Ακολουθεί το πλήρες κείμενο από την γεμάτη ανακρίβειες ανάρτηση του ΣΚΑΪ με την οποία επιτίθεται στην ΕΡΤ. Παρόμοιο ήταν το περιεχόμενο των ειδήσεων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του σταθμου.

Ads

Ερωτήματα προκαλούν οι εγκρίσεις νέων εκπομπών στην ΕΡΤ από το προσωρινό συμβούλιο της εταιρίας, το οποίοι – όπως σημειώνουν έγκυροι νομικοί – δεν έχει νομική υπόσταση. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί και το κόστος των εκπομπών αυτών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, πρώην σύμβουλος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια, η οποία μία ημέρα μετά τον ανασχηματισμό βρέθηκε με εκπομπή για τους μετανάστες.

Την εκπομπή ενέκρινε το «ακέφαλο» διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, το οποίο παραμένει δίχως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο περίπου 2 μήνες μετά την παραίτηση Γαμπρίτσου, και 1 χρόνο μετά τις εκλογές. Εντούτοις, συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις, χρεώνοντας αλόγιστα τον Έλληνα πολίτη.

Ads

Σύμφωνα με την έγκριση του «προσωρινού» Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, της 9ης Σεπτεμβρίου, η εκπομπή θα κοστίσει 14,888 € το επεισόδιο, ή 58,000 € το μήνα.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, που επέφεραν την παραίτηση της κυρίας Αλ Σάλεχ, η οποία μιλώντας στο MEGA υποστήριξε: «14,000 ευρώ ήταν το κόστος του κάθε επεισοδίου, δηλαδή το κόστος παραγωγής. Εγώ θα έπαιρνα 800 ευρώ μεικτά για την παρουσίαση.

Ερωτήματα προκύπτουν και για το πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα χρήματα όταν αντίστοιχες τηλεοπτικές παραγωγές στην ιδιωτική τηλεόραση, κοστίζουν πολύ λιγότερα.

Η εκπομπή για τους μετανάστες δεν είναι η μοναδική. Άλλες εκπομπές που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ κοστίζουν ακόμα περισσότερο, όπως για παράδειγμα το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2010, η εκπομπή ξεπερνά τα 35,294 € το επεισόδιο. Προ κρίσης, το 2007, η ίδια μικτή παραγωγή και το ίδιο τηλεοπτικό προϊόν είχε κοστολογηθεί προς 29,192 € το επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Κούλογλου είχε δεχτεί έντονη κριτική από μερίδα του τύπου, όταν, κατά την επιλογή του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, είχε δηλώσει πως επανακάμπτει στην κρατική τηλεόραση για να ξαναπάρει τις εκπομπές που είχαν κοπεί.

Άλλη εκπομπή, που το 2003 είχε κοστολογηθεί με 15,973 ευρώ το επεισόδιο, επανέρχεται στην ΕΡΤ, με 24,772 ευρώ ανά επεισόδιο..

Πληροφορίες θέλουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχουν τα πεπραγμένα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εν μέσω οικονομικής κρίσης.