Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου παρακολουθήσαμε στην κρατική τηλεόραση τον τηλεμαραθώνιο για τη Γάζα.

Ads

Χαιρετίζουμε τέτοιες προσπάθειες όταν είναι ουσιαστικές και στο πλευρό των Παλαιστίνιων που αντιστέκονται στο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη κι αυτό δείχνει πόσο αλληλέγγυοι είμαστε με αυτό το λαό.

Παρακολουθήσαμε όμως και μια απαράδεκτη λογοκρισία που μας γυρίζει σε εποχές που ο δικός μας λαός αντιστάθηκε για να μπορεί να κατακτήσει ένα από τα πιο θεμελιώδη αγαθά της ελευθερίας: την ελεύθερη έκφραση.

Όπως φαίνεται η διεξαγωγή του τηλεμαραθώνιου έπρεπε να υποταχθεί σε τρείς ‘ντιρεκτίβες’. Πρώτη η γραμμή του Υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν θα υπάρξει πολιτική πλευρά του θέματος, αλλά μονάχα φιλανθρωπία στα παιδιά της Γάζας.

Ads

Δεύτερη η Ισραηλινή πρεσβεία που διαμαρτυρήθηκε για άνιση μεταχείριση και για προβολή τρομοκρατικών οργανώσεων. Γι’ αυτό και το προηγούμενο βράδυ πριν από το τηλεμαραθώνιο η ΕΡΤ έπαιξε την συναυλία του Γ. Νταλάρα στο Ισραήλ . Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία τέλος, με τη σειρά της ζήτησε να μην μιλήσει κανένας Παλαιστίνιος!!

Θα πρέπει να συγχαρούμε τις μαριονέτες αυτού του συστήματος που λέγονται δημοσιογράφοι και μάλιστα με ονόματα που κάποτε εμπνέανε σεβασμό. Από την ομάδα των δημοσιογράφων που χειρίστηκαν αυτόν τον τηλεμαραθώνιο με περισσό ζήλο και κράτησαν την γραμμή της Μπακογιάννη, της πρεσβείας του Ισραήλ και των Κουίσλιγκς της Παλαιστίνης, έλειπε μόνο ο Πρετεντέρης να μαστιγώνει ή και να πυροβολεί όσους τολμούν να ξεστομίσουν την λέξη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Ας αναφέρουμε όμως κάποια περιστατικά που δείχνουν ανάγλυφα το κλίμα που περιγράφουμε:

o Οταν ο Άρης Μουσιώνης, γιατρός που συμμετείχε στην αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στα νοσοκομεία τις μέρες του πολέμου, προσπάθησε να εξηγήσει ότι η αιτία ήταν η ισραηλινή επιδρομή και όχι ένα τσουναμι, η δημοσιογράφος τον διέκοψε ζητώντας του να επικεντρωθεί στο πώς χειρουργούσαν τα παιδάκια με τους συναδέλφους Παλαιστίνιους γιατρούς.

o Αντίστοιχα, ο Κώστας Καζάκος προσπάθησε να ξεστόμισει την απαγορευμένη για την ΕΡΤ λέξη Αντίσταση και να παρομοιάσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση με το δικό μας ΕΑΜ και τους Ισραηλινούς με τους Ναζήδες, διεκόπη αμέσως για να παρακολουθήσουμε όλοι εμείς έκπληκτοι «το επόμενο τουβλάκι που έμπαινε στη μακέτα του νοσοκομείου».

o Μόλις η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, η οποία συμμετείχε στην αποστολή του πλοίου που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, αναφέρθηκε στο μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος και στη λύση που βρίσκεται στη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, η κ. Χουκλη είπε ότι και οι πύραυλοι που φεύγουν από Γάζα σκοτώνουν.

o Την ίδια αντιμετώπιση επεφύλασσαν και στον βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δριτσα που συμμετείχε στην αποστολή του πλοία Αρίων με το Free Gaza Movement.

o Μόνο ο Κανελάκης κατάφερε να ξεπεράσει το τείχος σιωπής με την μαχητικότητά του (ίσως επειδή σαν δημοσιογράφος που είναι ξέρει από δημοσιογράφους) και στο ξεσπασμά του κατήγγειλε το ΥΠΕΞ που δεν προστάτεψε τους πολίτες του όταν προσπάθησαν να βρεθούν στην Γάζα μέσω θαλάσσης (οι αποστολές του FREEGAZA) και απειλήθηκε η ζωή τους από το Ισραήλ μέσα στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ενώ η απάντηση του Υπουργείου προτού ξεκινήσει καν το ταξίδι ήταν ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την σωματική σας ακεραιότητα, μην ταξιδέψετε!!!

o Τέλος ας αναφέρουμε την Μπήλιω Τσουκαλά που ξεχείλιζοντας από μητρικά συναισθήματα απευθύνθηκε στην Φώφη Γεννηματά λέγοντάς της «Εσύ Φώφη που είσαι μαννούλα θέλω να μιλήσεις σαν μαννούλα…»

Η διπλωματία ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών και όχι στις πλάτες του φορολογούμενου για την κρατική τηλεόραση πολίτη. Η τελευταία συσκοτίζει την ενημέρωση, πασχίζοντας να μετατρέψει την αλληλεγγύη μας στο Παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται για μία ελεύθερη ενιαία Παλαιστίνη σε φιλανθρωπία, και αναφωνόντας ‘ας ευχηθούμε τα νοσοκομεία να είναι αχρείαστα’.

Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Αυτό όμως που πρέπει να ζητήσουμε από τους διοργανωτές (Οι 13 οργανώσεις και επαγγελματικοι – συνδικαλιστικοι φορείς) είναι πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν οι στόχοι, που αν καταλάβαμε καλά είναι η αναστήλωση του «χριστιανικού» νοσοκομείου (για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας).

Πρώτον όφειλαν να γνωρίζουν ότι το λεγόμενο χριστιανικό Νοσοκομείο (το οποίο ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε) είναι μικρό ιδιωτικό νοσοκομείο χτισμένο στην πόλη της Γάζας απο τους Εγγλέζους την δεκαετία του ‘40 και κυρίως δεν έχει πληγεί από βομβαρδισμούς, πέρα απο κάποιες μικροκαταστροφές από βομβαρδισμούς σε γειτονικά σπίτια. Βέβαια φαίνεται ότι κανείς δεν έκανε το στοιχειώδες, δηλαδή να έρθει σε επαφή με τους φορείς τη Γάζας, να ακούσει τις ανάγκες τους και την γνώμη τους και να διαμορφώσει ανάλογα τους στόχους της καμπάνιας (αυτό που οι κουτόφραγκοι λένε needs assessment). Άν το κάνανε αυτό θα γνωρίζανε ότι η νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, είναι εδώ και περίπου 2 χρόνια (δηλαδή από την έναρξη του αποκλεισμού) στα μπετά. Και αυτό γιατί όλα τα οικοδομικά υλικά εισάγονται από το Ισραήλ.

Οφείλουμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις. Τα υλικά θα αγοραστούν από το Ισραήλ, θα μεταφερθούν από Ελλάδα? Ακούστε τα λόγια του Νάντερ αλ Αμπάντλα από την τελευταία ανακοίνωση του Ελληνοπαλαιστινιακού συνδέσμου φιλίας :

«Η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται στη Γάζα περνάει από δυο διαδρομές. Η μια είναι από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Αιγύπτου που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα από το Κάϊρο. Μέχρι τώρα η Αίγυπτος έλεγε ότι από κει, και από ένα διπλανό πέρασμα, η μόνη βοήθεια που θα περνάει είναι ιατροφαρμακευτικά υλικά. Απαγορευόταν να περάσουν για παράδειγμα τσιμέντο και άλλα υλικά οικοδομών για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών. Γι΄ αυτό υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι που μένουν σε αντίσκηνα μέσα στο κρύο.

Όμως, από την περασμένη Πέμπτη (5 Φεβρουαρίου) η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι τα περάσματα κλείνουν. Μόνο σε ‘έκτακτες περιπτώσεις’ θα επιτρέπεται το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτό θα κρατήσει μέχρι να γίνει ‘μόνιμη εκεχειρία’ με το Ισραήλ.

Την περασμένη βδομάδα επίσης το Ισραήλ κατέλαβε ένα καράβι που είχε ξεκινήσει από το Λίβανο, στο οποίο επέβαιναν οχτώ άτομα που συνόδευαν 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το άρπαξαν το καράβι και το οδήγησαν σε ένα ισραηλινό λιμάνι. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το εξής: Ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν όλες οι χώρες μέσω Ισραήλ πάει σε ισραηλινές αποθήκες και από κει πρέπει να πληρώσουν τέλη αποθήκευσης, τέλη φύλαξης, τέλη μεταφοράς, τέλη εισόδου και εξόδου? Στην ουσία το Ισραήλ λεηλατεί την ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγες μέρες πριν έβγαλε σε πλειστηριασμό κοντένεϊρ με ανθρωπιστική βοήθεια γιατί η χώρα που το είχε στείλει δεν είχε πληρώσει τα τέλη αποθήκευσης.

Γι΄ αυτό πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας.»

Πρέπει να είμαστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί έστω και αυτήν την ώρα (και εδώ η ευθύνη βαρύνει τους φορείς) έτσι ώστε να μην καταλήξουν τα λεφτά των πατεράδων και γιαγιάδων μας στις Ισραηλινές τσιμεντοβιομηχανίες, ή και κατευθείαν στο Υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ. Μια λύση (που μάλλον θα προκριθεί) είναι να αγοραστει Νοσοκομειακός εξοπλισμός. Αλλά και εδώ υπάρχει η περίπτωση αυτοί οι μαγνητικοί τομογράφοι και οι συσκευές αιμοκάθαρσης να βγουν σε πλειστηριασμό απο το Ισραηλινό κράτος.

Υπάρχει μια λύση και είναι απλή: Ότι και αν περιλαμβάνει η βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων της Γάζας κατ’ευθείαν. Και πως θα γίνει αυτό? Με την άρνηση του αποκλεισμού, με την κατάδειξη ότι ο αποκλεισμός είναι ανήθικος και παράνομος. Και τρόποι υπάρχουν. Ας αναφέρουμε έναν που βασίζεται και στο μεγάλο καμάρι του έθνους μας: την ναυτοσύνη.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ: ΛΙΜΕΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Για παράδειγμα, να φύγει ένα καράβι από τον Αστακό με τα υλικά συνοδεύομενα από τους αντιπροσώπους των 13 φορέων και από άλλες οργανώσεις που πήραν μέρος στο τηλεμαραθώνιο και να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας. Η κίνηση αυτή είναι συμβολική, βαθύτατα πολιτική και πράξη ουσιαστικής αλληλεγγύης στον περήφανο λαό της Παλαιστίνης που ξέρει να αντιστέκεται και να έχει ψηλά το κεφάλι. Αυτό που αυτοί ζητάνε από εμάς είναι η αναγνώριση της ηθικής τους ανωτερότητας και η πολιτική αλληλεγγύη μας που θα μεταφράζεται σε θαρραλέες πράξεις, και όχι τα λεφτά μας.

Μην ξεχνάμε ότι αυτοί που έσπασαν μετά από 40 χρόνια τον αποκλεισμό της Γάζας στις 23 Αυγούστου 2008, ήταν δύο ελληνικά καϊκια σε συνεργασία με το FREEGAZA MOVEMENT.

Σε αυτό το ιστορικό ταξίδι πρώτη φορά έδεσαν πλοία με ξένη σημαία στο λιμάνι της Γάζας, και για πρώτη φορά αναγράφηκε σε οποιοδηποτε διαβατήριο “ENTRY POINT: GAZA PORT”.

Τάνια Δημητριάδη , ζωγράφος

Το ρεπορτάζ του Tvxs.

Σύμφωνα με πηγές μέσα απο την ΕΡΤ υπήρχε στην διοίκηση ένας φόβος να μην πάρει ο τηλεμαραθώνιος πολιτικές διαστάσεις που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Σε ορισμένους παρουσιαστές δεν δόθηκε “γραμμή” σε άλλους όμως τονίσθηκε από την διοίκηση ότι η παρουσίαση έπρεπε να διατηρηθεί σε “καθαρά ανθρωπιστικά πλαίσια”.Με τα τελευταία αυτά κριτήρια έγινε η επιλογή και των περισσότερων καλεσμένων.Ολα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην δημόσια τηλεόραση.

Η Μαρία Χούκλη είπε στο Tvxs ότι δεν ήταν παρουσιάστρια αλλά καλέσμένη στο τηλεμαραθώνιο, διέψευσε ότι διέκοψε την κυρία Σακοράφα και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν λυθεί πολιτικά το Παλαιστινιακό οι πύραυλοι θα συνεχίζουν να πέφτουν στα νοσοκομεία, όσα κι αν χτισθούν με ανθρωπιστική βοήθεια». Η Μπήλιω Τσουκαλά είπε ότι πράγματι απευθύνθηκε στις καλεσμένες ως μητέρες επειδή ακριβώς σκοπός της εκδήλωσης “ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι τηλεθεατές και να μαζευθούν τα χρήματα’.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας δήλωσε: «το κλίμα που εισέπραξα ήταν ότι οποιαδήποτε αναφορά στην ισραηλινή επιθετικότητα δεν ήταν επιθυμητή».