Από 1η Αυγούστου όλα τα έντυπα συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων έχουν πάψει να έχουν τη πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους, ταχυδρομική ατέλεια μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα όλοι οι φορείς να αναγκάζονται να πληρώσουν στο ακέραιο όλο το δυσβάσταχτο ποσό των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή των εντύπων τους.

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο Λάζαρος Ν. Θεόφιλος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, εκδότης της εφημερίδας «Χωραΐτης» Νάξου τονίζει πως «Η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επιβάλλει το Μνημόνιο στην αποστολή των εφημερίδων μας θα επιβαρύνει στο υπερδιπλάσιο το κόστος τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εκδίδονται. Σημειωτέον ότι η έκδοση των εφημερίδων μας γίνεται καθαρά από αγάπη στον τόπο μας, με εθελοντική εργασία και συνεισφορά των εκδοτών τους. Η πλειονότητα των εφημερίδων των Κυκλάδων είναι εφημερίδες συλλόγων, δηλαδή φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και αποτελούν θησαυροφυλάκιο από το οποίο ο μελετητής θα αποθησαυρίσει τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών μας.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εφημερίδες κυκλοφορούν πολλές δεκαετίες, και μάλιστα αρκετές έχουν συμπληρώσει τον αιώνα. Η κατάργηση του μειωμένου τέλους θέτει πλέον αυστηρούς περιορισμούς στην πηγαία, εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά, για να μην πω ότι τη στραγγαλίζει, με δυσμενείς επιπτώσεις στον πολιτισμό των νησιών μας, οδηγώντας συγχρόνως στην ανεργία σειρά επαγγελμάτων που ασχολούνται με την έκδοση και αποστολή των εφημερίδων μας».

«Ράπισμα της κεντρικής εξουσίας στον επαρχιακό Τύπο, ο οποίος με το όριο διανομής στα 400 φύλλα μέσω των ΕΛΤΑ περιορίζεται στα στενά όρια όχι μόνο του νομού, μα και της ίδιας της επαρχιακής πόλης όπου εκδίδεται», χαρακτηρίζει την κατάργηση της ατέλειας ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Βδέλλα» στην Ηγουμενίτσα. «Στην ουσία, οι επαρχιακές εφημερίδες καθίστανται μη βιώσιμες, και ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία το παραπάνω αποτελεί τη χαριστική βολή, αφού οι περισσότερες εφημερίδες για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με τη σχετική έκπτωση, η οποία κομψά αποκαλείται ατέλεια, αναγκάζονται να ψαλιδίσουν το 50% της αναγνωστικής και συνδρομητικής τους βάσης. Για τις επαρχιακές εφημερίδες, όσα προαναφέραμε σημαίνουν απώλεια των ελάχιστων οικονομικών πόρων και κατ’ επέκταση σταδιακό μαρασμό και εξαφάνιση από το γνωστό μοντέλο της έντυπης έκδοσης».

Ads

Ο ιδρυτής της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Γιάννης Γαρεδάκης, δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» πως «δημιουργείται θέμα χωρίς να υπάρχει ουσία. Για ποιες ατέλειες συζητούν; Για τον ΟΤΕ; Μα μια σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία εδώ και χρόνια σού δίδει τη δυνατότητα να έχεις καλύτερη και φθηνότερη τηλεφωνική κάλυψη. Για τα Ταχυδρομεία; Πλήρωναν μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη διακίνηση διαφόρων φυλλαδίων (εκκλησιαστικών, παρεκκλησιαστικών κ.λπ.) και τους… μάρανε η διακίνηση κάποιων χιλιάδων, σε πανελλήνια κλίμακα, ημερήσιων εφημερίδων».

Δεκαεννιά χρόνια ζωής συμπληρώνει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η γνώμη της Χίου». «Μετράμε 902 φύλλα, σημειώνει ο εκδότης-διευθυντής Τάκης Δηράκης. «Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφορήσαμε, είπαμε ότι θα είμαστε μια ανεξάρτητη-αδέσμευτη εφημερίδα. Αν ισχύσει η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας, θα έχουμε ένα δεκαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών. Για 50 εφημερίδες το χρόνο θα πρέπει να πληρώνουμε ταχυδρομικά τέλη ύψους 46,5 ευρώ όταν η συνδρομή της εφημερίδας για την Ελλάδα είναι 35 ευρώ», σημειώνει.