Ads

Μετά την βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε πριν από δύο μέρες ο γνωστός Ρώσος δημοσιογράφος Όλεγκ Κασίν με αποτέλεσμα να βρίσκεται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε κώμα, θύμα ξυλοδαρμού έπεσε τα ξημερώματα ο Ανατόλι Ανταμτσούκ. Το Κρεµλίνο πάντως υποσχέθηκε την “τιµωρία των ενόχων”.

Ο Ανατόλι Ανταµτσουκ, δηµοσιογράφος της τοπικής εφηµερίδας «Ζουκόφσκι Βέστι», δέχθηκε επίθεση από δύο άνδρες έξω από τα γραφεία της εφηµερίδας στο Ζουκόφσκι, κάπου 25 χιλιόµετρα βορειοανατολικά της Μόσχας. Οπως δήλωσε συνάδελφός του, «δεν είδε τα πρόσωπά τους, τους άκουσε όµως να φωνάζουν αρκετές φορές το όνοµα της εφηµερίδας µας». Αρχικά, δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια· λίγο αργότερα όµως µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο όπου διαγνώστηκε µε διάσειση.

∆ύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ο 30χρονος Ολεγκ Κασίν δέχθηκε άγρια επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι τον ξυλοκοπούσαν με μανία για 1,5 λεπτό, όπως δείχνει το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που διέρευσε στο YouTube.

«Αποδεικνύεται ότι ένας δηµοσιογράφος στη Ρωσία αποτελεί στόχο εύκολο, θεαµατικό και καθόλου επικίνδυνο», κατήγγειλαν χθες 600 ρώσοι δηµοσιογράφοι σε διακήρυξη που συνυπέγραψαν. Η Ρωσία, «όγδοη πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσµίως για τους ανθρώπους του Τύπου», από το 2000 µετρά 19 ανεξιχνίαστους φόνους δηµοσιογράφων – συµπεριλαµβανοµένης της δολοφονίας της Αννας Πολιτκόφσκαγια, µιας σφοδρής επικρίτριας του Κρεµλίνου, το 2006.

Ads

Για δεύτερη φορά χθες, ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ, που έχει υποσχεθεί επανειληµµένως πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση της ευνοµίας, δεσµεύτηκε πως οι δράστες θα εντοπιστούν, θα συλληφθούν και θα τιµωρηθούν. «Αυτά είναι µόνο λόγια, τίποτα δεν θα γίνει», σχολίαζε ο Ρούστεµ Ανταγκάµοφ, ένας από τους (λιγοστούς) διαδηλωτές που απαιτούσαν χθες δικαιοσύνη έξω από το αρχηγείο της ρωσικής αστυνοµίας.

Στις περιπτώσεις του Ολεγκ Κασίν και του Ανατόλι Ανταµτσουκ, πάντως, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως οι επιθέσεις που δέχθηκαν σχετίζονται µε την κριτική τους στα σχέδια αποψίλωσης δασών για την κατασκευή αυτοκινητόδροµων.

*Στη φωτογραφία, ο Όλεγκ Κασίν