Σε στάση εργασίας προχώρησε σήμερα η ΠΟΣΠΕΡΤ από τις 05:30 έως τις 10:00 το πρωί, προκειμένου να υπερασπιστεί «το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ και να αντισταθεί σε όποιον επιθυμεί τη συρρίκνωσή της». Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ακολούθως είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχο Χυτήρη για να εκθέσει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ads

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ, δυστυχώς μέχρι σήμερα εκτός από το να δίνει βάση στα blogs, δεν έχει κάνει τίποτα για τα εργασιακά αλλά και τ’ άλλα θέματα, που άπτονται της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΕΡΤ, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο το ρόλο της και την αξιοπιστία της. Κύριοι της Διοίκησης της ΕΡΤ, εδώ ήρθατε για να υπηρετήσετε τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και όχι την Κυβέρνηση και τους Υπουργούς της» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία προειδοποιεί πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά των εργαζομένων, η στάση της Δευτέρας θα είναι μόνο η αρχή της δράσης τους προειδοποιώντας με νέες κινητοποιήσεις οι οποίες θα αποφασιστούν μετά την τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Τηλέμαχο Χυτήρη και την εκτίμηση της κατάστασης από το ΔΣ.

Όργιο Ρεμούλας επί Παναγόπουλου στην ΕΡΤ

Παράλληλα με μπόνους έως 93.000 ευρώ αμείβονταν εξαιρετικά υψηλόβαθμοι εντεταλμένοι σύμβουλοι και διευθυντές της ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή, στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών φέρεται να τόκιζε δημόσιο χρήμα και υπεύθυνοι εκπομπών προχωρούσαν σε γκρίζα διαφήμιση για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», όλα αυτά συνέβησαν επί διοικήσεως του Χρήστου Παναγόπουλου στην ΕΡΤ, όπως αναφέρεται στις σχετικές δικογραφίες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διοικητής της ΕΡΤ κατηγορείται για πέντε κακουργήματα και η υπόθεσή του βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών.

Ads

Η πρώτη υπόθεση αφορά διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ, για την οποία ασκήθηκαν διώξεις τον Ιούνιο του 2010 εις βάρος επτά στελεχών της περιόδου Παναγόπουλου, η ανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένεται η υποβολή συμπληρωματικού πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά και εκπομπές της δορυφορικής τηλεόρασης, προκειμένου στη συνέχεια να κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Η δεύτερη δικογραφία αναφέρεται σε τρία κακουργήματα και δυο πλημμελήματα τα οποία αποδίδονται σε 15 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και ο Χρήστος Παναγόπουλος. Η μια υπόθεση αφορά σε απιστία, εκ μέρους ενός από τους κατηγορούμενους, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Μια τέτοια κατηγορία επισύρει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι πληροφορίες θέλουν αυτή την κατηγορία να αποδίδεται στον Χρήστο Παναγόπουλο. Επισημαίνεται ότι τα ονόματα των υπόλοιπων κατηγορούμενων δεν έχουν δημοσιευτεί, παρά τη σοβαρότητας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, στις δικογραφίες περιλαμβάνονται περιστατικά εκταμίευσης ποσών της τάξης των 30.000 έως και τον 90.000 ευρώ ως μπόνους μεγαλοστελεχών, δημοσιογράφων αλλά και άλλων ειδικοτήτων… λόγω αποδοτικότητας. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο τότε πρόεδρος, δρομολογούσε τις χρηματικές αμοιβές για την «επίτευξη των στόχων» με αποφάσεις που δεν γνωστοποιούνταν το προσωπικό, όπως αναφέρει ο κανονισμός προσωπικού της ΕΡΤ. Επιπλέον, τέσσερα άτομα κατηγορούνται ως «δήθεν» τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έλαβαν αμοιβές για υπηρεσίες που δεν προσέφεραν και επίσης τέσσερις εκπρόσωποι εταιρειών με τις οποίες η ΕΡΤ υπέγραψε ζημιογόνες συμβάσεις. Μία από τις εταιρείες μάλιστα επιλέχθηκε «λόγω εμπειρίας» ενώ δεν είχε ακόμη συσταθεί.