία, με τρόπο που παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στην προβολή τους. Οι συμβάσεις μεταξύ καναλιών για την απόκτηση αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης μέσα στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ΕΕ εκδηλώσεων μεγάλης σημασίας για την κοινωνία είναι ανίσχυρες αν δεν κοινοποιηθούν στο υπ. Εσωτερικών και το ΕΣΡ.

– Επιτρέπεται η «τοποθέτηση προϊόντος» σε κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά έργα όταν: α) το περιεχόμενό τους δεν επηρεάζεται κατά τρόπο που να θίγει την ευθύνη και την ανεξαρτησία του καναλιού, β) δεν εμπεριέχεται ευθεία προτροπή σε αγορά ή μίσθωση προϊόντων, γ) δεν δίνεται υπερβολική προβολή σε αυτά τα προϊόντα.