Νέα δεδομένα για την προβολή των υποψηφίων και των συνδυασμών από τα ΜΜΕ, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου για τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ισχύουν από χθες, ενώ αίσθηση προκαλεί η πρωτοφανής – για τα μέχρι τώρα δεδομένα – απαγόρευση διά νόμου της δημοσιοποίησης από τα ηλεκτρονικά αλλά και τα έντυπα μέσα των καταγγελιών που αφορούν σε θέματα ισοτιμίας στην προβολή.

Ads

Πρόκειται για μια διάταξη, η οποία όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, περιλαμβάνεται στο ν.3870/2010 που ρυθμίζει θέματα των εκλογών. Ενδέχεται μάλιστα να γίνει νέα ερμηνεία στην εφαρμογή της προκειμένου να αμβλυνθεί μέσω Οδηγίας που θα εκδώσει το ΕΣΡ για την προβολή των υποψηφίων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο κ. Λασκαρίδης, επισήμανε πάντως ότι η αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής περιορίζεται στα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ για τον Τύπο αρμοδιότητα για την επιβολή κυρώσεων, στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, είναι οι δικαστικές αρχές.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, καλούμενος να σχολιάσει τη ρύθμιση και ειδικότερα το κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την ελευθεροτυπία, ανέφερε ότι εκφράζεται από πολλές πλευρές, ένα προβληματισμός και ενδεχομένως να υπάρχει ζήτημα.

Ads

Όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση το ΕΣΡ θα συλλέξει τους προβληματισμούς των εμπλεκομένων και θα ζητήσει σχετικές διευκρινίσεις από τους αρμοδίους για το θέμα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει την Οδηγία που ρυθμίζει τα θέματα της προεκλογικής περιόδου.

Όπως τόνισε ο κ. Λασκαρίδης με τον ισχύοντα νόμο, το Συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις από 50.000 μέχρι και 150.000 ευρώ. Διευκρίνισε ότι η αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων της ανεξάρτητης αρχής περιορίζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ για το διαδίκτυο δήλωσε αναρμόδιος.

Η προβολή των υποψηφίων στην προεκλογική περίοδο

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η προεκλογική περίοδος διαρκεί δυο μήνες και τα θέματα που αφορούν στην προβολή των υποψηφίων χωρίζονται σε δυο φάσεις.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι μπορούν να εμφανιστούν μέχρι δυο φορές σε κανάλι εθνικής εμβέλειας και από μια σε τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας (αυτό ισχύει και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρας, των οποίων ο χαρακτήρας είναι τοπικός), ενώ για πρώτη φορά στις απαγορεύσεις περιλαμβάνονται και οι ιστοσελίδες.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών μπορούν να εμφανίζονται σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου -καταληκτική ημερομηνία για την ανακήρυξη των υποψηφίων- θα πρέπει ωστόσο στη συζήτηση που θα προσκληθούν να είναι παρόντες, τουλάχιστον δυο ακόμα επικεφαλής συνδυασμών.

Μετά τη 13η Οκτωβρίου, στις εκπομπές οι οποίες θα παρουσιάζουν τους επικεφαλής των συνδυασμών θα πρέπει να καλούνται οι επικεφαλής, τουλάχιστον των 2/3 των συνδυασμών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Από τις διατάξεις που αφορούν στην προβολή των υποψηφίων, εξαιρούνται οι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι μπορούν να εμφανίζονται απεριόριστα σε οποιοδήποτε κανάλι ή σταθμό για έκτακτα θέματα που αφορούν την περιφέρειά τους και άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Διευκρινίζεται ότι ως εμφάνιση νοείται η προσωπική συνέντευξη, η συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις καθώς και η παρουσία σε δελτίο ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη κατόπιν αιτήματος της προεκλογικής δραστηριότητας ενός υποψηφίου