Πολιτικές διαστάσεις έλαβε στα Σκόπια η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης την Πέμπτη το βράδυ έξω από κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο μεγαλύτερος σε τηλεθέαση σταθμός της ΠΓΔΜ, «Α1». Δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης του σταθμού που τον τελευταίο χρόνο από φιλοκυβερνητικός μετατράπηκε σε φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ads

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ιβο Κότεφσκι, η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο για την υποστήριξη επιθεωρητών της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του κτιρίου για να κάνουν οικονομικό έλεγχο, καθώς στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός “Α1”, τρεις ημερήσιες εφημερίδες και μία μονάδα τυποποίησης τροφίμων, όλες συμφερόντων του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, οι επιθεωρητές εισήλθαν στο κτίριο για να κάνουν έλεγχο στα λογιστικά βιβλία της μονάδας τυποποίησης τροφίμων, μετά από καταγγελίες για φοροδιαφυγή της επιχείρησης.

Δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο και μάλιστα ο αρχισυντάκτης του “A1” Μλάντεν Τσαντίκοφσκι ανέφερε ότι πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση με στόχο την άσκηση πιέσεων στο σταθμό από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι. «Στην ουσία», τόνισε, «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης και για εισβολή της αστυνομίας στον “Α1”, με στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση του σταθμού».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπροσώπων ΜΚΟ, που έκαναν λόγο για «βίαιη επίθεση στην ελευθερία έκφρασης στη χώρα». Αργά το βράδυ, στο κτίριο του “Α1”, μετέβησαν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης της καθώς και πλήθος κόσμου. Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και η αστυνομία αποχώρησε μετά από μερικές ώρες.

Ads