Εναντίον δυο φωτογράφων επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις της περασμένης Δευτέρας, τραυματίζοντάς τους, καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί έσπασαν τo χέρι του φωτορεπόρτερ Maxime Cyselinck και άρπαξαν το κράνος και τη μάσκα που φορούσε για να αποφύγει την εισπνοή των χημικών, ενώ επιτέθηκαν και εναντίον και του Βαγγέλη Πατσιαλού, ο οποίος έτρεξε για να βοηθήσει το συνάδελφό του.

Ads

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτ, Χρήστο Παπουτσή, καταγγέλοντας την “αναίτια και απαράδεκτη συμπεριφορά” των ανδρών των ΜΑΤ και κάνοντας λόγο για επαναλαμβανόμενες τακτικές οι οποίες και δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά.

Η επιστολή της ΕΦΕ έχει ως εξής:

Προς:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Χρήστο Παπουτσή

Ads

Είμαστε υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτέθηκαν αναίτια, κακοποίησαν και τραυμάτισαν συναδέλφους μας φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους κατά την διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου.
Συγκεκριμένα ο συνάδελφος Maxime Cyselinck φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα για λογαριασμό του πρακτορείου <> χλευάστηκε και προπηλακίστηκε άγρια από ομάδα των ΜΑΤ στην οδό Μπενάκη , παρ΄όλο που δήλωσε την ιδιότητά του , με αποτέλεσμα το σπάσιμο του χεριού του και την αρπαγή του κράνους και της μάσκας που φορούσε (απαραίτητα για την προστασία του από τα χημικά). Σε βοήθειά του προσέτρεξε ο συνάδελφος Βαγγέλης Πατσιάλος ο οποίος χτυπήθηκε και αυτός από την όμάδα των ΜΑΤ.

Επειδή τα γεγονότα είναι γνωστά, η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική από την πλευρά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τη πληθώρα των καταγγελιών και διαμαρτυριών της Ένωσής μας κατά το παρελθόν, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το επί πλέον γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων μας φωτορεπόρτερ ήταν περισσότερο από προφανής και σε καμιά περίπτωση οι επιθέσεις αυτές δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες.
Επειδή η συμπεριφορά αυτή των οργάνων της τάξης πλήττει βάναυσα την ελευθεροτυπία, σας καλούμε, για πολλοστή φορά, να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ολόπλευρη ενημέρωση, που αποτελεί την ψυχή της Δημοκρατίας.

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο παράδειγμα επίθεσης αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φωτορεπόρτερ αποτελεί και η επίθεση κατά του φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Άρη Μεσσίνη κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.Ο ίδιος έχει καταθέσει μήνυση κατά “αγνώστων αστυνομικών υπαλλήλων,” ενώ είχε κατατεθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή.