Σε ένα τετράγωνο των προαστίων της κουβανικής πρωτεύουσας, μια μητέρα δυο παιδιών πουλάει από πόρτα σε πόρτα κορδέλες για τα μαλλιά και άλλα μικροαντικείμενα στους γείτονές της. Ένας γέροντας πουλά μπισκότα και ζαχαρωτά σε όσους χτυπούν το κουδούνι του υπό κατάρρευση σπιτιού του. Μια γιαγιά γεμίζει μπουκάλια μπίρας με φτηνό ρούμι και το πουλά τα βράδια για να τα βγάλει πέρα.

Ads

Τέτοιες συναλλαγές είναι παράνομες αλλά ανθούν παρόλα αυτά. Αυτή είναι σκληρή οικονομική περίοδος για την Κούβα, και ενώ η μαύρη αγορά κινείται πάντα εδώ, αυτή την εποχή φαίνεται να έχει ακόμα πιο έντονη δραστηριότητα, με πολλούς Κουβανούς να αναζητούν διαρκώς πλουσιότερους συμπατριώτες τους με χρήματα για ξόδεμα.

Στην εφημερίδα του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Granma, δεν υπάρχουν καταχωρημένες διαφημίσεις – όπως και σε καμία άλλη διοικούμενη από το κράτος εφημερίδα. Αντ’ αυτού, οι πωλήσεις γίνονται μέσω του Radio Bemba, το οποίο είναι μάλλον το εκτεταμένο κουτσομπολίστικο δίκτυο, παρά ένας ραδιοφωνικός σταθμός – γράφουν οι New York Times.

Δυο 20χρονοι Κουβανοί που πλέον ζουν στην Ισπανία έχουν δημιουργήσει ένα τρόπο για να κάνουν αυτό το εμπόριο πιο εύκολο, δημιουργώντας μια Craigslist κουβανικού τύπου, η οποία επιτρέπει σε ένα μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό Κουβανών με πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο διαδίκτυο να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες χωρίς πολλά πάνω-κάτω.

Ads

Αλλά οι αρχές της χώρας, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών πρόσφατα στις πωλήσεις των υπολογιστών, έχει μπλοκάρει επανειλημμένα την πρόσβαση στην ιστοσελίδα των δυο νεαρών, Revolico ( που σημαίνει ‘αναστάτωση’). Ένας από τους προγραμματιστές της ιστοσελίδας αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο συνεργάτης του εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να ξεπεράσουν τους κρατικούς περιορισμούς. «Επιλέξαμε το όνομα για να κάνουμε αναφορά στην έλλειψη τάξης που επικρατεί και που εμείς προσπαθούσε να οργανώσουμε», δήλωσε ο προγραμματιστής.

Αν και λέει πως η Craigslist αποτέλεσε έμπνευση για το Revolico, η κουβανική ιστοσελίδα σχεδιάστηκε για να μεταφορτώνει πιο γρήγορα, λόγω των βραδυκίνητων συνδέσεων στο νησί της Κούβας. Παρόλο που πολλές κατηγορίες είναι ίδιες όπως στην Craigslist, πχ. πωλήσεις αυτοκινήτων, πωλήσεις Η/Υ, αναζήτηση συντρόφου κα., υπάρχουν πολλές αμιγώς κουβανικές αγοραπωλησίες.

Για παράδειγμα, ένα άτομο πουλάει τη θέση του στην ουρά για βίζα από την Ισπανική Πρεσβεία, σε άλλον που θέλει να φύγει από την Κούβα. Ή οι κανονισμένοι γάμοι που προσφέρονται σε όσους θέλουν να βρουν τρόπο να πάνε σε άλλη χώρα. Ή ακόμα τα παλιά κλασικά αυτοκίνητα, όπως η Dodge του ’50, μια Chevy του 1956 ή μια Buick του 1954, όλα σε κατάσταση λειτουργίας.

Η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα, τόσο από εντός της Κούβας όσο και από εκτός, ανεβαίνει σταθερά ενώ οι διαφημίσεις από banner φέρνουν κάποια ποσά στους δημιουργούς. Η ιστοσελίδα, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2007 είναι αυτή τη στιγμή προσβάσιμη τόσο εκτός της Κούβας, όσο και εντός από όσους έχουν το κατάλληλο λογισμικό για να αποφύγουν τους κρατικούς περιορισμούς. Τον Ιανουάριο του 2008 μετρούσε 336.595 μοναδικές προβολές σελίδων. Ένα χρόνο αργότερα, είχαν αυξηθεί σε 1.331.161, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ξεπέρασαν τα δυο εκατομμύρια.

Αυτό το διαδικτυακό παζάρι έχει αντικείμενα όλων των ειδών, αν και είναι αδύνατον να καταλάβεις ποιες πωλήσεις είναι νόμιμες και ποιοι είναι απατεώνες. Μια πρόσφατη ανάρτηση πρόσφερε παράνομες κεραίες δορυφορικής, τις οποίες οι αρχές περιστασιακά ξηλώνουν από ταράτσες για να αποτρέψουν την λήψη εκπομπών του εξωτερικού που θεωρεί παράνομες. Πωλούνται επίσης μαθήματα Αγγλικών, παλιές γραφομηχανές, σεξουαλικά παιχνίδια, καθαρόαιμα σκυλιά και χημικά για τη λεύκανση της οδοντοστοιχίας. Αναζητούνται επίσης άνθρωποι που σκοπεύουν να ταξιδέψουν για να τους δοθούν παραγγελίες για αγορές από το εξωτερικό. Ένας τακτικός πελάτης του Revolico είπε ότι αγόρασε τα Windows 7 από την ιστοσελίδα, μόνο για 5 δολάρια. Τηλεφώνησε στην αγγελία που είδε στο Revolico και σύντομα ένας νεαρός ήρθε σπίτι του και του εγκατέστησε στον Η/Υ το πειρατικό λογισμικό.