Η κυρία Ανθή Καρασάββα, ανταποκρίτρια των New York Times και του CNN στην Αθήνα διεγράφη πριν από δέκα περίπου ημέρες από την Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών. Το καταστατικό της Ενωσης θεωρεί ασυμβίβαστη με την δημοσιογραφική ιδιότητα την εμμισθη σχέση με δημόσιες υπηρεσίες. Η κυρία Καρασάββα όπως παραδέχθηκε ότι είχε συνεργαστεί με την Agrocert, που παρήγε τηλεοπτικά προγράμματα για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ads

Το 2005 επί υπουργείας Μπασιάκου ανετέθη στην Agrocert ή αλλοιώς ΟΠΕΓΕΠ(Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Αγροτικών Προιόντων) να παράγει τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα του υπουργείου για την ενημέρωση των αγροτών μέσω της ΕΡΤ αλλά και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Τέτοιες υπηρεσίες παρείχε το υπουργείο από παλιότερα στους αγρότες, αλλά ο κ. Μπασιάκο “αναβάθμισε” την υπηρεσία με στόχο την προσωπική του προβολή. Μια γνωστή δημοσιογράφος προσελήφθη με αποκλειστικό σκοπό τις συνεντεύξεις με τον υπουργό. . Συχρόνως όμως άρχισαν να παράγονται μερικές αξιόλογες εκπομπές για την αγροτική ενημέρωση, όπως πχ η κυριακάτικη εκπομπή “περί γης ο λόγος” που εμφάνιζε μάλιστα και υψηλά ποσοστά θεματατικότητας.

Μακριά όμως από την όποια διαφάνεια των υπόλοιπων κρατικών μέσων ενημέρωσης και με δυνατότητα πρόσληψης δημοσιογράφων, η μονάδα παραγωγής της Agrocert δεν άργησε να χρησημοποιηθεί και σαν εργαστήριο εξαγοράς συνειδήσεων και δημοσιογραφικού εκμαυλισμού από το σύστημα Ρουσόπουλου: στην Agrocert άρχισαν να προσλαμβάνονται ημέτεροι , μερικοί από τους οποίους δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επί υπουργείας Κοντού παραδείγματος χάρον προσελήφθη ως διευθυντής σύνταξης ο Τέρενς Κουίκ με μισθό 5-6 χιλιάδων τον μήνα αλλά στις εγκαταστάσεις στην Λυκόβρυση παρουσιάστηκε δυό-τρεις φορές. Επί υπουργείας Χατζηγάκη περιόριστηκε στο ελάχιστο ο αριθμός των αργόμισθων αλλά σε μια αποθέωση της ρουσφετολογίας προσελήφθησαν λίγο πριν τις πρόσφατες εκλογές καμμιά 20αριά άτομα.

Το καλοκαίρι του 2009 μια επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για σπατάλες 2 εκατ ευρώ ετησίως, συνοδευόταν από έναν κατάλογο με αμοιβές δημοσιογράφων πο κυμαίνονταν από 75.000 έως 25.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ονόματα των δημοσιογράφων ήταν με αρχικά. Σε έναν δεύτερο με επαγγελματίες ονομαστικό κατάλογο χωρίς ύψος αμοιβών υπήρχαν και γνωστά ονόματα που δεν είχαν σχέση με την ..αγροτιά, όπως η κυρία Καρασάββα.

Ads

Ο κατάλογος έγινε γνωστός και η κυρία Κάρεν Χόουπ, ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα, προσέφυγε στο ΔΣ της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών εναντίον της κυρίας Καρασάββα. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει στην διάθεση του το Tvxs, η κυρία Καρασάββα αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε ποτέ καμμία σχέση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες και ότι επρόκειτο για συκοφαντίες.

Ομως στην Γενική Συνέλευση που ακολούθησε για να αποφασίσει για την υπόθεση, η κυρία Καρασάββα προσκόμισε ανεπίσημο έγγραφο με υπογραφή του κ.Μ. Δημητρίου, υπεύθυνου τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, το οποίο βεβαίωνε ότι είχε ανατεθεί στην κυρία Καρασάββα η συγκέντρωση υλικού για 20 θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Η βεβαίωση αυτή εμφάνιζε την αμοιβή της κυρίας Καρασάββα πολυ μικρή (1000 ευρώ)σε σύγκριση με τις δημοσιογραφικές αμοιβές στα έγγραφα που είχαν κατατεθεί στην Βουλή αλλά η Γενική Συνέλευση έκρινε ότι υπάρχει ηθικό θέμα, ακόμη κι αν αυτό ήταν το ποσό της αμοιβής της και την διέγραψε.

Η κυρία Καρασάββα δεν απάντησε στο τηλεφώνημα και το μήνυμα του Tvxs για να δώσει την δική της ερμηνεία για τα γεγονότα. Απομένει η αντίδραση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που -αντίθετα με τα ελληνικά που σιώπησαν ή και την υποστήριξαν εμμέσως- συνήθως είναι πολύ αυστήρά όταν δημοσιογράφοι τους δουλεύουν για λογαριασμό της κυβέρνησης στην χώρα που καλύπτουν.